Vefatının
40. Yılında
Necip Fazıl Kısakürek
Anadolu Mektebi
Dergisinin 15. Sayısı
Çıktı
Anadolu Mektebi dergisinin
15. sayısı çok kapsamlı bir
“Vefatının 40. Yılında
Necip Fazıl Kısakürek”
dosyası ile çıktı
Anadolu Mektebi dergisinin 15. Sayısı “Editör’den” Yazısıyla Başlıyor:
Editör’den
Diz çök, ey zorlu nefs, önümde diz çök
Heybem hayat dolu, deste ve yumak
Sen, bütün dalların birleştiği kök
Biricik meselem, Sonsuza varmak…
Necip Fazıl Kısakürek
İnsan, taşıdığı dertler, belirlediği hedefler ve tutunduğu istikamet kadar büyüktür. Çağları aşan söylem ve eylem sahipleri, güçlerini de bu noktadan alırlar.
20. Asrın en büyük şairlerinden olan Üstad Necip Fazıl Kısakürek, fikir ve aksiyonda da öncü olma rolünü daima üstlenmiş, büyük hedef ve ideallerin taşıyıcısı olmuştur. Hem kendi devrinde yaşayan pek çok insana hem de kendinden sonra gelenlere büyük anlamda tesir etmiş ve hâlâ etmekte olan Üstad, Türkiye’nin 100 yıllık birikimine, sığdırılmaya çalışılan dar kalıpları kırarak katkı sunan biridir. Günün şart ve imkânları içerisinde, nice şair ve aydının hayali olan noktayı 30 yaşında iken terk eden Necip Fazıl, 30 yaşından sonra geldiği noktaya da yepyeni bir heyecan getirmiştir. Daima diri kıldığı bu heyecan, onu çağların üstüne taşımış, vefatının üzerinden geçen onca yıla rağmen nice gönle dokunarak istikamet belirlemeye devam etmiştir.
Anadolu Mektebinin en büyük hocalarından biri olarak bu yıl Mektebin en öncelik verdiği konulardan biri olmuştur. Konya, Erzurum ve Manisa’da yapılan bölgesel programların yanı sıra, pek çok şehrimizde öğrencilerimiz tarafından Üstad’la ilgili programlar yapılmıştır. Sloganların sığlığından uzak durarak yapılan, okumak ve çıkarımda bulunmanın neticesi olan bu programlar, Necip Fazıl ismini nice gencimizin dimağına ve gönlüne taşımıştır.
Vefatının 40. yılı olmasından hareketle Anadolu Mektebi Dergimizin 15. Sayısının dosya konusu da Necip Fazıl Kısakürek olarak belirlenmiştir. Değerli Şükran Koyuncu tarafından Prof. Dr. Turan Karataş ile yapılan söyleşi, dosyamıza büyük güç kattığı gibi okuyucusuna da yeni ufuklar kazandıracaktır. Yine Turan Karataş hocanın Üstad’a Mektubu da apayrı bir samimiyet ve güzellik olarak okuyucusuna ulaştırılmıştır. Şeyma Kısakürek Sözmezocak, Ali Haydar Haksal, Zeki Taştan, İbrahim Kavaz, Yusuf Turan Günaydın, Mehmet Törenek ve Arif Ay tarafından kaleme alınan yazılar, dosyayı bir gençlik dergisinin çok daha ötesine taşımıştır. Yine Anadolu Mektebi öğrencileri tarafından yazılan 10 farklı metin ve İngilizceye tercüme edilen “Canım İstanbul” şiiri de yerlerini almıştır.
Dosya dışında da Anadolu Mektebi öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından yazılmış şiirler, hikâyeler, denemeler ve sinema yazıları, yolun başında atılan sağlam adımların, yolun ne kadar güzel bir noktaya doğru istikamet bulacağını haber vermektedir.
Bu düşünceler içerisinde, 15. sayı vesilesi ile dergimize katkı sunan tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, dergimizden en üst düzeyde istifade etmenizi temenni ederek 16. sayıda buluşmayı diliyoruz.