Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 1

BURAK ÖZKANOĞLU Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 1

BURAK ÖZKANOĞLU
Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 1
 
Biyografisiz Şair
 
Necati Sarıca’nın hayatına dair, kaynaklarda yok denecek kadar az bilgi yer almaktadır. Şair hakkında bilgiler, birkaç yerel yayında çıkan haberlerden öteye gitmemektedir. Bu doğrultuda Necati Sarıca ile röportaj yaparak bu konudaki eksikliği tamamlamaya çalıştım. Yapılan röportajlarda şair bu bilinmezliğin biraz kendisinden, biraz da okurun çabalaması ve merak etmesi gerektiği düşüncesine sahip olmasından kaynaklandığını belirtmektedir. Şair, bu durumu “ Ben biyografisiz bir şairim.” sözüyle dile getirmektedir.
 
Yaptığım görüşmeler ve röportajlardan yola çıkarak Necati Sarıca’nın hayatını şöyle ifade edebiliriz:
 
Necati Sarıca 14.12.1965’te Ankara’da dünyaya gelir. Aslen Ankara’nın Beypazarı ilçesinin Saray köyü nüfusuna kayıtlı olan şair, Ankara merkezde doğup büyür. Beş çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğudur. İki katlı gecekondu dairesinde dünyaya gelen Sarıca, anne-babası, kardeşleri, dedesi ve babaannesi ile birlikte kalabalık nüfuslu bir ailede büyür. Bu iki katlı ve bahçesi duvarlarla çevrili gecekondu, şairin hayatında büyük bir öneme sahiptir. Bir çeşme ve meyve ağaçları bulunan bahçe, şairin oyun alanıdır. Bir nevi şairin mahremidir. Sarıca’nın ailesi maddi yönden birtakım sıkıntılar yaşar. Necati Sarıca’nın eğitim hayatı maddi sebeplerden dolayı zorluklar içinde geçer. Eğitime başlaması ailesinin yoksulluk dönemine rastladığı için şair, kitap alacak para bulamamış ve okumaya eşten dosttan edindiği kitaplarla başlamıştır. Bunun yanında kitap evlerinde uzun vakitler geçirerek ücretsiz olarak kitap okur. Sarıca, zor şartlarda eğitim hayatını tamamlar.
 
Necati Sarıca, ilköğrenimine başladığı yıllarda televizyonda kısa süreli bir yayın hayatına sahip olan “Avukat Petrocelli” adlı bir diziden etkilenerek Sa avukatlık mesleğine özenir. İlk ve ortaokulu ailesinin şehir değiştirmesi dolayısıyla çeşitli illerde tamamlayan Sarıca, meslek lisesinden mezun olduktan sonra üniversiteyi kazanarak Gazi Teknik Okulu’nda bir yıl eğitim görmüş ancak maddi sıkıntılar nedeniyle eğitimine devam edememiştir.
 
Necati Sarıca’nın ailesi maddi sıkıntılarla boğuşurken ailesinin iflasıyla bu zor günler uzamaya başlar. Ailesine destek olmak isteyen Necati Sarıca, genç yaşta çalışma hayatına atılır.  Şair, bir çocuğu zorlayacak ağır işlerde çalışır. Hem ailesine destek olmak hem de eğitimini tamamlamak için bu zorluklara katlanan Sarıca, birçok işte çalışır. Bunlar arasında en ağır olarak nitelendirdikleri ise, hamallık ve Mamak çöplüğünde çalışmaktır.
 
Sarıca, yaşamış olduğu maddi sıkıntılar dolayısıyla çalışmak zorunda kalınca eğitimine ara verir. Bir yıl süreyle askeri işçi olarak çalışır. Ancak çalışma hayatı onun eğitim aşkını bitirmez. Bu yıllarda tekrar sınava girerek Gazi Üniversitesi’nde İşletme bölümünü kazanır. Fakat çalıştığı için derslere gidemez. Aradan iki yıl geçtikten sonra avukatlık hayali tekrardan canlanan şair, hukuk okumaya karar verir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanır. Buradan 1989 yılında mezun olur.
 
Üniversite son sınıfta iken evlenen Sarıca, eğitimini devam ettirmek, ailesinin geçimini sağlamak için iş hayatını ve eğitimini bir süre birlikte yürütmek zorunda kalır. Mezun olduktan sonra birkaç yıl farklı işlerle meşgul olur. Daha sonra hiç istememesine rağmen hâkimlik ve savcılık sınavına girerek Sivas’a savcı olarak atanarak mesleğine başlar. Uzun yıllar bu göreve devam eden Sarıca, çeşitli danışmanlık görevlerinde de bulunur.
 
(Devam Edecek)
 
Türk Şiirinde Bir Sapkın Taş Necati Sarıca 1

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir