Fehim Huskovic Resim Sergisi “dokunuş”

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi’nde

Açılış:16 Nisan 2015 Perşembe Saat:18.30 
Sergi Süresi: 16 Nisan – 12 Mayıs 
Fehim Huskovic Resimlerinden Örnekler
FEHİM HUSKOVİC Resim sergisi 1 FEHİM HUSKOVİC Resim sergisi 2 FEHİM HUSKOVİC Resim sergisi 3 FEHİM HUSKOVİC Resim sergisi 4 FEHİM HUSKOVİC Resim sergisi 5 FEHİM HUSKOVİC Resim sergisi 6
 
______________________________________________________________________
 
Sergi Küratörünün Sergi ve Ressam hakkındaki sunum yazısı:
 
MEHMET LÜTFİ ŞEN
Varoluşun Resmini Yapmak 

Medeniyetler varlıklarını şehirlerindeki bilimsel, sanatsal ve kültürel birikimlerine borçludur. Havzalarında yaşayan her bir bireye değer katan bu birikim, başka medeniyetlerle etkileşimlerle gelişir ve bilim, sanat ve kültür insanlarının yaratıcılık ve çalışkanlıklarıyla devam eder. Klasik dünya için geçerli olabilecek bu çıkarım globalleşen günümüz dünyası için zaruret halini almıştır. Tam da bu anlamda kendi medeniyet kimliğimizi oluşturmanın ve korumanın en başat şartı başka medeniyetlerin birikimlerinden yararlanmaktır. Yine kendi havzamızdaki insana ulaşmanın yolu, dünya insanlarını etkileyecek üst düzey yaratıcı değerler inşa etmekten geçer. 

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi yıllardır ülkemizin önemli sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Plastik sanatlar alanında önemli projeleri hayata geçiriyor. Bu çalışmaları İstanbullular için gerçekleştirirken sürekli bir adım ötede başka ülkelerin önemli plastik sanatçılarını da burada sanatlarıyla ağırlamanın hesaplarını yapıyorduk. İşte karşınızda olduğumuz “dokunuş” projesi bu bir adım ötenin ilk basamağını oluşturuyor. Üsküp Güzel Sanatlar Fakültesi Profesörü Fehim Husković dünyayı etkileyen eserlerinden yaptığımız bir seçkiyle galerimize konuk oluyor. 

Husković’in resim çalışmaları özgünlüğü, formu ve enerjisiyle bir dünya sanatçısı olmanın cevabı niteliğinde. Sanatçı resim dünyasını iki temel aks üzerine inşa ediyor. Serilerden biri “manzaralar”. Bu seride Huskovic bir yerin veya bir şehrin gözümüzle gördüğümüz kısmını taşımıyor tuvaline. O somut varlığın gerçekliğini yok etmeden kendi gerçekliğinden yeniden yaratıyor. Bu eserlerin bizim üzerimizde büyü etkisi yapmasının asıl nedenini, ressamın gerçeklik içinde kalarak gerçekliği aşmasıyla vardığı özgün yapıda aramak lazım. Yine onun manzara eserlerinin teması, manzaranın kendisinden çok insan üzerinde yarattığı enerjiden doğuyor olması. Fehim Huskovic’in bir değer ana aksı ise varoluş. Sanatçı yaratılanı değil yaratışı resmediyor bu tür eserlerinde. Bu ana eksenin vazgeçilmezi insan varoluşunun aracısı “annelik”. Bu çalışmalarında Huskovic tabloları bir varlığı temsil etmeyi reddediyor. Sanatçı varlıkların varoluş anlarına dokunuyor sihirli renkleriyle. Var olanı değil, var edeni değil varoluş anını bir varlık olarak koyuyor zihinlerimize. Bu tablolarla sanatsal iletişimin yolu onlardaki yaratıcılığın heyecanını kendi içimizde yaratmaktan geçiyor. 

Huzurunuzda olduğumuz “dokunuş” projesini ressam dostum Musa Güney ile Fehim Husković’in gıyabında geçen yıl tasarlamıştık. Önemli olan Fehim Hoca’nın bütün dünyayı kapsayan gerek sergi gerek resim çalıştayı ve sempozyumlarından bir zaman aralamayı başarmak ve de üniversitedeki derslerine zeval vermeden projeyi hayata geçirmekti. Sanıyorum bu noktada başarılı da olduk. Ben etkinliğin gerçekleşmesinin imkânlarını oluşturan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’a, kritik yazılarını kaleme alan Katitsa Kyulavkova ve Musa Güney’e, proje hazırlık aşamasını üstlenen Nejat Güngör’e, renk ayrımını yapan Cihat Hıdır’a  ve emeği geçen tüm dostlarıma gönülden teşekkür ediyorum.

____________________________________________________________________________

Prof, Fehim HUSKOVIC 1967 yılında Makedonya’da (eski Yugoslavya) Veles kentine bağlı Orizari köyünde doğdu. Üsküp’te Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. Güzel Sanatlar Akademisini ve yüksek lisans eğitimini Profesör Zoran Yovanoviç – Dobrotin atölyesinde yaptı. Bulgaristan Sofya Üniversitesi’nde resim sanatının pedagoji ve metodoloji alanında mastır ve doktora programlarını tamamladı. Makedonya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Avusturya, Bosna-Hersek, Norveç, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkede 80’in üzerinde kişisel sergi açtı. 1988 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışında 700’den fazla karma sergiye katıldı. Ayrıca dünya çapında 150’nin üstünde uluslararası resim kolonisi ve sanat sempozyumlarında yer aldı. Çizim, resim, grafik ve pedagoji alanlarında 27 ödülün sahibi oldu. BANU- Bosna Hersek başta olmak üzere çok sayıda uluslararası sanat derneğinin ve platformunun üyesidir. Eserleri dünyanın farklı yerlerindeki birçok müzede ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır. Akademik hayatını Üsküp’te Güzel Sanatlar Fakültesi’nde profesör olarak devam ettiren Fehim Huskovic, resim çalışmalarını da aynı şehirdeki atölyesinde sürdürmektedir. 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir