Yedi İklim Dergisinin Şubat 2022 Sayısı

Yedi İklim Dergisinin Şubat 2022 SayısıYedi İklim
Dergisinin
Şubat 2022
Sayısı Çıktı
 
Yedi İklim dergisinin 383’üncü sayısı olan Şubat 2022 sayısı çıktı
 
Derginin bu sayısında şiirleriyle yer alan şairler:
Nihat Hayri Azamat, Nurettin Durman, Ali Haydar Haksal, Sulhi Ceylan, Ömer Hatunoğlu, Metin Kaplan, Aykağan Yüce, Abdullah Yalın Karadağ, Ayşe Altıntaş, Yunus Berk Üstün, Burhan Özdin, Adnan Sayım, Zeynep Seyyâh Ak, Serhat Ölçer, Mehmet Sertpolat, Mustafa Kabur, Abdulkadir Avcı.
 
Bu sayının çeviri şiirleri Masume Sabir ve Georg Kraisler’den. Masume Sabir’in şiirleri Nasrin Zabeti Miandoab tarafından Farsça’dan çevrilmiş. Georg Kraisler’in şiiri ise Bayram Zıvalı ve Belkıs Kılıç tarafından Almanca’dan çevrilmiş.
 
Hasan Aycın, her sayıda olduğu gibi bu sayıda da kendine has bir çizgi’siyle yer almış.
 
Mustafa Cemil Efe, hüsnü hat sanatında kendine özgü desenleriyle bu sayıda da yer almış.
 
Ali Haydar Haksal’, hüs-i hat sanatından izler taşıyan, geleneğin ruhunu yansıtan, “Zamanın Çağrısı” başlıklı öyküsü ile bu sayıda yer almış. Öykü, Mustafa Cemil Efe’ye ithaf edilmiş.
 
Ali Günvar, “‘Beş Şehir’ Üzerine” başlıklı yazısında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” eserini şiiri ile birlikte ele alarak eser hakkında farklı tespitlerde bulunmuş.
 
İsmail Kıllıoğlu, derginin geçmiş sayılarında başladığı yazılarına bu sayıda da devam etmiş: “Akdeniz ve Uygarlıkları -III
 
Hayrettin Orhanoğlu, “Felsefe ve Edebiyatın Sınırlarında” adlı yazısında felsefe ile edebiyat arasındaki ilişkiyi farklı yazar ve eserlerden yola çıkarak yorumlamış.
           
Ali Haydar Haksal, derginin önceki sayılarında başladığı “Diriliş Ekolü” yazılarına “Düşüncenin Yenilenişi VII” başlıklı yazısı ile devam etmiş.
           
Dr. Mehmet Kahraman, “Puşkin Üzerinden Bir Dostoyevski Okuması” başlıklı yazısı ile Rus yazar Dostoyevski’de yine başka bir Rus yazar olan Puşkin etkisine işaret etmiş.
           
Osman Koca, şarkın hikayesinin izini sürmeye devam etmiş. Bu sayıda “Epik Söyleyiş yahut Dede Korkut Hikâyeleri” adlı yazısı ile Dede Korkut hikâyelerini incelemiş.
           
Lal Evin Öyküsü” ile Sevgi Korkusuz, “Ağzıyla Çivi Çakan Adam” ile Fatih Selvi ve “Sahil Boyu Grafiti” ile Yunus Berk Üstün, bu sayının öykücüleri.
           
Yusuf Emir Culha, Abdulrazak Gurnah’ın hayatına dair bilgiler vererek yazarın “Cennet” romanı üzerinde bir değerlendirmede bulunmuş.
           
Bu sayıda iki söyleşi var:
           
İsmail Demirel, öykücü Hüseyin Ahmet Çelik ile yazarlık serüveni, eserleri ve öyküye dair bir söyleşi gerçekleştirmiş.
           
Yasemin Kapusuz ise, Betül Zarifoğlu ile yazma serüveninden Cahit Zarifoğlu’na uzanan bir söyleşi gerçekleştirmiş.
           
Kemal Kahraman, “Şehirlerin Ruhu ya da Van Üzerine Şiirsel Bir Biyografi” başlığını taşıyan yazısında, Sait Ebinç’e ait “Mektepten Memlekete Bir Şehir Estetiği Van” eserini, eserden parçalara yer vererek değerlendirmiş.
           
Hatice Çay, şair Ömer Hatunoğlu’nun son kitabı “Sayısal Veriler”i “Dönemin Kaygısı veya Şiirde Mesuliyet Bilinci Ekseninde: Sayısal Veriler” yazısı ile incelemiş.
           
Fatih Selvi yazısında Oğuz Atay’ın “Korkuyu Beklerken” kitabını ele almış.
           
Eren Buğdaycı, Murat Menteş’e ait “Fink” adlı eser hakkında bir değerlendirme yazmış.
           
İsmail Demirel, “Niteliğe Doğru Bir Adım: Kimsenin Atlamadığı Balkonlar” yazısında Türk öyküsünün son durumu ve Erhan Genç’in son kitabını kendi gözünden okura sunmuş.
           
Yeni Okumalar / Değiniler bölümünde İsmail Demirel, Şakir Kurtulmuş’un “Bir Tutkuya Dönüşmek” kitabını tanıtmış. Ethem Erdoğan ise Çorum Belediyesinin kültür hizmetlerine değinmiş.
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir