blank

Vangelis Vefat Etti

blankMüzik Dünyasının
Başı Sağolsun
 
Dünyaca Ünlü
Müzisyen ve Besteci
Vangelis Vefat Etti

Vangelis Vefat EttiDünyaca ünlü, Oscar ödüllü Yunan müzisyen ve besteci Vangelis 79 yaşında vefat etti
 
Chariots of Fire ve Blade Runner filmlerinin müzikleriyle dünyaca tanınan Yunan müzisyen ve besteci Vangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), 79 yaşında vefat etti.
 
Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, ünlü sanatçıyı temsil eden avukatlık ofisi yaptığı açıklamada, Papathanasiou'nun 17 Mayıs Salı akşamı vefat ettiğini duyurdu.
 
Vangelis Vefat EttiParis'te Kovid-19 tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren sanatçı, 1943'te Yunanistan'ın Volos kentinde dünyaya geldi. Papathanasiou, beste yapmaya 4 yaşında başladı, 79 yıllık yaşamına çok sayıda başarı ve ödül sığdırdı.
 
Vangelis'in vefat haberini Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de Twitter'dan duyurdu. Miçotakis mesajında "Vangelis Papathanassiou artık aramızda değil. Müzik dünyası uluslararası sanatçı Vangelis'i kaybetti" diye yazdı.
 
1981'deki Chariots of Fire (Ateş Arabaları) filminin müziklerini yapan Vangelis, "En İyi Özgün Müzik" dalında Oscar ödülüne layık görülmüştü. Vangelis, Ridley Scott'ın 1982 tarihli Blade Runner filminin müzikleri ile de BAFTA ve Altın Küre adaylıkları kazanmıştı.
 
Vangelis, ayrıca 2002 FIFA Dünya Kupası marşını bestelemişti.
 
 
Vangelis Vefat EttiVangelis (Evangelos Odysseas Papathanassiou), 29 Mart 1943'te Yunanistan'ın Volos kentinde dünyaya geldi. 4 yaşında beste yapmaya başladı ve büyük ölçüde kendi kendini yetiştirdi. Geleneksel piyano derslerini almayı reddetti ve kariyeri boyunca nota yazma ve okuma konusunda kapsamlı bilgisi olmadı. Atina Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim okudu.

blankVangelis, 12 yaşındayken caz müzik ile ilgilenmeye başladı ve daha sonra bu ilgi rock and roll'a döndü. 15 yaşında okul arkadaşları ile ilk çalışmalarını yapmaya başlayan Vangelis, 1960'ların başlangıç yıllarında The Forminx adlı pop grubunu kurdu. Atina'da çalan bu grup cover şarkılar dışında çoğu Vangelis ve Nico Mastorakis tarafından yazılmış İngilizce besteler de kaydetti. The Forminx grubu, dokuz hit single ve bir Noel EP'si çıkardıktan sonra 1966 yılında şöhretlerinin zirvesinde dağıldı. Yönetmen Theo Angelopoulos tarafından çekilen ve grubun hayatını anlatan bir film grubun dağılması ile tamamlanamadı ve bu film için yazılan şarkılar da gün yüzüne çıkamadı. Vangelis, daha sonraki iki yıl boyunca farklı Yunan şarkıcılarına şarkı yazıp, prodüktörlüklerini yaptı.
 
Vangelis Vefat Etti1968'deki öğrenci olaylarında Paris'e taşındı ve Demis Roussos, Loukas Sideras ve Argyris Koulouris’le birlikte Aphrodite’s Child isimli progresif rock grubunu kurdu. Birlikte, Avrupa'da hit olmuş bir single olan Rain and Tears'i çıkardılar. Özellikle, müzik anlayışı açısından devrimsel olan 666 isimli albümleri dolayısıyla, müzik tarihçileri tarafından progresif rock ve konsept albümlerinin gelişiminde bir eksen kabul edildiler. 1972 yılında grup dağıldı. Vangelis, daha sonraki yıllarda Roussos'nun birkaç albüm ve single’ının yapımcılığını üstlendi. Buna karşılık olarak Roussos ise Blade Runner soundtrack’inde vokal yaptı.
 
Aphrodite's Child'da müzik yaparken, Vangelis başka projelerde yer almaya başlamıştı. 1960'larda Filippos Fylaktos'un My Brother, the Traffic Policeman (1963), Giorgos Konstantinou'nun 5,000 Lies (1966) ve Nikos Koundouros'un To Prosopo tis Medousas (1967) filmlerinin müziklerini yapmıştı. 1970'te Henry Chapier'in Sex-Power filminin müziklerini besteledi ve yönetmen ile Salut, Jerusalem (1972) ve Amore (1974) filmlerinde de çalıştı.
 
1971'de Londra'da bir grup stüdyo müzisyeni ile kayıtlar yaptı ve bu kayıtlar sanatçıdan izinsiz olarak 1978 yılında Hypothesis ve The Dragon adlı iki albüm olarak yayınlandı. 1972'de 1968 yılındaki öğrenci isyanlarından etkilenerek ilk solo albümü Fais que ton rêve soit plus long que la nuit'i yayınlandı. Gösterici marşları ve haber bülteni kayıtlarından bölümler de içeren bu albümün sözlerinin bir kısmı gösterilerde duvara yazılan sloganlardan oluşturuldu. 1973'te Vangelis, Fransız film yapımcısı Frederic Rossif’in iki filminin müziğini yaparak solo kariyerine devam etti.
 
Vangelis'in ikinci solo albümü olan Earth’ün kayıtları da 1973 yılında yapıldı. Perküsyonların ağırlıkta olduğu bu albümde Bizans müziğinden de etkileşimler vardı. Albüm kayıtlarında Vangelis'e eski grup arkadaşı Argyris Koulouris ve daha sonra F. R. David adıyla çıkardığı "Words" single'ı ile dikkat çekecek Robert Fitoussi eşlik etti. Bu kadro ile 1974'te "Odyssey" adı altında "Who" adlı bir single çıkardı. Aynı dönemde Vangelis başka bir progresif rock grubu Yes ile klavyecileri Rick Wakeman'ın gruptan ayrılmasının ardından provalar yaptı. Hiçbir zaman gruba katılmamasına rağmen (gruba Patrick Moraz alınmıştı), ileride birçok vesileyle birlikte çalışacakları vokalist Jon Anderson’la dost oldular.
 
Londra’ya taşındıktan sonra, Vangelis, RCA Records ile bir anlaşma imzaladı, kendi stüdyosu olan Nemo Studios'u kurdu ve eleştirmenlerin takdirini kazanmış Heaven and Hell(1975), Spiral (1977) ve Çin (1979) albümlerini kaydetti. Sonradan, Heaven and Hell, Carl Sagan tarafından PBS televizyon dizisi Cosmos’un tema müziği olarak kullanıldı. Ayrıca, Yunan rock grubu Socrates Drank The Conium’um muhtemelen en önemli albümü olan Phos’un kayıtlarında yapımcı olarak yer aldı ve klavye çalma görevini üstlendi.
 
1976'da Rossif'in yönetmenliğini yaptığı belgesel La Fête sauvage'in müziklerini yaptı. Bu albümde Batı müziğini Afrika ritmleriyle sentezledi. 1979'da Rossif için yaptığı üçüncü film müziği albümü olan Opéra sauvage yayınlandı. Bu albümden "L'Enfant", daha sonra Peter Weir'ın 1982 tarihli The Year of Living Dangerously filminde yer aldı. Rossif ve Vangelis'in işbirliği daha sonra Sauvage et Beau (1984) ve De Nuremburg à Nuremburg (1989)'te devam etti.
 
1979'da Vangelis ve aktris Irene Papas'ın yorumladığı Yunan halk şarkılarından oluşan Odes yayınlandı. Albüm, Yunanistan'da büyük başarı kazandı. İkili 1986'da Rapsodies ile bir ortak çalışmaya daha imza attı.
 
1980 yılında deneysel albümü See You Later'ı çıkardı. Bu albümdeki "Memories of Green" daha sonra Blade Runner soundtrack'inde de kullanıldı. 1981 yılında Chariots of Fire’ın müziklerini yaptı. Bir elektronik müzik çalışması olan soundtrack, dönemin trendleri ve karakteristiğiyle pek uyumlu kabul edilmese de beklentilerin üzerinde bir başarı elde etti. Film, En İyi Film Akademi Ödülü dahil altı adet ödül kazandı. Vangelis de En İyi Özgün Müzik dalında Oscar ödülüne layık görüldü. Filmin açılışındaki tema müziği 1982 yılında single olarak yayınlandı ve 5 ay süren istikrarlı bir yükseliş trendinin sonunda listelerde bir hafta boyunca birinci sırada yer aldı. O yıldan bu yana, enstrümantal bir eser olarak, yalnızca, 1985 yılında yayınlanmış “Miami Vice Theme”, listelerde birinci sırada yer alabildi.
 
1982 yılında yönetmen Ridley Scott’la ortak çalışmalara başladı. Bu ortaklığın ilk ürünü 1982 tarihli Blade Runner filminin müzikleri oldu. Bu çalışmalar BAFTA ve Altın Küre adaylıkları kazandı. Ancak Vangelis ile yaşanan bir anlaşmazlık nedeniyle film müziği albümünde "The New American Orchestra" adı verilen bir grup stüdyo müzisyeni çaldı. Anlaşmazlığın sona ermesi 12 yıl sürdü ve Vangelis'in çalışmaları ABD'de 1994 yılında yayınlandı. 2017'de film müziklerinin 35. yılı dolayısıyla orijinal film müziği albümü LP olarak satışa sürüldü. Scott ile Vangelis, Paramount Pictures tarafından yayınlanan 1992 tarihli 1492: Conquest of Paradise filminde de beraber çalıştı. Film, Kristof Kolomb'un Amerika ziyaretinin 500. yılı dolayısı ile çekilmişti. Vangelis'in film müziği 1993 Altın Küre ödüllerinde en iyi özgün film müziği ödüllerine aday gösterildi.
 
Vangelis, bu dönemde solo albümler yayınlamaya da devam etti. 1980'de Jon Anderson ile Jon & Vangelis olarak 1991 yılına kadar dört albüm çıkardı. 1981 ve 1986 yıllarında İtalyan şarkıcı Milva’yla çalıştı ve özellikle Almanya’da “Ich hab’keine Angst” ve “Geheimnisse” albümleriyle önemli başarı elde etti. Ayrıca Jacques-Yves Cousteau’nun deniz altında çekilen belgesellerinin müziklerini yaptı.
 
1992’de, Fransa Vangelis'e Chevalier des Arts et des Lettres unvanını verdi.
 
2001’de elektronikten çok orkestral bir albüm olan ve aslında 1993’te yazılmış olan Mythodea’yı çıkardı ve bu eser NASA tarafından Mars özel görevleri tema müziği olarak kullanıldı. 2004 yılında Oliver Stone'un Alexander isimli filminin soundtrack’ini çıkardı. 2007'de ise Yunan yönetmen Yannis Smaragdis'in 17. yüzyılda yaşamış Giritli ressam El Greco'nun yaşamını konu alan El Greco filminin müziklerini yayınladı. İkili 1997'de de Kavafis'in yaşamını konu eden Cavafy filmi için beraber çalışmış, Vangelis bu filmin müziklerini ücretsiz yapmıştı.
 
12 Kasım 2014'te Avrupa Uzay Ajansı'nın Rosetta projesinin bir parçası olarak Philae'nın 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına inmesi üzerine "Arrival", "Rosetta's Waltz", ve "Philae's Journey" adlı üç beste yaptı ve bu besteler daha sonra internette yayınlandı. Ekim 2016'da Vangelis aynı temalı Rosetta albümünü yayınladı.
 
Diskografi
 
Stüdyo albümleri
1972 – Fais que ton rêve soit plus long que la nuit
1973 – Earth
1975 – Heaven and Hell
1976 – Albedo 0.39
1977 – Spiral
1978 – Beaubourg
1979 – China
1980 – See You Later
1984 – Soil Festivities
1985 – Mask
1985 – Invisible Connections
1988 – Direct
1990 – The City
1995 – Voices
1996 – Oceanic
1998 – El Greco
2001 – Mythodea: Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey
2016 – Rosetta
2021 – Juno To Jupiter
 
Soundtrack albümleri
1970 – Sex Power
1973 – L'Apocalypse des animaux
1975 – Entends-tu les chiens aboyer?; – "No Oyes Ladrar Los Perros?" isimli Meksika filminin müziği
1976 – La Fete Sauvage
1979 – Opera Sauvage
1981 – Chariots of Fire
1983 – Antarctica
1992 – 1492: Conquest of Paradise
1994 – Blade Runner
2004 – Alexander
2007 – Blade Runner Trilogy. 25. Anniversary
2007 – El Greco Original Motion Picture Soundtrack
2008 – Swiadectwo – Muzyka Filmowa
2012 – Chariots of Fire – The Play: Music from the Stage Show
 
Ortak çalışmayla hazırlanmış albümler
(1979) Odes – Irene Papas'la birlikte
(1980) Short Stories – Jon and Vangelis ortak çalışması
(1981) The Friends of Mr. Cairo – Jon and Vangelis ortak çalışması
(1981) Ich Hab' Keine Angst – Milva & Vangelis ortak çalışması
(1981) Moi, Je N'ai Pas Peur – Milva & Vangelis ortak çalışması (Fransızca versiyonu)
(1983) Private Collection – Jon and Vangelis ortak çalışması
(1986) Rhapsodies – Irene Papas'la birlikte
(1986) Geheimnisse – Milva'yla birlikte
(1986) Tra Due Sogni – Milva'yla birlikte (İtalyanca versiyonu)
(1991) Page of Life – Jon and Vangelis ortak çalışması
Derleme (Best of) albümler
(1978) The Best of Vangelis
(1982) To the Unknown Man
(1985) Magic Moments
(1984) The Best of Jon & Vangelis – Jon & Vangelis ortak çalışması
(1989) Themes
(1994) Chronicles – Jon & Vangelis ortak çalışması
(1995) Mundo Magico De Vangelis
(1995) Themes II
(1996) Portraits (So Long Ago, So Clear)
(1998) Mystera
(1999) Mystera III
(2001) The Best of Mystera
(2000) Reprise 1990-1999
(2003) Odyssey
(2019) Nocturne
 
Promosyon albümleri
(1976) The Vangelis Radio Special [promo only]
 
Bootleg albümleri
(1978) Hypothesis
(1978) Dragon
EP ve single’lar
(1968) The Clock / Our Love Sleeps On The Water
(1977) To The Unknown Man / To The Unknown Man 2
(1979) The Long March / The Long March 2
(1980) Don't Be Foolish / Doesn't Matter [Peter Marsh & Vangelis]
(1980) My Love / Domestic Logic One
(1983) And When The Night Comes / Song Is [Jon & Vangelis]
(1991) Wisdom Chain (EP) [Jon & Vangelis]
(1992) Conquest Of Paradise (EP)
(1992) In London [Neuronium & Vangelis]
(1996) Ask The Mountains (EP) [Vangelis ve Stina Nordenstam]
(1996) A Separate Affair (EP) [Neuronium & Vangelis] – 'In London'ın remix çalışmaları; 2002 yılında yeninden master yapıldı
(1997) March With Me / Like a Dream [Montserrat Caballe ve Vangelis]
(2001) Mythodea Special Edit
(2002) Anthem – 2002 FIFA World Cup Official Anthem (EP) – birçok farklı baskısı bulunmakta.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir