Frekans ve Yeni Aralık Proje Sergileri

Frekans ve Yeni Aralık Proje Sergileri101 Sanatçının
Eserleriyle
Resim ve Heykel
Sergileri
 
Frekans ve Yeni Aralık
Proje Sergileri
Galeri Soyut’ta
 
Frekans ve Yeni Aralık Proje SergileriGaleri Soyut / Yıldız, 9-30 Aralık tarihlerinde Frekans ve Yeni Aralık proje sergilerine ev sahipliği yapıyor
 
“Frekans” Resim ve Heykel Sergisi
 
Galeri Soyut Çankaya, 9 – 30 Aralık 2022 tarihleri arasında 34 Sanatçının, 130×65 cm ve 40×40 cm resimleri ve farklı ebatlardaki heykelleri ile yer alacağı Frekans projesine ev sahipliği yapıyor.
 
Yer: Galeri Soyut (Yıldız) – A&B Salonu  / Açılış saati: 18:00 – 20:00
 
Sergiye katılan sanatçılar: Adem Başpınar, Ahmet Yeşil, Ali Herischi, Ali Fatih Küçükosmanoğlu, Ayhan Çetin, Ayşe Ergüner, Baran Kamiloğlu, Behzat Feyzullah, Bengü Bahar, Binnur Yücebaş, Canan Aydoğmuş, Ceren Çağlar, Derya Yıldız, Doğan Karakılıç, Emrah Emir, Erol Pelioğlu, Güler Genç Erol, Hakan Eraslan, Hasan Basri İnan, Hatice Aras, Hüseyin Feyzullah, Ilgın Erdem, İzzet Temel, Kadir Öztoprak, Makbule Ayaz, Mine Poyraz, Murat Tolga, Necmettin Özlü, Nurettin Akkaya, Orçun İlter, Sema Öcal, Talat Ayhan, Tamer Derican, Zekiye Akalın
 
“Frekans”
 
Sanat yapıtlarının sunumuyla ilgili birbirinden ayrı yöntemlerin varlığı bilinse de genel kanı, galeri mekânı olduğu üzerinde herkes birleşir. Üçlemedeki sanatçı- yapıt ayaklarının tamamlayıcısı izleyiciyle buluşma yeridir galeri. Bu yönüyle, eğitsel bir işlevi yüklenen alan olarak da öne çıkar. Farklı üsluplar, değişik tekniklerle harmanlanmış yapıt, adına izleyici dediğimiz kitleyle etkileşim sürecini burada başlatır. Aynı zamanda çeşitlilikten kaynaklanan olgunun yarattığı beğeni düzeyini zenginleştirmek gibi bir olguyu da tetiklemekten geri durmaz. Bu noktada Galeri Soyut’un uygulamaya koyduğu yeni bir anlayışa işaret etmeliyiz. Artık gelenekleşen yıl sonu sergilerinin, meraklıları için küçük ölçekli de olsa bir sanat yapıtına sahip olma niyetini gerçekleştirmeye dönük olduğu kimsenin bilinmezi değil. Kaldı ki bir sanat yapıtının niteliğini belirleyen ölçütün boyutları olmadığı konusu nettir.
 
Çok sayıda sanatçının belli standartlara uygun boyutta çalışmalarından oluşan sergilerin alıcılar için zengin seçenekler sunmasını bu aşamada olumlu bir yaklaşım olarak görmekteyiz. Galeri Soyut bu kez farklı bir noktaya sıçrama yaparak kimi değişikliklerle söz konusu geleneği sürdürüyor.
 
“Frekans” başlığı altında uygulamaya konulan projede sanatçılar 6 adet 40×40 cm, 1 adet 130×65 cm ölçüsünde çalışmalarıyla yer alacaklar. Proje adı seçilen Frekans sözcüğünün içerdiği anlam olan ritmik titreşim ya da düzenli yinelemeleri resimlerin iki farklı boyut üzerinden onların belli bir plan dahilinde bütünlüğe kavuşturulmasıyla açıklamak olası. Her sanatçının kendi yapıtları içinde oluşturduğu düzenlemenin sergi bütünlüğünde yinelenmesiyle ortaya çıkacak görüntü grup etkisi altında ritmik yapılanmayı gözler önüne serecektir. Bir anlamda çeşitlilik içinde farklılığın yarattığı zenginlik denebilir buna. Sergiyle birlikte bu yeni anlayışın ışığı altında sanatçı haklarını koruma bağlamında ekonomik yönden değişik bir uygulamanın da bulunduğunu anımsatalım.
 
“Frekans” sergisi, geçmişten gelen bir sanat projesini yeni bir düşünce ve anlayış çerçevesinden hareketle ortaya çıkıyor. Burada karşılaştığımız bütünlükçü yapılanma barındırdığı çoklu görünümle çelişkiden çok niteliğin yükseltildiği bir süreci göstermekte. Karanlık bir dönemde gerçekleştirilen sergiyle sanatın aydınlatıcı rolü bir kez daha varlığını kanıtlamakta.
– A. Celal Binzet
 
“Yeni Aralık” Resim ve Heykel Sergisi
 
Galeri Soyut’un 2011’den itibaren düzenli olarak gerçekleştirdiği, tamamı 25×25 cm resim ve küçük boyutlu heykellerden oluşan, 67 sanatçının, 500’e yakın eserin yer alacağı “Yeni Aralık” sergisi, 9 – 30 Aralık 2022 tarihlerinde Galeri Soyut / Yıldız'da izlenebilir.
 
Yer: Galeri Soyut (Yıldız) – C Salonu / Açılış saati: 18:00 – 20:00
 
Sergiye katılan sanatçılar: Adem Başpınar, Ali Herischi, Ali Fatih Küçükosmanoğlu, Ayhan Çetin, Ayşe Ergüner, Azimet Karaman, Baran Kamiloğlu, Bengü Bahar, Binnur Yücebaş, Buse Fulürya, Buğra Özer, Buşra Nur Aslan, Canan Aydoğmuş, Canseven Bahçeci, Ceren Çağlar, Celal Binzet, Derya Yıldız, Doğan Karakılıç, Ercan Ayçiçek, Ekin Yüksel, Emine Bıyıklı, Emrah Emir, Erol Pelioğlu, Furkan Özmen, F. Deniz Korkmaz, Fikriye Atik Güneş, Güler Genç Erol, Güray Uygun, Hakan Eraslan, Halil Coşkun, Hamdi Eser, Hasan Basri İnan, Hatice Aras, Hira Yılmaz, Ilgın Erdem, İrem Koçan, İsmail Türel, İlhan Aydan, Kadir Öztoprak, Makbule Ayaz, Mehmet Sakızcı, Mehmet Ali Doğan, Mehmet Yücel, Melihat Tüzün, Melahat Özcan Şener, Mine Poyraz, Müge Selçuk, Murat Tolga, Necmettin Özlü, Nihat Kahraman, Nurettin Akkaya, Oğulcan Öz, Orçun İlter, Özer Aktaş, Parvin Ghorbanzadeh Dizaji, Saeed Aghanejad, Sedanur Şimşek, Sema Öcal, Serap Soyaltın, Serdar Dartar, Serhat Diker, Seyit Taha Baydar, Sibel Keçeli, Suna Aktaş, Tamer Derican, Zekiye Akalın.
 
“Yeni Aralık”
 
Galeri Soyut’un 2011’den itibaren düzenli olarak gerçekleştirdiği “Küçük Şeyler” sergileri “Yeni Aralık” etkinliğine doğru evrilirken kapsamını genişletip konseptini değiştirdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere kapılarını aralayan Galeri Soyut, kariyerinin başındaki genç sanatçılar için sanat ortamına girişte güvenli bir eşik olmaya devam ediyor. Yeni bir yılın arefesinde bir sanat şölenine dönüşen “Yeni Aralık” ortaya attığı “boyut” sorunsalı üzerinden sanat ortamında yeni sorular üretecek ve yeni tartışmaları tetikleyecek gibi görünüyor.
 
Her biri 25×25 cm boyutlarında olan yüzlerce eserin bir araya geldiği bu etkinlik sanatçıları yüzeyle yeniden yüzleşmeye teşvik ederken izleyicileri de “boyut” ve “değer” kavramları üzerinde tekrar düşünmeye davet ediyor. Sanat eserinin değerinin boyutları ile birlikte arttığı bir ortamda sanat tarihindeki kült eserleri anımsıyoruz. Tüm dünyada en çok tanınan sanat eseri olan Mona Lisa tablosunun boyutlarının sadece 77×53 cm olduğunu; ilk yağlıboya eser olarak kayıtlara geçmiş olan Arnolfini Düğünü’nün ise 82×60 cm’lik bir alan içinde inanılmaz zenginlikte detaylar barındırdığını; Vermeer’nin de küçücük eserleri ile devleştiğini ve sanat tarihine adını  büyük harflerle kazıttığını hatırlıyoruz. Ve  büyük sanatın her  zaman büyük boyutlu sanat anlamına gelmeyebileceğini düşünüyoruz.
 
Öte yandan bu etkinlik, Türk resim sanatının 150 yıllık kısa tarihindeki tüm açılımların genç sanatçılar tarafından yapıldığını tekrar hatırlatıyor bizlere. Bugün “Türk Resmi” diye bir olgudan bahsedebiliyorsak eğer, bunda genç sanatçıların tüm cesaretleri ve inanmışlıklarıyla özgürce sanat üretmelerinin katkısı büyüktür. Bundan dolayıdır ki Türk resim sanatı tarihi bugün çok değer verdiğimiz ve önlerinde saygıyla eğildiğimiz büyük ustaların gençlik yıllarında gerçekleştirdikleri yeniliklerin öyküleri ile anlatılır.  İşte tam da bu nedenle genç sanatçıların önünü açmak ve onlara destek olmak, geçmişte olduğu gibi bugün de geleceğe yatırım yapmak ve Türk sanatını ileriye taşımak anlamına gelmektedir.
 
Her kuşaktan sanatçının eserlerinin bir araya geldiği bu platformda metalaşma sürecinde sanat eserinin değerini belirleyen karmaşık dinamikler de alaşağı ediliyor.  Tüm eserlerin aynı fiyatla satışa sunulması, izleyicinin algısını yönlendiren piyasa şartlanmalarını ortadan kaldırarak plastik değerler üzerinden daha samimi bir iletişimin kurulabileceği bir zemin oluşturuyor.
 
Sanat piyasasında yer edinmiş usta isimlerin kariyerinin başındaki genç sanatçılara destek verdiği bu proje sergisi, sanat dünyasında yeni kapılar açmayı ve gençler için yeni olanaklar yaratmayı amaçlıyor. Bu nedenle de sergide yer alan usta sanatçılardan oluşturulacak bir kurulun seçeceği genç sanatçıların, sanatsal araştırma yapmak ve deneyim kazanmak için yurt dışına gönderilmesi; Galeri Soyut’ta kişisel sergi açması ve Galeri’nin yer aldığı sanat fuarlarına katılmak üzere davet edilmesi planlanıyor.
 
“Yeni Aralık / New Space” Proje Sergisini 9 – 30 Aralık 2022 tarihleri arasında Galeri Soyut / Çankaya C Salonunda izleyebilirsiniz.
 
“Yeni Aralık” vesilesi ile genç sanatçılara destek veren tüm değerli ustalara ve sanatseverlere görsel bir şölen armağan eden Galeri Soyut’a sonsuz teşekkürler… – Meryem Uzunoğlu
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir