Dilsiz Filminin İlk Gösterimi Yapıldı

25. Saraybosna
Film Festivali’nde
Dilsiz Filminin
İlk Gösterimi
Yapıldı
 
25. Saraybosna Film Festivali'nde Yönetmen Murat Pay'ın Dilsiz filminin ilk gösterimi yapıldı.
 
Film, inzivaya çekilmiş usta hattat ile genç ressamın yollarının kesişmesini konu alıyor.
 
Yönetmenliğini Murat Pay'ın yaptığı filmin oyuncu kadrosunda Ozan Çelik, Mim Kemal Öke, Vildan Atasever ve Emin Gürsoy var.
 
Gösterim öncesi açıklama yapan Murat Pay, filmin belgesel olarak planlandığını ancak kurmaca filme dönüştüğünü belirtti. Hat sanatının imkânlarının hikâyeyi biraz daha kurmaca hale götürdüğünü söyledi.
 
"Alışılmış usta-çırak ilişkisinin dışına çıktık"
 
Pay, hikâyeye daha iyi nüfuz edebilmek amacıyla hat sanatını "meşk ettiğini" belirtti. "Dilsiz" filminde alışılmış usta-çırak ilişkisinin dışına çıktıklarını anlattı.
 
Bugünü de dikkate alarak farklılık ortaya koymak istediklerine dikkati çeken Pay, "Usta da belli bir değişime talip olabilir mi acaba? Her şeyiyle kamil bir usta profili değil de bu kemalatın da değişimin de devam ettiği, ustanın ustalığının yükseldiği bir usta-çırak hikâyesi kurmaya çalıştık." dedi.
 
"İnanıyorum ki artık gençler de hat sanatına ilgi duyacak"
 
Filmin oyuncularından Vildan Atasever hat sanatının kıymetinin çok anlaşılmadığını söyledi.  Filmde tasavvufla hat sanatının derinliklerini ve ne kadar önemli bir sanat olduğunu anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi.
 
Filmdeki rolü için üç ay hat dersi aldığını belirten Atasever, "Sadece yazmanın değil, onun derinliklerindeki anlamın da insana mükemmel bir hayat görüşü, bir tavır kazandırdığını gördüm. İnanıyorum ki artık gençler de hat sanatına ilgi duyacak ve kendi sanatımıza sahip çıkabileceğiz." dedi.
 
"Benim için dünyadaki en kıymetli festival"
 
Oyunculardan Emin Gürsoy da Saraybosna'yı festival havasıyla görmenin "bozkırda çiçek açması gibi" olduğunu söyledi:
 
"Burada yakın zamanda yaşananları Türkiye'de duymak farklı bir şeydi ama buraya gelip binalarda kurşun izlerini görmek, buna şahit olmak, gerçekten üzücü. Bunun için de böyle bir film festivalinin yapılıyor olması, yaşama dair çok büyük bir umut. Umarım yıllarca devam eder. Benim için belki de dünyadaki en kıymetli festival bu."
 
Rasathane Film'in yapımını üstlendiği, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle hazırlanan eser TRT Ortak Yapım Ödülü aldı. Eserde, izleyicileri uzun uzun düşünmeye sevk eden derin ve anlamlı cümleler dikkati çekiyor.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir