2018 Necip Fazıl Ödülleri

Şiir Ödülü Arif Ay’ın
 
Star Gazetesinin Düzenlediği
2018 Necip Fazıl Ödülleri
Sahiplerini Buldu
 
Şair, yazar ve fikir adamı Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri'nin bu yılki kazananları açıklandı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Necip Fazıl Ödülleri'nin,bu yıl beşincisi gerçekleştirildi. Beşir Ayvazoğlu, M. Fatih Andı, Osman Konuk, Turan Karataş ve Necip Tosun'dan oluşan jüri heyeti, ödüle layık görülen isimleri açıkladı.
 
Arif AyEserleriyle Türkiye'nin edebiyat ve düşünce dünyasında önemli yeri olan adaylar arasından, 7 kişi 6 ayrı dalda ödüle layık görüldü.
 
Necip Fazıl Şiir Ödülü | Arif Ay
 
1970’lerden günümüze şiire getirdiği yerli duyarlılık ve yönettiği edebiyat dergilerindeki poetik bakış açısıyla Türk şiirinin gelişmesine katkı sundu. Öte yandan mazlumların ve mağdurların öfkeli sesi oldu. Arif Ay Necip Fazıl Şiir ödülüne layık görüldü.
 
Aykut ErtuğrulNecip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü | Aykut Ertuğrul
 
Yönettiği dergilerle gençlere alan açtı. Kitaplaşan hikâyelerinde dil, üslup, teknik ustalık ve özgünlük niteliğiyle öne çıktı. Aykut Ertuğrul, Necip Fazıl Hikâye-Roman ödülüne layık görüldü.
 
Prof. Dr. Ahmet Yaşar OcakNecip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü | Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak
 
Anadolu coğrafyasının inanç tarihi ve Babailer, kalenderiler, vefailer gibi çok az bilinen heteredoks yapılar üzerine yetkin akademik çalışmalar yaptı, Yetiştirdiği öğrencilerle kültürümüze ve tarih çalışmalarına önemli katkılar sağladı. Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Necip Fazıl Fikir Araştırma Ödülüne layık görüldü.
 
Yasemin KarahüseyinNecip Fazıl İlk Eserler Ödülü | Yasemin Karahüseyin
 
Yenilikçi arayışları, kalıcı karakterleri ve romandaki farklı sesiyle, hayal ve gerçek çatışmasını, insanın özünü arama çabalarını, ayrılan ve kesişen kaderleri derinlikli biçimde irdeledi. Yasemin Karahüseyin Necip Fazıl İlk Eserler Ödülüne layık görüldü.
 
Fatih Baha AydınNecip Fazıl İlk Eserler Ödülü | Fatih Baha Aydın
 
Dil özeni, çarpıcı kurgusu ve derinlikli göndermeleriyle bir kültür romanı olan Bihaber’de ironinin gücünü ustalıkla kullandı. Olayları, insanları didaktik olmaktan uzak sahici bir dünyaya yerleştirdi. Fatih Baha Aydın, Necip Fazıl İlk Eserler Ödülüne layık görüldü.
 
Prof. Dr. Muhammed HarbNecip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü | Prof. Dr. Muhammed Harb
 
Mısır’ın yetiştirdiği önemli yazarlardan biri olan Muhammed Harb, Türkiye’de İstanbul Üniversitesinde Tarih doktorasını yaptı. Mısır ve Suudi Arabistan’ın çeşitli üniversitelerinde ve Mısır’da Ortadoğu Araştırmaları Merkezinde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev aldı.
 
Muhammed Harb, Osmanlı tarihi, Necip Fazıl, Ömer Seyfettin, Mehmed Akif gibi edebiyatçılar üzerine çalışmalar yaptı. Öğrencilerini Türk kültür ve edebiyatını öğrenmeye teşvik etti. Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat ödülüne layık görüldü.
 
Nevzad AtlığNecip Fazıl Saygı Ödülü | Nevzad Atlığ
 
Nevzad Atlığ, Türk musikinin yaşama savaşı verdiği yıllarda, üniversite korosundan başlayarak bütün oluşum ve kurumlarda görev aldı. İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve İTÜ Türk Müziği Konservatuarı’nın kuruluşunda öncü rol üstlendi.. Öte yandan devletin Türk musikisi politikasının belirlenmesine katkı sağladı. Türk müziğinin gelecek kuşaklara aktarılması için ömrünü adayan kültür ve sanat adamı olarak Nevzad Atlığ, Necip Fazıl Saygı Ödülüne layık görüldü.
 
2018 Necip Fazıl Ödülleri önümüzdeki günlerde tarihi açıklanacak bir törenle sahiplerine verilecek.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir