5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali

5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri FestivaliAşık Veysel
Senfoni ile Buluştu
 
5. İstanbul Uluslararası
Halk Müzikleri Festivali
 
Türkiye’nin tek halk müzikleri festivali olan İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali bu yıl beşinci kez yapıldı
 
5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali 10-11-12 ve 13 Ekim tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Festivalde Emel Mathlouthi, Angelique Kidjo ve Yavuz Bingöl konser verdi.

Programı Sanat Hayattır Derneği tarafından hazırlanan festival bu yıl dünyanın farklı ülkelerinden dünyaca önemli isimleri ağırladı. Tunuslu Emel Mathlouthi ve Beninli Angelique gibi festivaldeki yabancı isimlerin konserleri yanında Türkiye’den de Yavuz Bingöl “Veysel’siz 50 Yıl” konseri ile AKM’de senfoni orkestrası ile sahneye çıktı.

AKM’de Dolu Dolu Dört Gün
 
Türkiye’nin halk müzikleri alanında en köklü festival olma yolunda ilerleyen İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali 10 Ekim Salı günü AKM’de yapılan açılış töreni ile başladı. Dört gün boyunca halk müziklerine dair pek çok etkinlik AKM Türk Telekom Sahnesi, AKM Tiyatro Sahnesi ve AKM Fuaye Alanı’nda sanatseverlerle buluştu.
 
Aşık Veysel Senfoni ile Buluştu
 
Aşık Veysel türküleri Yavuz Bingöl, Oktay Kaynarca, Kubat ve Murat Dalkılıç tarafından Şef Eray İnal yönetimindeki senfoni orkestrası ile 13 Ekim Cuma akşamı AKM’de seslendirildi.
 
Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Sahnesi’nde yapılacak konserde ünlü ozan Aşık Veysel’in artık klasikleşmiş eserleri yorumlanacak.
 
“Aşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor” konseri, 2023 yılının UNESCO tarafından “Aşık Veysel Yılı” olarak ilan edilmesi nedeniyle sanatçı Yavuz Bingöl’ün yıl boyunca tüm Türkiye’de verdiği “Veysel’siz 50 Yıl” konserlerinin devamı niteliğini taşıyor.
 
Şahsenem Bacı ve Müziği
 
Festivalin kurucusu ve Sanat Yönetmeni Yavuz Bingöl, bu yıl festivali geçen yıl kaybettiğimiz kadın ozan Şahsenem Bacı’ya ithaf ettiklerini açıkladı. Programda 10 Ekim Salı günü saat 16.30’da “Şahsenem Bacı ve Müziği” isimli bir panel gerçekleştirildi. Panelde ülkemizin en önemli kadın ozanlarından olan Şahsenem Bacı’yı ve müziğini anlamak için Prof. Dr. Sevilay Çınar, Doç. Dr. Seher Tetik Işık, Reşit Akay Yanlıç ve Yavuz Bingöl konuştu.
 
Altı Bin Yıllık Sesler
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Feridun Obul tarafından hazırlanan sergide Anadolu’nun kadim enstrümanlarından oluşan “Altı Bin Yıllık Sesler” isimli bir sergi yer alıyor. AKM Türk Telekom Sahnesi fuayesindeki sergide Obul tarafından seçilmiş orijinal ve replika enstrümanlar hikayeleri ile yer aldı.
 
Bağlama Yapım Atölyesi
 
Bağlama sanatçısı ve saz yapım ustası Oktay Yılmaz festivalde her sene olduğu gibi ‘Bağlama Yapım Atölyesi’ ile yer aldı.
 
Sanat Yönetmeni Yavuz Bingöl          
 
Halk müziğinin, kültürümüzün en önemli ve barışçıl bileşenlerinden olduğu savıyla yola koyulan İstanbul 5. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali bu alanda kalıcılığı hedefleyerek sanatseverlerle buluşuyor. İçeriği Sanat Hayattır Derneği tarafından hazırlanan festivalin Sanat Yönetmeni ise ünlü sanatçı Yavuz Bingöl.
 
Sanat Hayattır Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bingöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Halk Bank ve Aydınlı Grup katkılarıyla bu yıl da müzikseverler için anlamlı bir festival hazırladıklarını ifade ederek: “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali içinde yer almaktan dolayı çok mutluyuz. Bu yıl dört yaşına giren festivalimiz ülkemizin önemli festivalleri arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Yola çıkarken ülkemizin halk müziği konusundaki festival açığını kapatma hedefimiz olduğunu belirtmiştim. Bu misyon ile her sene dünyanın en önemli isimlerini Türkiyeli müzikseverler ile buluşturuyoruz. Ayrıca yaptığımız atölyeler, sergiler, söyleşiler ile halk müziği alanındaki bilimsel verileri de halkımızla paylaşıyoruz. Festivalimiz her yıl bir öncekinden daha zenginleşen programı ve kapsayıcı içerikleriyle uzun yıllar boyu yaşayacak” dedi.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir