8. Uluslararası Dergi Fuarı

500 Dergi Katılıyor
8. Uluslararası Dergi Fuarı
 
İstanbul'da TÜRDEB ve Dünya Dergiler Birliği tarafından düzenlenen "8. Uluslararası Dergi Fuarı", 9 Mayıs'a kadar devam edecek
 
Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen “8. Uluslararası Dergi Fuarı” Sirkeci Tren Garı’nda  4-9 Mayıs tarihleri arasında okurlarla buluşuyor.
 
8. Uluslararası Dergi Fuarı’nın Sirkeci Tren Garı'ndaki açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, son yıllarda dergicilik alanında büyük mesafeler alındığını dile getirdi.
 
Turşucu, 2016 yılında 938 yeni derginin okuyucuyla buluştuğuna dikkati çekerek, "Ondan bir önceki yıl da 928 dergi çıktı. Nicelikten dem vurmak istemiyorum. Elbette ki bizim niteliğe doğru yürümemiz gerekiyor. Bu çerçevede Bakanlık olarak da bu faaliyeti desteklemekten dolayı memnuniyeti ifade etmek istiyorum." dedi.
 
Bakanlığın GENÇDES (Gençlik Destek Programı) projesini başlattığının altını çizen Turşucu, "14-29 yaş grubundaki gençlerimizin çıkaracağı dergilere ve kitaplara bir destek geldi hamdolsun. İnşallah bundan sonra da Türkiye, dergicilik ve yayıncılık yolunda emin adımlarla devam edecektir. Zira biz ülke olarak, şu an dünyanın 11. büyük yayıncılık piyasasına sahibiz. Dünyanın 10. büyük ISBN (uluslararası standart kitap numarası) sayısına da sahip ülke konumuna geldik." değerlendirmesinde bulundu. 
 
Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Asım Gültekin, ‘Kitap fuarı var, neden daha tematik bir fuar olarak dergi fuarı olmasın’ diye yola çıktıklarını söyledi. Dergilerin kültür hayatımızdaki önemini hatırlatmak için bu fuarın biçilmiş kaftan olduğunu söyleyen Gültekin, dergiciliğin bir okul olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Dergicilik üzerine yurt dışında da çalışmalar yaptıklarının altını çizen Gültekin, “Değerini bilen zaten bu işin kıymetini de biliyor. Bana göre bir hemşehri derneğinden daha kıymetlidir dergicilerin bulunduğu bir mekân. Bunu bir kısım yönetici insanların fark etmesinde fayda var. Fark etmezse dergicilere bir şey olmaz. Onlar zaten delidir, durduramazsınız. O zaten beğenmesen de, engellesen de, yasaklasan da dergisini çıkaracaktır. Fakat kıymetinin farkında olursak, o takdir edilmiş olacak, belki başkaları da buna özenecek ve bir şeyler yapmaya çalışacaktır” ifadelerini kullandı.
 
55 Dergiden 500 Dergiye
 
Gültekin, “55 dergiyle başladığımız fuar, bu yıl kültür, sanat, çocuk, mizah, tarih, edebiyat, ekonomi, gençlik gibi alanlarda 500 dergiye çıktı” dedi.
 
Altı gün sürecek fuar kapsamında söyleşiler, panel, konferans ve yazar buluşmaları da yapılacak.
 
Ayrıca "Gençlik Dergileri Çalıştayı" ile "Dünya Türkçe Dergiler Çalıştayı" gerçekleştirilecek.
 
 “Özel Sayılar ve Dosya Dergiciliği” ana teması altında gerçekleşecek olan fuar, bir hafta boyunca ücretsiz olarak ziyaretçilerin hizmetinde olacak.
 
Kapanan Dergi Hazineleri
 
Bu yıl ilk kez fuarda açılacak olan “Dergi Hazineleri Özel Bölümü”nde Tohum, Hareket, Çatı, Milli Gençlik, Tarih ve Medeniyet, Tarih ve Düşünce, Yerliler, Edebiyat Dergisi, Sözleşme, Bilgi ve Hikmet, Cuma, Sivil Toplum (ST), İslam, Hakses, Hilal, Hareket, Diriliş gibi ve daha birçok kapanmış dergi de görülebilecek.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir