Bu Bayram

SÜNDÜS ARSLAN AKÇA Bu Bayram

SÜNDÜS ARSLAN AKÇA
Bu Bayram
 
“Gönlümün mihenk taşı, çatlamasın bu bayram
  Gülüşüme gölgeni düşürme gel bu sene
  Bayram yerine dönsün âsuman olmasın râm
  Bu can istiyor işte hasret duyar busene”
Sündüs Arslan Akça
 
Her eline uzandığımda kokunu çekerdim ruhumla. Bu bayramlar yok mu bu bayramlar, ellerinden uzak kaldığımı nasıl da sokuyor gözüme… Ruhum emzikli bir çocuk misali aranıp duruyor.
 
Herkesin gülüşüne sebep elleri var ellerinde. Öpülesi eller arasında yokluğun nasıl da koyuyor. Gelişlerim bundandır koşa koşa. Dört duvar, bütün eşyalar senden bir parça. Bakışımın değdiği her yerde seni arayışım bundan. 
 
Biz hasreti toprağın koynuna verdik azizim. Bir toprak anlar halimizi. Bu nedenledir ki mis gibi kokuyor. Yürekten gel der gibi…

Bayramlardır, hatırlatan, hatırlanan ve yer altındakileri hatıra düşüren birleştirici unsurumuz…

Bayramlardır, uzakları yakına getiren, ana babaların yüreğine muştu bırakan…
Bayramlardır, dünü bugünü yarını ortak payda da buluşturan…

Bu bayram ‘’Bayram gelmiş neyime ‘’ demiyorum şükür. Bir yanım eksik kalsa da. Hatıra düşürdükleri bir med-cezirin eşiğinde bırakıyor her seferinde. Paydam hüzün, payım mutluluk yine.

Ellerim belki de bir sonraki bayramda bir daha dudaklarıma uzatamayacağım ellere dokundu. Yıllanmış yüreklerin unutulmadığını hatırlattı. Gözlerin ölüme an kala'yı gördüğü yüreğin, dünyaya yoruldukça tutulduğu bedenlerin ruhları ile buluştu. Dudakları aralandıkça hayır dualar döküldü bayramdan günümüze. Bize de yorgun yüreklerin gönüllerini almanın hazzı düştü.

Anadolu'nun küçük kasabalarında bir nebze de olsa eski bayramlardan kırıntılar bulabiliyorsunuz. Öncesinde başlayan bayram temizlikleri, misafirlere sunulacak ikramlar, yöresel yemekler çeşit çeşit… Çocuklarımızın bayramlık elbiseleri ve ertesi güne yaşanan heyecanlar.

Bayram sabahı bir araya gelen ailenin bayram kahvaltısının keyfi tadılmaya ve yaşamaya her anı an be an hissetmeye değer. 

Yorgun bedenleri, genç yüreklerden inen hatırlanmışlığın heyecanı sarar. Hele evlâtlarının gelmeleri gönül kapılarını aralayışları ne güzel bir duygudur, hazdır. Yavrularının geldiğini veya geleceğini bir heyecanla bahseder komşularına. En güzel anne yemekleri iner sofralarına…

Bayramların güzel kılanlar kimlerdir biliyor musunuz? Yorgun bedenlerin evlât kokan yüreklerini hoş tutanlardır. Bayramda onların ocaklarını şenlendirenlerdir. Yol gözletmeyenlerdir. Bayramlar tatil değildir. Bayramlar, biz evlâtların yollarını gözleyen ana babalarımıza bayram havası yaşatmaktır.

Yıllar geçiyor. Yollarımızı gözlettiklerimizden, bize de yol gözlemek miras kalacaktır. Geç kalmışlığın hüznü yüreklerimize düşmeden diyorum hani.

Bir bayram daha şen oldum ve şen ettim sılayı. Ettirene bin şükür. Gurbetin isli bakışı kısa da olsa çekildi üzerimden.

Selam ve dua ile…

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir