Neş’e Erdok’un Resim Sergisi

neşe erdok resim önüNeş’e Erdok'un Yarım Asırlık Desenleri
 
Çağdaş figüratif Türk resminin ustalarından Neş’e Erdok’un yeni sergisi 14 Nisan 2015, Salı günü Evin Sanat Galerisi’nde açılıyor.
Neş'e Erdok, Güzel Sanatlar Akademisi'nde atölye sahibi olan ilk ressam kadın profesördür.
 
"Resmin öğretilebileceğine inanmam, ancak bazı şeylere dikkat çekilebileceğini düşünürüm."
 
İlk kişisel sergisini 1972 yılında Paris’te açan Neş’e Erdok’un bu sergisi sanatçının otuz ikinci kişisel sergisi olacak. Neş’e Erdok “1953 – 2014 Desenler” sergisi sanatçının 1953 yılında kağıt üzerine yaptığı ilk resimlerden başlayarak bugüne kadar ürettiği desenlerden oluşuyor. Kronolojik sıralama çerçevesinde düzenlenen sergi ana hatlarıyla sanatçının akademide aldığı eğitim öncesi, akademi yılları ve mezuniyetinden günümüze uzanan yılları bir araya getiriyor.
 
Neş’e Erdok “1953 – 2014 Desenler” sergisi 14 Nisan – 12 Mayıs 2015 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

neşe erdok 1Neş’e Erdok, 1963 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi’nden mezun oldu. 1965/66 yıllarında Madrid`de Escuela Eutral de İdromas`ta ve Eseuela Diplomética`da İspanyol Dili ve Edebiyatı, Uygarlığı ve Sanat Tarihi üzerine çalışmalar yaptı. 1967 yılında Milli Eğitim Bakanlığı hesabına Devlet Güzel Sanatlar Akademisine Öğretim Üyesi yetiştirilmek üzere Fransa`ya gönderilen sanatçı, Paris`te Ecole Nationale Suférieure des Beawx-Arts`da Prof. Chaplain Midy ve Prof. Pierre Matthey de Etang yanında resim çalışmaları yaptı. 1972 yılında İ.D.G.S.A Neşet Günal Atölyesi`nde görevlendirildi ve 1981 yılında Profesör ünvanını aldı. Erdok, 1990/2008 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü`nde Resim Atölyesi öğretim üyesi olarak çalıştı. Sanatçının; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesi, İstanbul Modern, Norton Simon Müzesi’ nin de aralarında bulunduğu, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli müze ve koleksiyonlarda resimleri bulunmaktadır.

neşe erdok 2"Çok güzel bir dönemdi. Hem büyük bir karmaşa ve hareketlilik vardı okulda ama öğrenci soruyordu, düşünüyordu. Hem eğitim hem resim üzerine düşünüyorlardı. Toplumcu gerçekçilik tartışılıyordu. Resim ne için yapılmalı, halk için mi yapılmalı gibi konular hep tartışılıyordu. Hocamız da siyasi kişiliğinden ziyade insan kişiliğiyle ön plana çıkmıştı. Bizim için çok öğretici oldu. Resimlerini göstermezdi Neşet Bey. Biz öğrenciyken resimlerinin hiç birini görmedik. Hep şöyle düşünülür; Neşet Bey`in (Günal) atölyesinde herkes birbirine benzer. Halbuki Neşet Bey, bu konuya çok dikkat eder ve resimlerini öğrencilerine göstermezdi. Ben ancak Fransa`ya gidip döndükten sonra burada bir sergide gördüm resimlerini. Onun bir dünya görüşü vardı, insana bakışı vardı, resme bakışı vardı. Bunlardan ve insan olarak varoluş biçiminden etkilendik.

neşe erdok 12Ben eğitimciliği iyi yapabildim mi bilmiyorum ama severek yaptım, çünkü gençlerle birlikte olmak çok güzel bir şey. Sadece siz öğrencilere bir şey anlatmıyorsunuz onlar da size bir şeyler veriyorlar. Öğrenciler bir atölyede hocalarından çok birbirlerinden etkilenir ve her dönem resim değişir atölyelerde. Çünkü içlerinde yetenekli bir iki tanesinden diğer öğrenciler de etkilenir ve bu bir atölyede normal karşılanan bir durumdur. Atölyedeki resimlerin birbirine benzemesi normal bir şeydir. Hatta biz de onlardan etkileniriz. Gelen her öğrenci ayrı bir kişiliğe sahiptir ve bizi de eğitim ile ilgili olarak düşünmeye sevk eder. Hem öğrencinin yeteneğini bozmamak hem de gelişmesini sağlamak için herkes için ayrı ayrı düşünürüz. Resmin öğretilebileceğine inanmam, ancak bazı şeylere dikkat çekilebileceğini düşünürüm." (Neş'e Erdok)

5219davetiye_kucukNeş'e Erok'un bazı resimleri, sanatçının izniyle oyunların unsurları olarak Mehmet Atak'ın İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelediği "Ateş-Yüzlü" (2002) ve Garaj İstanbul'da sahnelediği "Masal Pınarı: Devlet İnsanı Sadece Canını Alarak Öldürmez" oyunlarında kullanılmıştır. Erdok'un "Saçları KesilenKız" tablosu, sanatçının izniyle Pınar Selek için sahnelenen "Masal Pınarı: Devlet İnsanı Sadece Canını Alarak Öldürmez" oyunun afişinde de grafik sanatçısı Ayşe Kalyoncu tarafından kullanılmıştır.

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir