Alexa Webdeki Umut Webdeki Tasa


Dünyadaki
Web Sitelerini
Sıralayan Alexa
Webdeki Umut
Webdeki Tasa
 
Alexa, dünyanın en büyük internet şirketlerinden birisi olan Amazon tarafından 1996 yılında kuruldu.   Alexa, tüm dünyadaki web sitelerini performanslarına göre sıralayan, San Francisco – Amerika merkezli bir internet kuruluşudur.
 
Konusu internet olan sohbetlerin birçoğunda laf dönüp dolaşıp en sonunda Alexa’ya gelir.
 
Yalnızca gündelik internet kullanıcılarının değil aynı zamanda webmasterların da en çok tartıştıkları konuların başında Alexa var. Çünkü internette Alexa hakkında efsaneye varan birbirinin aksi olan o kadar  çok  iddia yazılıp çizilmiş ki…
 
Küçük çaplı basit bir web sitesi kurup onu bir hafta içinde ilk yüzbinlik küresel sıralamaya getirdiğini iddia edenlerden tutun da  toolbar kullanımı ile her türlü manipülasyonun yapılabileceğini iddia edenlere kadar herkesin  bu konuda anlatacak bir hikayesi var.
 
Web geliştiriciler, araştırmacılar, web sitesi sahipleri ve girişimciler  Alexa’nın dev veri havuzu üzerine kurulu olan düzlemde yer alan web siteleri hakkındaki bilgileri görebilir ve kendi web sitelerinde ya da servislerinde doğrudan paylaşabilirler.
 
Bu incelememizde  Alexa’nın  kendi tanımlamaları üzerinden kendi  servisleri üzerine  değerlendirmelerde bulunacağız..
 
Alexa
 
Alexa, dünyanın en büyük internet şirketlerinden birisi olan Amazon tarafından 1996 yılında kuruldu.   Tüm dünyadaki web sitelerini performanslarına göre sıralayan, San Francisco – Amerika merkezli bir internet kuruluşudur.
 
Alexa, özellikle Alexa Toolbar diye isimlendirdiği internet taracıyıcılarına kurulan bir uygulama aracılığı ile internet kullanıcılarının oluşturduğu web trafiğini kendine has bir algoritmayla ziyaretçi sayısı, sayfa görüntüleme sayısı ve sayfa görüntüleme süresi metrikleriyle kombine ederek  her web sitesi için bir Rank değeri tespit eder.
 
Dünyada ki tüm web sitelerini bu rank değerlerine göre  sıralayarak bir liste oluşturur. Alexa’nın meşhur skalasında şu an en yüksek rank  değerlerine sahip ilk otuz milyon web sitesi listelenir.
 
En yüksek profilli site Rank 1 ile gösterilirken en düşük profilli site ise Rank 30.000.000 ile gösterilir. Ancak Alexa sadece bir web sitesinin küresel sıralamasını göstermez aynı zamanda onun yayında bulunduğu ülke içerisindeki sıralamasını da gösterir. Tabi ilk yüz bine girmesi şartıyla…
 
Alexa Sadece Sıralama Yapmaz
 
Alexa’nın internet kullanıcıları tarafından bilinen en popüler hizmeti bu Rank sıralaması olsa da aslında çok daha geniş bir servis ekosistemine sahiptir. Hatta Alexa’nın dünyanın en büyük SEO optimizasyon firmalarından bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.
 
Milyonlarca bilgisayar üzerinden toplanan web trafik verileri uzmanların analizlerinden geçirilerek uygulanması kolay tavsiyelerle müşteri firmaların kullanımına sunulur.
 
Zaten Alexa’nın , “Kendi web siteleri üzerindeki trafik hakkında bilgi toplayan firmaların % 34’ü bu bilgi ile ne yapacaklarını bilmiyorlar. Siz de onlardan biri olmayın!”  şeklindeki uyarısı ve  ”Biz size sadece ham veriler vermekle kalmıyoruz aynı zamanda trafiğinizi yönetip site performansınızı optimize edebilmeniz için kullanılabilir bilgi sağlayıp net tespitler, yorumlar ve yönlendirmeler yapıyoruz” şeklindeki ifadesi Alexa’nın ana faaliyet konusu hakkında yeterince fikir veriyor.
 
Alexa Verilerinin Kapsamı
 
Bir websitesi için ön önemli şey olan “Unique Visitor” dediğimiz aylık tekil ziyaretçi sayıları. Bu sayılar her gün güncelleniyor ve geriye dönük olarak 30 günlük bir süreyi kapsıyor.
 
Her gün güncellenen bir başka veri ise “Historical Traffic Trends” denilen ölçümde ise bir web sitesinin başka herhangi bir rakip web sitesi ile ziyaretçi sayısı, erişim ve sayfa görüntüleme gibi metriklerde geriye dönük 3 yılı kapsayacak şekilde trend bazlı karşılaştırmasını yapabiliyorsunuz.
 
Demographics” ölçümde ise ziyaretçilerin cinsiyet, eğitim düzeyi, erişim yapılan lokasyon, yaş, gelir ve etnik açıdan toplanmış verileri bulunuyor. 
Ayrıca sıradaki rakiplerinizin link stratejisini görebilme imkânı sağlayan ”Sites Linking In” ve “Upstream Sites” var. Bu başlıkta rakiplerinizin sitelerine yapılan bağlantılar ile onların dışarı yaptıkları bağlantıları takip edebilirsiniz. 
 
Social Metrics” bölümünde ise sosyal medya kuruluşlarından web sitenize yapılan link bağlantıları, Facebook beğenileri, paylaşımlar ve Google+ etkileşimi gibi unsurlar ölçülüyor.
 
Engagement” satırında da toplam ziyaret, sayfa görüntüleme, hemen çıkma ve sitede geçirilen zaman gibi ziyaretçi eylemleri kayıt altına alınıyor.
 
Traffic Sources” kısmında direk ziyaret, arama motoru yönlendirmesi, sosyal medya yönlendirmesi yada referans sitelerden yapılan yönlendirmeler gibi web sitenize trafik oluşturan kaynaklar sınıflandırılıyor. 
 
Downstream Sites”  başlığı ise ziyaretçilerin bir web sitesini ziyaret ettikten sonra hangi websitesine yöneldiklerini gösterir.
 
Organic & Paid Keyword Insights”  sekmesinde websiteleri için ilk sırada gelen 5 sorgu gösterilir.  Ayrıca ücretli kelime reklamlarının etkisi ve ölçümünü de kapsar.
 
Keyword Research”  tabında ise web sitelerinin organik ve ödemeli kelimelerden sağladıkları trafik ile  anahtar kelimelerin popülerliği ölçülür. 
 
Pageviews”  web sitelerinin günlük sayfa görüntülemelerini gösterirken “Certified Metrics” etiketi ölçümlerinizin doğruluğu konusunda bir garanti sunar ve talebiniz halinde kesinlikle gizli tutulur. 
 
Uptime Monitor” servisi sayesinde sitenizin bir aylık bir periyod içerisinde aktif ve kullanılabilir bir durumda olup olmadığını takip edebiliyorsunuz.
 
Takip etmesi kolay kişiselleştirilmiş SEO yorumları ve yönlendirmesi yapan “SEOAudit” uygulaması ve son olarak da sitenizin güvenlik, backlink ve analitik özelliklerini ayrıntılı bir şekilde analiz edip yorumlayan  “Full Site + SEO Audit” uygulamasıyla son derece zengin bir metrik ölçüm havuzu oluşturulmuş.
 
Alexa Extension
 
Alexa tüm bu devasa verileri toplayıp işlerken en önemli aracı hiç şüphesiz Alexa Toolbar uygulamalarıdır. Bunların arasında en önemlisi ise “Alexa Extension” denilen uygulamadır.
 
Chrome, Firefox ve Internet Explorer toolbarlarına kolaylıkla kurulabilen bu uygulama sayesinde bu web tarayıcılarında ziyaret ettiğiniz herhangi bir sayfanın küresel ve yayında bulunduğu ülke bazında Rank değerlerine anlık olarak ulaşabiliyorsunuz.
 
Ancak Opera ve Safari tarayıcıları şuan için Alexa desteği veremiyor. Alexa Extension’un sundukları bunlarla sınırlı değil tabii ki; Extension penceresinde gösterilen toplam 7 farklı datadan diğer beşini ise; toplam site bağlantıları,  Alexa Analytics ana sorgu sayfası, herhangi bir web sitesinin geçmişteki görüntülerinin sunulduğu Wayback Machine,  ilgili linkler ve site açılış zamanını ölçüp diğer sitelere kıyasla  değerlendiren bir bölüm oluşturuyor. 
 
Kurulduğu web tarayıcı üzerinden kullanıcılar tarafından ziyaret edilen web sitelerine ait trafik bilgilerini Alexa’ya göndermesi dışında Alexa Extension’ın en güzel taraflarından bir tanesi de sayfayı terketmenize gerek kalmadan sağ üst köşede açılan bir pencere ile bu bilgileri size sunabilmesi.
 
Alexa’nın Trafik Rank Değerlerini Belirlemesi
 
Alexa trafik Rank değerleri Alexa küresel panelinde kullanıcılar tarafından sağlanan 3 aylık trafik verilerine dayanır.  Bir web sitesinin Rank değerleri belirlenirken o gün içerisindeki tekil ziyaretçi sayısı ve sayfa görüntüleme sayılarının bir kombinasyonu kullanılır. Ancak aynı gün içerisinde aynı kullanıcı tarafından bir defadan fazla görüntülenen sayfalar tek bir sayfa görüntülemesi olarak kaydedilir. Bu durum Alexa’nın ölçümünü yaptığı metriklerdeki doğruluk hassasiyetinin bir sonucudur.
 
Tabii ki aynı durum “Unique Visitors” dediğimiz tekil ziyaretçiler için de geçerlidir. Yani aynı gün içerisinde belirli bir web sitesindeki Url’lere yapılan ziyaretlerin hepsi tekil bir ziyaretçi olarak algılanır.  Alexa tarafından oluşturulan bu  Rank değerleri  her gün güncellenir.   En yüksek sayfa görüntüleme ve tekil ziyaretçi kombinasyonuna sahip web sitesi Rank 1 ile değerlendirilir. Alexa tüm bu Rank hesaplamalarındaki eğilim ve sapmaları önlemek için tüm verileri ikinci bir düzeltme işlemi ile tekrar elden geçiriyor.
 
Certified Etiketi
 
Yukarıda anılan ölçüm “hesaplama ölçümüdür” ve Alexa küresel veri tabanındaki kullanıcı hareketlerine dayanır.  Doğruluk oranı yüksektir ama mutlak değildir. Çok daha kesin sonuçlar için web sitenizin verilerini sertifikalatabilirsiniz.
 
“Certified” etiketi alabilmeniz çin Alexa’nın web sitenizdeki erişimi direkt olarak tespit etmesini sağlayan “Alexa Certify Code” u  yani  Alexa doğrulama kodunu web sitenize yerleştirmeniz gerekiyor. Tabi bunun için  Alexa ödeme planlarından birisini seçerek üyelik oluşturmanız gerekiyor.
 
Üyelik sonrasında basit yönergeleri takip ederek sitenizin sayfa ya da sayfalarına ekleyeceğiniz kod 3 saat içerisinde etkin hale gelip veri toplamaya başlıyor. Bu “certified” işlemi bittikten sonra eğer isterseniz tekil ziyaretçi, sayfa görüntüleme ve RANK değerinizi meraklı takipçilerinizin görmesini engelleyebilirsiniz. 
 
Bu noktada “certified” etiketi benim ne işime yarayacak diye düşünenlerde olabilir tabii ki. Ancak bu kesin ölçüm yapılmış verileriniz sizi rahatsız etmeyecek kadar yüksekse “certified”  etiketini göğsünüzü gere gere kullanırsınız, Çünkü en yakın rakibinizin “certified” etiketi almamış verileri bir noktada kendine güvensizlik olarak algılanabilir.
 
Subdomain Kullanımı ve Blogspot
 
Alexa web siteleri için Trafik Rank değerini hesaplayıp oluştururken bunları hiyerarşik yapıda en üstte bulunan domainin adına yapar. Hiyerarşik yapıda daha altta bulunan domainler için ayrı bir Rank hesaplaması şu an için söz konusu değildir. Alt domainler gibi aynı şekilde alt sayfalar için de ayrı bir Alexa trafik Rank hesaplaması yapılmaz. Bu durum daha çok büyük forum siteleri için bir şeyler ifade eder.
 
Bu noktada akla gelen bir başka uygulama hiç şüphesiz “Blogspotlar”. Peki neden bir blogspot’un Aexa trafik Rank değeri ölçülebiliyor. Oysaki o da bir subdomain. Kullanılan alt sayfalardan ya da domainlerden herhangi birisinin anasayfa ya da kişisel blog olarak tanımlanması halinde bir istisna söz konusu. Bloggerlarda olduğu gibi Alexa bu sayfaların ve blogların trafik Rank değerlerini hosttaki ana domainden ayrı olarak hesaplayabiliyor.
 
Web Sitesinin Alexa’da Görünmemesi
 
Alexa aslında varolan bütün siteleri takip ediyor. Ancak Rank değerlerini hesaplayacağı kümeyi seçerken bir limit kullanıyor. Belirli bir değerin üzerinde trafik sağlayan web sitelerini  gruba dahil ediyor. Bunun sebebi; Bu sitelerin trafik değerlerinin düşüklüğünden dolayı Alexa’nın doğru hesaplamaları yapabileceğine inanmaması. Çünkü onlarla ilgili Alexa global data panel üzerinde yeterli kayıt olmayacağı için sağlıklı sonuçlara ulaşmak çok da mümkün olmayacaktır.
 
Bu yüzden RANK sıralamasında 30 milyon ve üzerinde olan web siteleri  Alexa’da görüntülenmez.  Aslında Alexa herhangi bir websitesine ait Rank değerinin güvenilebilir olması için küresel sıralamada  ilk 100.000’e  girmesi gerektiğini güçlü bir şekilde ima ediyor. Rank değeri ne kadar küçülürse bu değerin doğruluğunun o kadar mutlak olacağını ifade ediyor.
 
Web Sitesinin Trafiği Artarken Rank Değerinin Düşmesi
 
Evet, sinir bozucu ama zaman zaman karşılaşılan durumlardan birisi. Özellikle 100.000 lik küresel grup dışında kalan web siteleri için. 
Bu durum Alexa’nın websitelerinin trafik Rank değerleri hesaplamasında kullandığı algoritmanın dinamik yapısından kaynaklanır. Çünkü Alexa bu hesaplamayı yaparken sadece söz konusu sitenin trafik akışını göz önünde bulundurmaz bununla birlikte diğer sitelere olan trafiği de göz önünde bulundurur. Ayrıca onların birbirleriyle olan bağlantılarını da hesaba katar.
 
Web siteniz Rank değeri diğer web siteleriyle ilişkili olarak tespit edildiği için söz konusu bu sitelerdeki trafik değişiklikleri de sizi etkileyecektir.  Yani web siteniz ile güçlü bağları bulunan diğer web sitelerindeki trafik düştüğünde sizin trafik miktarınızda artışlar olsa dahi Rank değerinizde bir miktar yavaşlama ya da düşüş söz konusu olabilir. Bu durum Alexa’nın değer tespit ederken bütünlük ilkesine bağlı kalmasının haklı bir sonucudur.
 
Rank Değerinde Ani Yüksek Oynamalar
 
Web sitenizin Alexa trafik Rank değerlerinde ani oynamalar ya da sıçramalar oluyorsa bunun muhtemel nedeni “Long Tail”  denilen durumdur. Bu durum zaman zaman moralinizin bozulmasına sebep olabilir. Ancak son derece normal bir durumdur. Sakın ümidinizi kaybetmeyin. Long tail çoğunuzun malumu olacağı üzere uzun kuyruk anlamına gelmektedir ona uzun kuyruk denilmesinin sebebi ise Alexa trafik Rank hesaplamasına konu olan ilk 30 milyon web sitesinin ziyaretçi sayısı eksenindeki dağılımıdır.
 
Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak bu dağılımın geometrik yapısından kaynaklanan bir durum söz konusudur. ilk başlarda ziyaretçi sayıları ve sayfa görüntülemelerdekİ ufacık artışlar sıralamalarda büyük sıçramalara sebep olabilirken ilk 100.000 lik kısma gelindiğinde işler değişmeye başlar ve birkaç sıra daha ilerleyebilmek için eskisinden çok daha fazla ziyaretçi sayısına sahip olmak gerekir. Yani işler son derece zorlaşmaya başlar.
 
Alexa’nın Güvenilirliği
 
Alexa’nın daha doğrusu Alexa sonuçlarının güvenilir olmadıklarını iddia edenler de az değil. Ancak bu iddiaların hemen hemen hiç birisi herhangi bir belge ya da ölçüm raporuna dayandırılmıyor. Bazılarında böyle bir algının oluşmasının en büyük sebebi ise yukarıda bahsettiğimiz “Long Tail” bölgesinde yaşananlar.
 
“Long Tail”  bölgesinde bulunan çoğu web sitesinin kemikleşmiş ve oturmuş takipçisi yoktur.  Bu web sitelerinin ziyaretçi sayısı ve sayfa görüntüleme sayısı düşük ve istikrarsız olduğu için ölçülmüş günlük değerler ve RANK puanı günden güne sıçramalar yapabilmektedir. Ama bu durum doğal olarak zirveye yaklaştıkça ortadan kaybolmaktadır. Çünkü zirveye daha yakın yerde konumlandırılmış bu web sitelerinin belirli ziyaretçileri ve tahmin edilebilir sayfa görüntüleme sayıları vardır. Sonuç olarak Alexa’nın son derece güvenil bir ölçüm tekniği kullandığını kabul etmemiz gerekir. Nitekim Google Analytics ve Alexa arasındaki ilişki bunu doğrular niteliktedir.
 
Google Analytics ve Alexa Arasındaki İlişki
 
Hem Alexa hem de Google Analytics kullanıcılarının en çok merak ettikleri konuların başında ise bu iki güçlü analiz aracı arasındaki paralel bir ilişki olup olmadığıdır. Cevabı en başta verelim. Evet, vardır, hem de çok güçlü bir ilişkidir. Bu ilişkiden kasıt birbirleriyle olan veri paylaşımları değil tabii ki. Her ikisinin de ölçüm metotlarının ulaştığı sonuçlar açısından karşılaştırıldıklarında aradaki birebir örtüşme belli oluyor. Dünyanın en güçlü bu iki aracı arasında paralel bir ilişkinin çok net bir şekilde var olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Alexa Rank’ın Manipüle Edilebilirliği
 
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Alexa Rank’ı ciddi şekilde manipüle edebildiklerini iddia edenler var. Peki, bu doğru mu, milyonlarca web sitesi Alexa Rank değerlerini yükseltmek için durmaksızın mücadele ederken onu bir çırpıda en tepelere çıkarabilir miyiz, bu o kadar kolay mı? Elbette değil! Alexa öyle kolay kolay manipüle edilebilecek bir şey değil.
 
Web Sitesinin Alexa Rank Değerini Yükseltmenin Yolları
 
.Alexa Trafik Rank puanınızı yükseltmeniz için internet dünyasının bir numaralı altın kuralını yerine getirmeniz gerekir. Yani web sitenize mümkün olduğunca sık yeni yayın girişi yaparak (haber, yazı, inceleme vs ) sabırlı bir şekilde beklemeniz gerekir. Alexa.com sitesine girerek sorgu panelindeki ” Top Keywords From The Search Engines” kısmında listelenen önemli başlıklardaki içeriklerinizi daha da geliştirebilirsiniz.  Çünkü burada listelenen içerikler arama motorlarından web sitenize ziyaretçi akışını sağlarlar. Çok fazla sayıda gereksiz içerikle uğraşmak bir fayda vermez, daha özgün içerikli paylaşımlar yapmalısınız. 
 
Ayrıca var olan içeriklerinizi daha güncel bilgilerle geliştirmeniz son derece faydalı olacaktır.  Tabiki Alexa Extension’u da kurmayı unutmayın. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi Alexanın sizi web sitenizi ziyaret eden bir ziyaretçi gibi algılamasını ve hesaba dahil etmesini sağlar. Ancak şunu da hatırlatalım. Alexa sitenize ziyaretçi çekmez sadece onların bu ziyaretlerle ilgili trafik verilerini sınıflandırarak yorumlar.  Asıl yönlendirme yapan arama motorlarıdır. Tabii ki bunların başlarında da Google geliyor.  Yani dolaylı olarak Alexa Rank’ımızı yükseltmemiz için Google’ın dikkatini fazlasıyla çekmemiz gerekiyor.
 
Alexa Trafik Rank’ın Önemi
 
Alexa önemli çünkü her şeyden önce dünyada tekil ziyaretçi ve sayfa görüntüleme bazında ölçüm sistemi ile web sitelerini sıralayan tek kuruluş. Piyasaya baktığımız zaman karşımıza kelime bazında Google daki sıra bulucu yazılımları dışında bir seçenek çıkmıyor maalesef. Alexa’nın bu konuda küresel bir boşluğu doldurması bile onu apayrı bir yere koyuyor. Yani şu ya da bu şekilde web sitem dünyada kaçıncı sırada diye sorduğunuzda Alexa’dan başka kimse size cevap veremiyor.
 
Bu noktada Google Page Rank ile karıştırılmaması gerekiyor çünkü oradaki page rank aralıkları binlerce hatta on binlerce sitenin yer aldığı skalalardan oluşuyor. Oysaki Alexa çok kesin ve net olarak tam sıra bildiriyor. Peki, bu sıra bilgi kimin işine yarayacak? Alexa tarafından tespit edilen Rank değerleri bütün firmalar için popülerlik ve bilinirlik seviyelerini işaret eden güçlü bir performans ölçüm aracı olarak kabul edilebilir. Diğer yandan reklam veren dijital satıcılar ile reklam yayıncısı olan web sitesi sahipleri arasındaki ticaretin yasasını belirlemek gibi hayati bir fonksiyona sahiptir.
 
Günde 275.000 kere ziyaret edilen Alexa size bulunduğunuz sıralamayı göstermekten çok daha fazlasını sunuyor. Karşılaştırmalı analizler, ücretli ya da ücretsiz keyword etkileri ve SEO bileşenleri bunlardan bazıları sadece.
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir