blank

Oğuzhan Tercan Vefat Etti

Oğuzhan Tercan Vefat EttiSinema Dünyasının
Başı Sağolsun
 
Yönetmen ve Senarist
Oğuzhan Tercan
Vefat Etti
 
"Uzlaşma" ve "Hırsız Var!" gibi filmlerinin yanı sıra çeşitli televizyon dizileriyle de tanınan yönetmen ve senarist Oğuzhan Tercan 59 yaşında vefat etti
 
Oğuzhan Tercan Vefat EttiOğuzhan Tercan, Abdi İpekçi suikastını anlattığı ‘Uzlaşma’ filmiyle sinemaya girmişti.
 
Senarist Levent Kazak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Tercan’ın yaşamını yitirdiğini duyurdu: “Çok üzgünüm. Hocaydı, yüzlerce sinemacı yetiştirdi. Yardıma ihtiyacı olanın hep yanındaydı. Değeri asla anlaşılmamış çok özel bir yönetmendi, bunu en çok da kendisi anlamadı. Sevgili arkadaşımdı. Geride öğrencileri ve çekilmemiş bir sürü film kaldı.”
 
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Twitter sayfası da, "Yönetmen ve senarist Oğuzhan Tercan’ın vefatını üzüntüyle öğrendik. Tercan fakültemizde Film Yönetmenliği dersine girmiş, öğrencilerinin unutulmaz hocalarından biri olmuştu… Oğuzhan hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevdiklerine sabır diliyoruz" paylaşımı yaptı.
 
Oğuzhan Tercan Vefat EttiOğuzhan Tercan Vefat Etti
 
Oğuzhan Tercan; 1963 yılında Ordu’da doğdu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Ankara'da tamamladı. 1985 yılında 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü'nden mezun oldu.
 
1988 yılında yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı "Marjinal" adlı kısa filmle 1. Ankara Film Festivali Kısa Film Yarışması'nda birinci oldu. Atilla Candemir, Sinan Çetin, Sami Güçlü gibi yönetmenlere asistanlık yaptı. 1989 yılında reklam filmleri çekmeye başladı.
 
1991 yılında Abdi İpekçi cinayetini konu alan "Uzlaşma" adlı filmin yönetmenliğini yaptı. Bu filmle aynı yıl Antalya Film Festivali'nde jüri özel ödülünü, 1992 yılında İstanbul Film Festivali Uluslararası Altın Lale Film Yarışması'nda jüri özel ödülünü, 1992 Ankara Film Festivali'nde Umut veren yönetmen ödülünü kazandı.
 
2002 yılından itibaren televizyon dizileri yönetmenliği yapmaya başladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde ve Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları Fakültesinde sinema dersleri verdi.
 
blankblank
 
Yönetmen Filmografisi
Çırağan Baskını – 2014 (TV Dizisi)
Krem – 2012 (TV Dizisi)
Tek Başımıza – 2011 (TV Dizisi, 8 Bölüm)
Karadağlar – 2010 (TV Dizisi, 19 Bölüm)
Kahramanlar – 2009 (TV Dizisi, 10 Bölüm)
Gece Gündüz – 2008 (TV Dizisi, 4 Bölüm)
Avanak Kuzenler – 2008 (Uzun Kurmaca)
Doktorlar
4. Sezon – 2010 (TV Dizisi)
3. Sezon – 2008 (TV Dizisi)
2. Sezon – 2007 (TV Dizisi)
1. Sezon – 2006 (TV Dizisi)
Hırsız Var! – 2004 …. Uzun Kurmaca, 01:36:00
42. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Finalist. 2005
Pilli Bebek – 2003 (TV Dizisi, 3 Bölüm)
Beşibiryerde – 2002 (TV Dizisi)
Uzlaşma – 1991 …. Uzun Kurmaca, 01:34:00
4. Ankara Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü. 1992
28. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Mansiyon Ödülü. 1991
11. İstanbul Uluslararası Film Festivali, Ulusal Altın Lale Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü. 1992
25. SİYAD Türk Sineması Ödülleri, Teşvik Ödülü. 1993
25. SİYAD Türk Sineması Ödülleri, En İyi 3. Film Ödülü. 1993
25. SİYAD Türk Sineması Ödülleri, (Zülfü Livaneli) En İyi Müzik Ödülü. 1993
6. Adana Altın Koza Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Finalist. 1992
 
Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler
Balıkçılar – 2003 …. Kurmaca
Film-Yön-İstanbul Barosu Kısa Film Günleri, Gösterim Seçkisi. 2002
1. Sinek Kısa Film Günleri, Gösterim Seçkisi. 2003
Marjinal – 1987 …. Deneysel, 00:10:00, 16mm Film
1. Ankara Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, En İyi Film Ödülü. 1988
9. İFSAK Kısa Film Yarışması, Yarışma Filmi. 1988
10. Ankara Film Festivali, Festival Tarihinden Bölümü, Gösterim Seçkisi. 1998
Film-Yön-İstanbul Barosu Kısa Film Günleri, Gösterim Seçkisi. 2002
Bir Denizin Yitirdiği Batık Kıyılarda – 1985 …. Kurmaca, 8mm Film
7. İFSAK Kısa Film Yarışması, FilmA Başarı Ödülü. 1985
7. İFSAK Kısa Film Yarışması, İFSAK Özendirme Ödülü. 1985
2. İstanbul Kısa Film Şenliği, 7. İFSAK Kısa Film Yarışması Ödüllü Filmleri, Gösterim Seçkisi. 1987
Kısa Adam Masalı – 1984 …. Kurmaca, 8mm Film
 
Diğer Filmografisi
Kibrit Ev (Match House) – 2017 …. Kısa Kurmaca (Özel Teşekkür)
 
Jüri Üyelikleri
5. Ankara Film Festivali, Ulusal Kısa Film Yarışması, Jüri Üyesi. 1993
8. Adana Altın Koza Film Festivali, 3. Ulusal Öğrenci Film Yarışması, Jüri Üyesi. 1994
9. Ankara Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Jüri Üyesi. 1997
19. Ankara Film Festivali, Ulusal Kısa ve Canlandırma Film Yarışması, Jüri Üyesi. 2008
50. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Film Yönetmenleri Derneği Jüri Üyesi. 2013
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir