İlham Gencer Vefat Etti

İlham GencerMüzik Dünyasının
Başı Sağolsun
 
Caz Müzisyeni
Piyanist Şantör
İlham Gencer
Vefat Etti
 
Caz müzisyeni, piyanist şantör İlham Gencer, Bodrum'da tedavi gördüğü hastanede 101 yaşında vefat etti

Türkiye'nin ilk piyanist şantörlerinden biri olan caz müzisyeni Bozkurt İlham Gencer'in ölüm haberini, oğlu şarkıcı Bora Gencer, sosyal medya hesabından duyurdu.
 
İlham GencerGencer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Babam, Türkiye'nin babası, benim canım, varlığımın sebebi, dünya iyisi insan, adam gibi adam, Bozkurt İlham Gencer'i kaybettik. Gereken bilgileri daha sonra vereceğim. Büyük üzüntü içerisindeyiz, çok uğraştık çok emek verdik. Keşke elimizden daha fazlası gelebilseydi" diye yazdı.
 
Bora Gencer, babasını kaybettiğinden dolayı üzgün olduğunu belirterek, "2 yıllık bir süre içerisinde uğraştık. Kız arkadaşım Ahu Atmaca’nın ve ailesinin çok büyük emekleri oldu. Ona ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Çok büyük mücadele vermiştik. Hem karakter olarak hem de vücut olarak sağlam bir insandı. Beklemiyorduk, bugün maalesef ani oldu. Evde fenalaşmış, ben geldiğimde kalp masajı yaptım babama. Uğraştım, daha sonra ambulans geldi. Hastaneye gittiler ve orada da uğraştılar ama babamı maalesef kaybettik.İlham GencerYarın cenazemizi uçakla İstanbul’a getirip, cuma günü öğle namazına müteakip Zincirlikuyu Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedeceğiz" dedi.
 
Ünlü şarkıcı Ajda Pekkan, Bozkurt İlham Gencer'in vefatının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Pekkan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Canım ustam, çok değerli hocam, ilk sahnemin duayeni… Sevgili İlham Gencer, ruhun şad olsun, ışıklar içinde uyu."
 
İlham Gencer; 30 Ağustos 1922 tarihinde İstanbul'da doğdu. Asıl adı İlham Osman Gençer olan İlham Gencer, Osman ismini sonradan mahkeme kararıyla nüfus kaydından sildirip İlham isminin önüne Bozkurt ismini aldı. Babası İbrahim Gencer, annesi Nihal Türkaydı’dır.
Müziğe ilk kez 1931 yılında henüz beş yaşındayken annesinden aldığı derslerle ve evlerindeki konsol piyanoyu çalarak başladı. Başka da müzik eğitimi almadı.
 
Kabataş Erkek Lisesinde başladığı lise eğitimini Beyoğlu Erkek Lisesini bitirdi. Lise yıllarında Atilla Dorsay’la birlikte bir “ikili” kurarak okulda konserler verip, Everly Brothers’in popüler şarkılarını seslendirdi.
18 yaşında profesyonel manada müziğe başlayan İlham Gencer, gençlik yıllarında birçok müzik lokalinde çalıştı; piyano çalıp, solistlik yaptı. Ayten Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi’nde öğrenci iken tanıştığı İlham Gencer sayesinde müzik çalışmalarına başladı. Ve İlham Gencer, 1949 yılında İstanbul Radyosu’ndaki programında Alpman’la birlikte 1963’e kadar solistlik yaptı. Bir ara Elmadağ’daki Kervansaray’da da programlar yapan çift, kısa süre sonra Şişli'deki Site Sineması’nın üzerinde bir yer kiralayarak “Çatı” adında kendi mekanlarını açtı.
 
Askerliğini 1951 yılında Ankara Sıhhiye’de bulunan Ordu Evinde yaptı.
1953’te kendisine ait ilk piyanosu olan bir "Steinway" konser piyanosunu, Koç ve Sabancılar'ın da katıldığı bir müzayededen tam otuzbin lira para vererek aldığını anlatırdı. Gencer'e göre o tarihte bu paraya üç yalı satın alınabiliyordu. 1953 yılında Ayten Alpman’la evlenen İlham Gencer’in İlhan ve Ayşe adında iki çocuğu oldu. Ama, 7 sene süren bu evlilik 1960’da bitti.
24 Nisan 1957 de Fethiye’de olan depremin ardından İlham Gencer, depremzedelere yardımcı olmayı görev bilerek çalıştığı pavyonda bir yardım sergisi düzenledi ve topladığı 708 lirayı Fethiye’ye yolladı.
Daha sonra İlham Gencer, 1960 yılında İstanbul Şişli'de Site Sineması'nın da bulunduğu binada kendisine ait olan “Çatı” Gece Kulübü’nü açtı ve eşi Ayten
Alpman’la beraber Çatı’da sahne aldılar. 1962’de Ajda Pekkan ve Emel Sayın da orkestranın solistlerinden oldu.
 
Gencer, 1961 yılında Fransız şarkıcı Bob Azzam'ın "C'est écrit dans le Ciel" adlı şarkısını Fecri Ebcioğlu'nun Türkçe olarak yazdığı "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” sözleriyle Türkçe olarak seslendirdi ve bu şarkı böylece Türkiye'de on yıl kadar sürecek olan "aranjman" müzik akımını başlatan şarkı olarak Türk pop tarihine geçmiş oldu.
 
1.Boğaziçi Müzik Festivali’nde “İstanbul” isimli parçasıyla birincilik ve “Dünya Dolaşan Şarkı” eseriyle ikincilik kazanan İlham Gencer’in şefliğini üstlendiği bir de orkestrası vardı. İşin en ilgi çeken tarafı bu yarışmalara katılanların birçoğu ona ait olan Çatı Gece Kulübü’nde provalarını yapardı.
1961-1965 yılları arasında 3 kez düzenlenen Boğaziçi Festivali’nin hepsinde ödüller alan İlham Gencer hem piyano hem grup (Kuartet) hem de en iyi şarkı (Cherbourg Şemsiyeleri) dallarında birinci olmuş ayrıca Robert Akademi Armağanı’na layık görülmüştü.
 
1961 senesinde İlham Gencer ismi bir bomba gibi düştü müzik piyasasına. “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” isimli parça Türkçe Sözlü Pop Müziği’nin bir ilk örneğiydi. Bob Azzam’ın güzel melodisine, Fecri Ebcioğlu’nun yazdığı keyifli sözleri, tatlı bir edayla okuyan İlham Gencer, müzik tarihimizde unutulmayacak bir şekilde yer aldı.
Devlet Tiyatrolarında sergilenen Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gûlyabani’sine sahne müziği bestelediği gibi İstanbul Ülkü Ocakları’nın isteği üzerine 3 Mayıs Türkçüler Bayramı’nın 30. yılına armağan olarak bir de plak seslendirdi.
 
İzmir, Ankara ve İstanbul’un tanınmış mekanlarında, Divan Oteli, Hilton, Tokatlıyan oteli, Çınar oteli gibi yerlerde senelerce sanat icra etti.
 
1997'de 15 arkadaşıyla birlikte İstanbul’un Güzelliklerini Koruma ve Yaşatma Derneği’ni kurdu ve derneğin başkanlığını yaptı.
 
İlham Gencer, 30 Ağustos 2022'de Oğlu Bora Gencer'in organize ettiği Bodrum'da özel bir etkinlik ile 100. yaşını kutladı.
1 Mart 2023 tarihinde İlham Gencer'e kalp pili takıldı.
24 Mayıs 2023’te Bodrum’da vefat etti.
 
Evlilikleri
1. Evliliği: 1953 yılında Ayten Alpman ile evlendi ve 1960 yılında ayrıldı. Ayşe Gencer (d.1956- ö.2022) ve İlhan Gencer (d.1954) adında bir kızı bir oğlu oldu.
2. Evliliği: 1964 yılında Necla Gencer ile evlendi. Bora Gencer (d.1965) isimli bir oğlu oldu.
 
Plakları
1961 – Bak Bir Varmış Bir Yokmuş (78 devirli bu taşplakta kendisine "Karakediler" vokal grubu eşlik ediyordu.)
1962 – Yalnız Tek Bir Gece / Ne Olur Yapma /Odeon plak. 45'lik)
1965 – Zamane Kızları (Altın Mikrofon yarışması finalisti olan şarkı, 45'lik plak olarak Hürriyet gazetesi tarafından bastırtıldı.)
1966 – "Volare", 45'lik vinil plak, T.C. Basın-Yayın ve Turizm Bakanlığı'nın Milano'da bastırttığı plak.
2009 – Bir Yaşayan Çınar (28 Nisan 2009. Elenor Plak.) (Sanat yaşamının 60. Yılı vesilesiyle yayımlandı)
 
Albümleri
2019 – Bak Bir Varmış Bir Yokmuş
2015 – My Best Friends Are Vocalists (Ozan Musluoğlu, Fatih Erkoç, Şevval
Sam, Gökhan Özoğuz (Athena), Bora Uzer, İlham Gencer, Ceylan Ertem ve
Türkiye'nin önde gelen caz vokalistleri Sibel Köse, Ayşe Gencer, Sanem Kalfa, Ece Göksu, Meltem Ege, Dolunay Obruk ve İpek Dinç)
2014 – Jazz Lounge 56 Songs (İlham Gencer, Şevket Uğurluer)
 
Hakkında yazılan kitaplar
2009 – Sanat ve Siyasette İlham Gencer (Yazar: Sami Coşkun)
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir