Karikatürist ve Yazar
Yalçın Turgut Balaban
Vefat Yıldönümünde
Anılıyor
Fikir, sanat ve eylem insanı, karikatürist ve yazar Yalçın Turgut Balaban vefat yıldönümünde anılıyor
Fikir, sanat ve eylem insanı, karikatürist ve yazar Yalçın Turgut Balaban beyninde ve karaciğerinde bulunan tümör nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 17 Ekim 2021'de vefat etmiş, 18 Ekim 2021 günü Şakirin Camisi'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmişti.
Çizgilerinde sadece Yalçın Turgut imzasını kullanan Balaban, son yıllarda Yeni Akit gazetesinde pazartesi günleri yayımlanan "Çizgilerle Haftanın Yorumu" başlıklı karikatürleri ve Turgut Emin mahlaslı yazılarıyla yer alıyordu.
Yalçın Turgut Balaban, 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Erenköy Zihnipaşa İlkokulu’nu bitirdi. Saint Joseph Lesisi’nde başlayan orta öğrenimini TCDD müfettişi babasının tayini nedeniyle Eskişehir Atatürk Lisesi’nde bitirdi. Sonraki hayat yolunu çizecek büyük ruh inkılabını da orada yaşadı. Salih İzzet Erdiş (Salih Mirzabeyoğlu) ve Cevad Ülger vesilesiyle Büyük Doğu’yla tanışan Yalçın Turgut’un “Cahiliye Dönemim” dediği dönem kapandı. “Asli Ruh Köküm” dediği çizgisini orada buldu.
İstanbul’a dönen Yalçın Turgut, İÜEF Fransız Filolojisi ve İTİA Maliye bölümünde okudu. 1970’de, arkadaşı ağabeyi, hocası mimar Cevad Ülger’in emrivakisi ile geldiği Bab-ı Ali’de kaldı.
İlk çizgileri Yeşilay-Mavi Kırlangıç dergilerinde yayınlanan Yalçın Turgut, çıkışıyla birlikte Milli Gazete’de yer aldı.
Usta çizer, "Nam-ı diğer Cilet Kamil", "Bir garip devr-i alem" ve "Matbuistan Tarihi" adlı çizgi kuşaklara imza attı.
1975 yılında, Salih İzzet Erdiş’in GÖLGE dergisini yayına hazırladı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. Yeni Devir gazetesini yayına hazırlayanlar arasında yer aldı. Yeni Devir’de günlük siyasi manşet karikatürün yanı sıra Küçük Büyük Adam serisini çizdi.
Üstad Necip Fazıl’ın “Büyük Doğu-Rapor”larda “Yayına hazırlayan Necip Fazıl ve Yeni Dostları” şeklinde sunduğu Kadro’da yer aldı. Üstadın; “Kanımdan değil canımdan evladım” hitabına muhatap olan Yalçın Turgut, Üstâdın vefatına kadar Büyük Doğu aile kadrosundaydı.
1986’da kadim dostu Mesut Uçakan’ı kıramayıp başrolünü oynadığı “Zeynepler Ölmesin” isimli film büyük sükse yaptı.
1990’da yakın dostu ve arkadaşı Mustafa Karahasanoğlu ile haftalık Cuma dergisini yayına hazırladı.
1993'te Beklenen Vakit gazetesini yayına hazırlayan kadrodaydı. "Mümtaz Kaz" tipini çizen Balaban, bir dönem haftalık mizah dergisi Filit'i çıkardı.
Uzun yıllar reklam sektöründe bulundu. “1111 Adam Yapım Tanıtım” şirketini kurdu. Farklı ajanslarda sanat yönetmenliği yaptı.
1986- Cağaloğlu Heyajans, 1989- Ankara Odalar Birliği, 1993 Bahçelievler NFK Kültür Merkezi’nde olmak üzere üç kişisel sergi açan, AMGT tarafından gerçekleştirilen bir dizi sergi ile eserleri Avrupa’da da sergilenen Yalçın Turgut, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1983’te tesis edilen- daha sonra geleneksel hale gelen- ilk “Yılın Karikatüristi” ödülünü aldı.
Yurtiçi ve yurtdışı birçok karikatür ödülüne de sahip olan Yalçın Turgut’un eserlerinden büyük kısmı yurtiçi ve dışında sanat merkezleri, galeriler ve şahıs koleksiyonlarında bulunuyor.