Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

“Hece” Dergisinin Eylül 2016 Sayısı

HECE-Eylul-2016--237-kapakDosya:
“Kara Ütopyalar”
 
“Hece” Dergisinin
Eylül 2016 Sayısı
Çıktı
 
Rasim Özdenören’in 15 Temmuz gecesini değerlendiren “O Gece Neler Oldu” adlı önyazısıyla sunulan "Hece" dergisinin bu sayısının şiir sayfaları Ebubekir Eroğlu’nun “Vakanüvisin Notları’ndan 15 Temmuz 2016” şiiriyle açılıyor. Eroğlu “tam vaktiydi eşik atlamanın” dizesiyle bitiriyor şiirini. Cevdet Karal’ın “Golgota’ya Ne Götürdüm” şiirinden sonra İrfan Çevik, Âtıf Bedir, Bünyamin K., Mustafa Özçelik, Yasin Koç, Yunus Emre Altuntaş, Salim Nacar, Burak Ş. Çelik, Cengizhan Genç, Gülsen Kıraç, Süleyman Sabri Genç, Bilal Can, Adem Yazıcı, Mehmet Torun, İbrahim Demir, Ahmet Menteş şiirleri var.
Hece’de ilk kez yer alan genç şairler Ali Akçakaya, Mehmet Doruk Kandemir, Selma Şipleme, Fatih Kasva.
 
Hece’de Halil Ünal’ın yazısıyla takdim edilen bu ayın dosyası “Kara Ütopyalar”a ayrılmış. Dosyadaki her biri ayrı emek ürünü diğer yazıları Şevket Tüfekçi, Handan Acar Yıldız, Hatice Bildirici, Mücahit Gündoğdu, Esra Ballım, Halil Coşkun, İsmail Irmacık, Hacer Yıldız, Suavi Kemal Yazgıç kaleme almış.
 
Hece dergisinin çeviri sayfaları iddialı konukları ağırlamaya devam ediyor. Bu sayıda biri şair diğeri öykücü iki siyahî yazardan çeviriler var. Çağatay Koparal’ın sunuşu ve çevirisiyle sayfada üç şiiriyle yer alan, 34 yıllık kısa yaşamına olağan dışı eserler sığdıran Paul Laurance Dunbar, kendi dönemindeki ve kendisinden sonraki şairleri etkilemiş, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda başlayıp 1930’ların ortalarına kadar devam edecek olan Harlem’deki kültürel, sosyal ve sanatsal yükseliş olarak tanımlanan Harlem Rönesansı’nın başlamasına vesile olmuştu. Sayfanın diğer konuğu Ahmet Sait Akçay’ın takdim yazısı ve Dilan Pamuk’un çevirisiyle Nijeryalı öykücü Harry Garuba.
 
Bu sayıda Hece’de öykünün etkisini ve yerini arttırdığı görülüyor. Usta işi bir öyküsüyle Merve Koçak Kurt, duru ve etkili diliyle Safiye Gölbaşı ve dosya konusunda eşlik eden bilim kurgu öyküsüyle Cüneyt Karakuş küçük bir öykü ziyafeti sunuyorlar okura.
 
Ayın söyleşisinde hayata ve edebiyata dair tuttuğu nefis kayıtları ile tanıdığımız Tarık Deniz, Cennet Arslan’ın sorularını Öteki Günlük bağlamında yanıtlıyor. Eylemini “kalemle yapılan tutkulu bir otopsi” diye niteliyor Deniz.
 
Derginin yazılar bölümünde biri dış basını diğeri Türk basının 15 Temmuz tavrını ortaya seren iki derleme yazı bulunuyor. Manolya Gürocak dış basının kofluğunu sergilerken Âtıf Bedir Türk medyasından örneklerle bir mesaj iletiyor.
 
Hasibe Çerko devamı Hece’de sürecek gezi yazılarının ilkini bu sayıda yayımlıyor.
 
Selvigül Kandoğmuş Şahin Alaeddin Özdenören’i incelerken İzzet Pala Kırmızı Saçlı Kadın dolayında Orhan Pamuk’u anlatıyor.
 
Yazarın oyuncakları bölümünde usta öykücü Adnan Özyalçıner kesekâğıtlarını yazıyor.
 
Mehmet Aycı’nın portre konuğu Tarkan Özçetin.
 
İbrahim Demirci, Zelkif Yıldırım, Bülent Ata ve Asım Gültekin kendilerine tahsis edilen sayfalarda yazmayı sürdürüyor.
 
Bu sayıda çeşitkenarı Hasan Bozdaş, Gökçe Özder, Alptuğ Topaktaş, Ahmet Sait Akçay, Reyyan Baş, Semih Diri, Nagihan Şahin hazırlamış.
 
Yeni kitaplar ise Ömer Ayhan, Burak Çelik, Hayrettin Durmuş ve Nergihan Yeşilyurt’un kaleminden…
 
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir