Rasim Öztekin Vefat Yıldönümünde Anılıyor

Usta Oyuncu
Rasim Öztekin
Vefat Yıldönümünde
Anılıyor
 
Sinemanın ve tiyatronun usta oyuncusu Rasim Öztekin geçirmiş olduğu kalp krizi sonrası tedavi gördüğü hastanede 8 Mart 2021'de 62 yaşında vefat etmişti
 
Usta oyuncu Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun en önemli simgelerinden olan kavuğu Ferhan Şensoy'dan devraldıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle Şevket Çoruh'a devretmişti.
 
Rasim Öztekin, tiyatro, sinema ve TV ekranlarında unutulmaz karakterler canlandırdı. Amatör olarak başladığı oyunculuk yaşamında, bir ustanın, Kel Hasan Efendi'nin kavuğunu devralan Öztekin, gazetecilik eğitimi görmüş olsa da hayatını büyük bir sevgi duyduğu oyunculuk ile sürdürdü. Sosyal medyada üzüntüsünü ifade eden hayranlarının da dediği gibi "milyonlarca insanın kalbinde güzel anılar bırakarak" hayata veda etti.
 
Rasim Öztekin; 14 Ocak 1959'da İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'ndan mezun oldu. Tiyatro dünyasındaki ilk adımlarını, 1977 yılından itibaren Kadıköy Halk Eğitim, İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu ve Nöbetçi Tiyatro'da amatör olarak atmaya başladı. Profesyonelliğe geçişi ise 1980 yılında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular Topluluğu'nda oldu. 1980 ile 1992 arasında Şahları da Vururlar, Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı, İçinden Tramvay Geçen Şarkı, İstanbul'u Satıyorum gibi oyunlarda rol aldı.
 
1990'lı yıllara gelindiğinde bir yandan da Öztekin'in ekran serüveni başladı. 1992 ile 95 arasında Nükhet Duru ve Demet Akbağ ile birlikte Müzikomedi, Hülya Avşar, Demet Akbağ ile birlikte Mega Show adlı programları yaptı. 1994 yılında Gani Müjde ve Yılmaz Erdoğan'ın kaleminden çıkan 2071'de Türkiye adlı müzikali sahneye koydu. 
1995 yılında Ortaoyuncular ile birlikte Aptallara Güzel Gelen Televizyon DizileriÇok Tuhaf Soruşturma ve Fişne Bahçesi gibi birçok yapımda yer aldı.
 
Öztekin'in sanat hayatı tiyatro ve ekran ile sınırlı kalmadı. Bir Günlük Aşk Hikayesi, 72. Koğuş, Arabesk, Tersine Dünya, Passion Du Turca, Pardon, Şans Kapıyı Kırınca, G.O.R.A, Mandıra Filozofu, Baba Parası'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sinema filmi için de kamera karşısına geçti. 
Köşedönücü, Biraz Düş Biraz Gülüş, Eğrisiyle Doğrusuyla, Bir Yaz Gecesi Eğlencesi, Boş Gezen ve Kalfası, Başka İstanbul Yok ve Yeni Hayat adlı TV dizilerinde de rol aldı. Öztekin, Seksenler dizisindeki Fehmi Baba karakteriyle hafızalarda yer etti. Rasim Öztekin, oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra TRT için metin yazarlığı yaptı. Bir dönem gazetelerde köşe yazdı.
 
Öztekin'in sağlığı 2009'ın ocak ayında Boş Gezen ve Kalfası adlı oyunu oynarken bozulmaya başladı. Oyun sırasında kalbinden rahatsızlandı ve kalbine pil takıldı. Usta oyuncu ve yönetmen bazı kronik hastalıklarla mücadele etmesine rağmen aktif olarak çalışmalarını sürdürdü. Fakat koronavirüs sürecinde mesleğinden de uzak kaldı.
 
Hatta bu süreçte gazeteci eşi Esra Kazancıbaşı Öztekin ile yaptığı bir röportajda kendisini 'kronik hastalıklar koleksiyoneri" olarak nitelendirip "kalp yetmezliği, şeker ve KOAH" gibi sağlık sorunları olduğunu belirtmişti. Öztekin aynı röportajda "Koronavirüsün en sevdiği hastalıklar. Dolayısıyla virüse karşı kendimi korumam, bunun için de sokağa çıkmamam gerekiyor. Sağlık Bakanı ‘Bu iş bitmiştir’ diyene kadar ben evdeyim" demişti.
 
Öztekin yine o röportajında "eşinin yönelttiği "Dışarıya karşı yüzü gülen, hep güçlü duran bir insansın. Peki, kavuğu aldıktan sonra tiyatro yapamaman senin psikolojini nasıl etkiledi?" sorusuna da "Kavuğun yeni sahibi olarak canlı performans yani tiyatro yapamamak bende acayip bir duygusal boşluk yarattı. Yani bu kelimelerle tanımlayabileceğim bir duygu değil. Verdiğim bazı röportajlarda durumu anlatmama rağmen olayın bu yönü tamamen es geçildi."
 
İlk evliliğinden Pelin adında kendisi gibi oyuncu olan bir kızı bulunan Rasim Öztekin ikinci evliliğini de 2005 yılında gazeteci Esra Kazancıbaşı ile yaptı.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir