Bozkırın Kızı Balca

MUSTAFA ORAL
Bozkırın Kızı Balca
 
Eda Geyik’in Bozkırın Hekimi Balca isimli tarihi kurgu romanı Foliant yayınlarından çıktı. Eda Geyik 29 yaşında gelecek vaad eden genç bir yazar. Modern tarih romanı alanında bir açılım sağlayacak gibi görünüyor. Oğuz Atay ve Rıfat Ilgaz’ın memleketi Kastamonu’da dünyaya gelmiş. Aynı şehirde yaşamaya devam ediyor. Yazı hayatına şiir ve öyküyle başlamasına rağmen bunları yayımlamamış.   Tarihe olan ilgisi onu tarih eğitimi almaya yöneltmiş. Halen Kastamonu Üniversitesinde Tarih alanında yüksek lisans eğitimine devam eden yazar eski Türk tarihi ve kültürü ile farklı dil ve kültür yapılarını incelemekten, güncel ve tarihi kurgu hikâyeleri yazmaktan büyük bir haz duyduğunu söylüyor. Bozkırın Hekimi BalcaBu ilgisini ve merakını Bozkırın Hekimi Balca isimli tarihi kurgu romanıyla taçlandırdı. 
 
Bozkırın Hekimi Balca yazarın ilk kitabı. Roman ilk önce bölümler halinde Watpad’de yayımlanmış, yoğun ilgi görmüştü. Gerçekten de Eda Geyik engin bilgisiyle bu ilgiyi haklı çıkaracak usta işi bir roman kaleme almış. Üslubu yer yer büyük Türk romancısı Cengiz  Aytmatov ve Cengiz Dağcı’yı hatırlatıyor. 
 
Son yıllarda Doğu Türkistan’ın Uygur Bölgesindeki Türkler Çin zulmüne maruz kaldıkları gerekçesiyle sık sık gündeme geliyor. Bu olaylar Uygur Türklerine olan ilgiyi artırdı. Bozkırın Kızı Balca EDA GEYİKNe var ki Uygur Türkleri hakkında çok fazla bilgi yok. Eski Türk Tarihi üzerine araştırmalar yapan Eda Geyik bu romanında bizi Göktürkler ve Uygur Türklerinin kökenlerine ve geleneklerine yolculuk ettiriyor.
 
Doğu Göktürk Kağanlığının 630 yılında Tang İmparatorluğunun idaresi altına girmesinden sonra Türkler elli yılı aşkın bir süre Çin’in egemenliği altında kalmışlardır. Onların bağımsız olma çabaları ve asimile olmaya karşı gösterdikleri direnç çoğunlukla Kürşad ve Çerileri ile bilinmektedir. Oysa pek çok daha başkaldırı olmuş, Çin hükmüne her fırsatta karşı çıkılmıştır. Eda Geyik bu kitabında Çin hükümranlığına karşı özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi  veren Göktürk ve Uygur Türklerinin bağımsızlık mücadelesini, yaşadıkları sorunları, Türk örf, adet ve geleneklerini roman tadında anlatıyor.
 
Olay örgüsü çoğunlukla Karluk boyunda geçiyor. Çin’e karşı bağımsızlık mücadeleleri hikâyenin ana konusu. 630 yıllardan beri Çin baskısı altındaki Türkler bağımsızlık adına Kutluk Beyin etrafında gizlice teşkilatlanmışlardır. Kitapta bu teşkilatın kuvvetli zinciri olan komutan Akbatu ile otacı Balca’nın aşkı konu ediliyor. Türk kültür tarihinde önemli bir yere sahip olan otacılık da gözler önüne serilerek hem Türk tıbbının gelişimi hem de savaş stratejisi olarak otacılığın toplum hayatındaki önemine değiniliyor.
 
Göktürkler yere düşen törelerini kaldırmak, yıkılan illerini yeniden devlet yapmak adına tarihin tozlu sayfaları arasında büyük bir bağımsızlık mücadelesi başlatır. Ejderha yılının tüm göstergeleri bağımsızlığa işaret ederken Karluk boyunun yiğitleri Çin’e başkaldıran herkesin yanında olacağına dair ant içmiştir. Kürşad’ın isyanından Aşina Fenzi’ye kadar geçen sürede akmayan kan, düşmeyen gözyaşı kalmaz. Umutların kırılmaya başladığı anda Çogay Kuz Dağlarından gelen gizli bir mektup kuruyan kalplere umut olur. Kutluğ Beyin örgütüne güç katacak halka ise Karluk boyunun otacısı Balca’da saklıdır.
 
Bozkırın Hekimi Balca kitabıyla bir yandan Göktürklerin bağımsızlık adına verdikleri akıl almaz mücadeleyi okurken bir yandan da Türk ananelerini, Türk otacılığını ve Türk tıbbının ne derecede ileri olduğunu görerek hayretler içerisinde kalacaksınız. Çin icadı olduğu sanılan pek çok icadın aslında Uygurların elinden çıktığını gördüğünüzde onların bugünkü bağımsızlık mücadelelerinin beyhude olmadığını anlayacak ve onların bağımsızlığının Türk kültürünün de bağımsızlığı anlamına geldiğini göreceksiniz…
 
Geçen bunca zamana rağmen maalesef Çinlilerin Uygurlara uyguladığı zülüm devam ediyor. Bu roman acılarının boyutunu birazcık da olsa hissetmek ve Göktürkler ve Uygurlar özelinde Çin baskısı altındaki Türklerin sıkıntılarını öğrenmek adına önemli bir kitap…
Bozkırın Kızı Balca
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir