Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Mültecilerin Dramı Mor Ufuklar Filminde

Mor-Ufuklar-Oyuncular-ve-yönetmenSuriye'deki iç savaştan kaçan mültecilerin dramı "Mor Ufuklar" filmiyle, beyaz perdeye yansıyor.
 
Çekimleri biten film, kurgu ve montajdan sonra gösterime girecek.
 
Yapımcılığını Osman Subaşı'nın, yönetmenliğini ve senaristliğini Olgun Özdemir'in yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Zeynep Sevil Yılmaz, Numan Çakır, Ece Özdikici, Dilek Serbest, Adem Yılmaz ve Baki Çiftçi bulunuyor.
 
Çekimleri Aydın Bozdoğan, Muğla Gökova ve İstanbul'un çeşitli semtlerinde gerçekleştirilen ve "Bir Akdeniz Hüznü" sloganıyla hayat bulan film, Eylül ayından itibaren ulusal ve uluslararası festivallere konuk olduktan sonra izleyiciyle buluşacak. 
 
Mor-Ufuklar-Osman-Subaşı-YapımcıFilmin yapımcısı Osman Subaşı, Suriye’de kulakları sağır eden bir çığlık bulunduğunu ancak söz konusu Ortadoğu halkı olunca bunun, yankısı dünyanın hiçbir yerinden duyulmayan sessiz bir çığlığa dönüştüğünü, söyledi.  
 
Her gün binlercesi göz önünde yaşanan ancak neredeyse tamamen duyarsızlaşılan bir dramı sinemaya aktararakdünyanın dikkatini Suriye'ye ve mültecilere gönlünü açan Türkiye’ye çekmek istediklerini söyleyen Subaşı, filmde ailesini Akdeniz'de kaybetmiş Meryem'in hikâyesinin yanı sıra hayattan sıkılmış, hiçbir şeyle tatmin olmayan Bahar'ın Aylan bebeğin cesediyle kıyıda karşılaşmasının ardından hayatında yaşadığı kırılmanın anlatıldığını kaydetti.
 
"Aylan bebek aslında Suriye ile ilgili dünyanın dikkat kesildiği tek bir kare" diyen Subaşı, Suriye'de yaşanan drama karşı batının tutumunun, bu ülkelerin kendi canları yanmadığı sürece dünyadaki acılara duyarsız kaldığını gösterdiğine vurgu yaptı.
 
Subaşı,"Suriye'nin sessiz bir çığlığı var ve bu çığlık ne yazık ki komşu ülke Türkiye dışında başka yerden duyulmuyor" diye konuştu.
 
Türk halkının kendisine sağlanan hakların tamamının mültecilere verilmesi konusundaki vicdani duruşunun Suriyelilerin hayatını kolaylaştırdığını ifade eden Subaşı, şöyle devam etti: 
 
"Siyaseten Cumhurbaşkanımızın dünyada dikkat çekmeye çalıştığı mülteci meselesine biz sanatsal anlamda, sinemanın diliyle, kendi halinde naif bir hikâye içerisinde, pek çoğu gerçek, az bir kısmı kurgu olan bir filmle dikkat çekmeye çalıştık. Suriyeli Aylan bebeğin ailesi ile Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı da galaya çağıracağız."
 
Filmde oyuncular arasında bölge halkı ve mültecilerin de yer aldığını aktaran Subaşı, "Çekimler tamamlandı. Bir ay içerisinde kurgu ve montajını tamamlayacağız." dedi.
 
Antalya Film Festivali ile uluslararası yaklaşık 7-8 festivalle iletişim kurduklarını belirten Subaşı, festivallerden sonra filmin galasını yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
 
Mor-Ufuklar-Olgun-Özdemir-yönetmenFilmin yönetmeni Olgun Özdemir, 9 aydır üzerinde çalıştıkları filmi, Antalya Film Festivaline yetiştireceklerini, söyledi.
 
Geçen yıl Muğla'nın Bodrum İlçesi'nden yasadışı yollarla Yunanistan'a geçmek için denize açılan kaçakların içinde bulunduğu lastik botta yer alan 3 yaşındaki Aylan bebeğin sahile vuran cesedinden etkilenerek senaryo yazan yönetmen Olgun Özdemir, “Hala yüzlerce kaçak göçmenlerin denizde yaşamını yitirmesi içimi parçalıyor” dedi.
 
Yönetmen Özdemir, filmin çıkış noktasının Aylan bebek olduğunu belirterek, “Aylan bebeğin sahile vurmuş cesedinde, ayağında spor ayakkabısı, şortu ve tişörtü ile gören Avrupalı, sürekli sessiz kaldığı binlerce mültecinin denizlerde ölümüne, bu kez sessiz kalamadı. Çünkü kıyafetleri ile Aylan bebekte kendilerini gördüler. O kıyafetleri olmasa, yine umursamazlardı. Benim de çıkış noktam Aylan bebeğin bu dramı oldu. Benim çok etkilendiğim bu film için yaklaşık 9 aydır çalışıyoruz. Hazırladığım senaryoyu güzel bir ekip ile canlandırdık” dedi
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir