Osman Akkuşak Vefat Etti

Osman Akkuşak Vefat EttiEdebiyat Dünyasının
Başı Sağolsun
 
Usta Yazar
Osman Akkuşak
Vefat Etti
 
Yeni Şafak gazetesindeki yazılarıyla tanınan usta yazar Osman Akkuşak vefat etti
 
Osman Akkuşak, 89 yaşında tedavi gördüğü hastanede 14 Eylül 2020 Pazartesi günü hayatını kaybetti.
 
Osman Akkuşak Vefat EttiÇeşitli liselerde edebiyat dersleri veren, lise müdürlükleri yapan ve 1400 civarında makale ve incelemesi yayınlanmış olan Osman Akkuşak, yazı hayatına 1952 yılında başlamıştı.
 
Osman Akkuşak, bir süredir hastanede tedavi görüyordu.
 
Usta yazarın naaşı, dün 15 Eylül günü Fatih Cami'nde öğleden sonra kılınan cenaze namazının ardından Hasdal mezarlığına defnedildi.
 
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, cenaze namazı öncesinde yaptığı açıklamada "Osman Akkuşak kültür dünyamızın, basın dünyamızın, eğitim dünyamızın hafızasıydı. Bu hafızayı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz." dedi.
 
Osman Akkuşak Vefat EttiBıyıklı, Akkuşak'ın her yaştan insanla kolayca dost olabilen, birikimlerini, hatıralarını onlarla paylaşmaktan mutluluk duyan ve katıldığı sohbet meclislerine neşe katan bir değer olduğunu anlattı:
 
"Osman Akkuşak'ın yakın dönem Türkiye tarihinin usta edebiyatçılarına dair çok özgün hatıraları vardı. Maalesef bu hatıralar kendisiyle birlikte toprağa gitti. Hayattayken binlerce yazı kalemi almasına rağmen bunları kitaplaştırmak noktasında hep çekimser kaldı. İnşallah bundan sonra kendisini sevenlerin, özellikle yayıncı dostlarımızın bu yazıları derleyerek editöryal süzgeçten geçirerek kitaplaştırması hem onun aziz hatırasının yaşatılması hem de değerli fikirlerinin gelecek nesillere taşınması anlamında önemli bir hizmet olacaktır. Osman Akkuşak garip yaşadı garip göçtü. Son yıllarda Pendik'te Sanatçı Yaşam Evi'nde hayatını sürdürüyordu. TYB İstanbul Şubesi olarak ziyaretlerimizi devam ettirdik. Her ziyaretimizde büyük memnuniyet duyduğunu ifade ediyordu."
 
Osman Akkuşak adının kütüphane, okul, kültür merkezi gibi yerlere verilerek aziz hatırasının yaşatılmasının gerekliliğini dile getiren Bıyıklı, "Akkuşak sadece sıradan bir yazar ya da kalem erbabı değil aynı zamanda kadim kültürün taşıyıcı ve devam ettiricilerindendi. Osman amca Türkçesiyle, hitabetiyle, konuşmasıyla ve İstanbul kültürünü şahsında yaşamasıyla tam bir Osmanlı beyefendisiydi, İstanbul beyefendisiydi." dedi.
 
Osman Akkuşak; Kütahya'da 20 Ağustos 1931 tarihinde dünyaya geldi. Çeşitli liselerde edebiyat dersleri verdi ve lise müdürlüğü yaptı. Usta yazar, bir dönem Milli Eğitim Bakanlığının "İlim ve Sanat Eserleri Bürosu" başkanlığı görevini üstlendi.
 
Devlet Kitapları Mütedavil Sermayesi Müdürlüğü yaptı. Ayrıca Devlet Kitapları Müdürlüğü ve Çağdaş Türk Yazarları Komisyonu, Türkiye Edebiyat Cemiyeti ile Türk Dilini Koruma ve Geliştirme Cemiyeti'nde çeşitli görevlerde bulundu.
 
1400 civarında makale ve incelemeye imza atan Akkuşak, yazı hayatına 1952 yılında başladı. Akkuşak'ın yazıları "İstanbul Ekspres", "Son Telgraf", "Adalet", "Zafer", "Dünya", "Tercüman", "Son Havadis", "Zaman", "Güneş", "Ortadoğu", "Yeni Şafak" ve "Türkiye" gazetelerinde okurlarla buluştu.
 
Eserleri
 
Yayınlanan
"Süratli Öğretmen Kılavuzu" (1966)
 
Yayına Hazır
"Türk Edebiyatı Tarihi"
"Atasözleri"
"Emet Destanı" (piyes)
"Kompozisyon Kitabı"
"Batı Dillerinden Gelen Kelimeler Sözlüğü"
"Osmanlıca -Türkçe Sözlük"
 
Osman Akkuşak Vefat Etti

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir