Seamus Heaney’in Şiir Kitabı “Kuzey”

İrlandalı Şair
Seamus Heaney’in
Şiir Kitabı “Kuzey”
Hece Yayınlarından
Çıktı
 
İrlandalı şair Seamus Heaney’in Şiir Kitabı “Kuzey” Mustafa Bal’ın tercümesi, zengin dipnotları ve geniş bir takdim yazısıyla Hece Yayınları'ndan çıktı.
 
Seamus Heaney Kuzey’de halkı, tarihi ve coğrafyasıyla bir İrlanda manzarası çizmesini sağlayan bir mit bulur. İrlanda meselesi bu kitaba Kuzey Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde yaşananlardan süzülen imgelerin arasından kırılarak yansır. Kuzeye dair bu düşünce şaire, İrlanda tarihini derinden etkileyen İskandinav ve İngiliz işgallerine ait anılara dair kendi memleketindeki şiddeti düşünme imkânı tanır.
 
Anthony Thwaite’in sözleriyle “Bu şiirler Heaney’in ilk şiirlerindeki duygusallığın tümünü̈ taşırlar, ancak inceltilmiş ve fazlalıklardan sıyrılmış bir şekilde. Yekpareler, güzel işlenmişler ve genişleyen bir yankıya sahipler. Tragedya ve şiddete söz hakkı tanıyorlar, insan kelamını parçalara ayıracak derecede kamçılamalarına umutsuzluğa düşmeksizin izin vererek.”
 
Seamus Heaney; 1939 yılında Kuzey İrlanda'nın Derry bölgesinde bir çiftlikte 9 çocuklu yoksul bir aileye doğdu.
 
İlköğrenimini Katolik okullarında gördü, Belfast'ta Queens Üniversitesi'ne gitti, öğretmen oldu.
 
Zaman zaman ABD'de de öğretmenlik yaptı ama esasen İrlanda'da Dublin'i evi kabul etti.
 
İlk kitabı Death of a Naturalist (Bir Doğalcının Ölümü) 1966'da yayımlandı.
 
Bu ilk şiirlerinde Kuzey İrlanda'da geçen çocukluk yıllarının etkisi hissedilir ama İrlanda'yı saran siyasi sorular yoğunlaştıkça şiirleri de daha politik bir ton taşımaya başladı.
 
Şairin 'Somerset Maugham Ödülü'nü alan ilk kitabını, 1969 yılında 'Door into the Dark' ('Karanlığa Açılan Kapı') ve1972 yılında 'Wintering Out' ('Kışı Geçirmek') izledi.
 
1975 yılında yayınlanan 'North' ('Kuzey') adlı dördüncü kitabı, Heaney'in kendi kuşağı içerisinde gerçekleştirdiği büyük aşamanın izlerini taşır.
 
Belfast'ta Cumhuriyetçiler ile Birlikçiler ve İngiliz güçleri arasında şiddetin tırmandığı yıllarda Belfast'tan ayrılıp, Dublin'e yerleşen Heaney, bir Katolik için gittikçe zorlaşan gündelik hayatı tarihsel bir perspektifle işledi.
 
Oxford, Harvard ve Berkeley üniversitelerinde konuk profesör olarak dersler de veren Heaney, 1985'te 'Station Island' ('İstasyon Adası') ile 'Sweeney Astray' ('Yolunu Şaşırmış Sweeney') adlı iki şiir kitabı daha yayınladı.
 
Heaney "gündelik mucizeler ve yaşayan geçmişi tasvir etmekteki şiirsel güzelliği ve etik derinliği" nedeniyle, 1995 yılında Nobel edebiyat ödülüne layık bulunmuştu.
 
Heaney bir dönem Saray Şairi oldu, Somerset Maugham ve TS Eliot ödülleri de dahil bir çok ödüle layık görüldü.
 
2010'da felç geçirdikten sonra The Human Chain (İnsan Zinciri) adlı kitabını yayımlamıştı.
 
Pekçok kişiye göre Yeats'ten beri İrlanda'nın çıkardığı en büyük şair, Seamus Heaney 2013 yılında 74 yaşında öldü.
 
 
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir