Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödülleri

turk-dunyasi-belgesel-film-festivali-odulleriDünya Gazeteciler Federasyonu tarafından 
bu yıl ilki düzenlenen
"Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu
 
Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), TRT desteği ile gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreni Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.
 
turk-dunyasi-belgesel-film-festivali-odulleri-2Ödül töreninde konuşan Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, federasyonun 7 Türk Cumhuriyetindeki iletişimcileri bir çatı altında toplamak amacıyla 2014'te Ankara merkezli olarak kurulduğunu söyledi.
 
Demir, federasyonun misyonu hakkında şunları aktardı: 
"Misyon olarak kendimize Türk dünyasının önemli fikir adamlarından İsmail Gaspıralı'nın 'Dilde, fikirde, işte birlik' sözünü düstur edindik. Bu kapsam içerisinde Türk dünyası gazetecileri olarak 1860 yılında Azerbaycan'da gazete çıkaran Hasan Melikzade Zerdabi'nin 'gazete halk için' ilkesine uygun olarak gayret sarf ediyoruz."
 
Festival fikrinin Tataristan'da gerçekleşen ikinci şuralarında oluştuğunu aktaran Demir, "Kazan'da bir araya getirdiğimiz medya mensupları ve gazeteci arkadaşlarımız birbiriyle tanışıp dünyadaki iletişimi birbirine aktarmanın yanında, Türk kültürüne bulunduğumuz ülkelerde ne gibi katkılarda bulunuruz diye düşünürken, belgesellerin özellikle medyada çok yer alacağını düşünerek, bu maksatla bir festival düzenlemeye karar verdik." ifadelerini kullandı.
 
Demir, festivale destek veren kurumlara teşekkür ederek, festival kapsamında 17-18 Ekim'de Niğde'de yapılacak gösterimlerin şehit Ömer Halisdemir anısına gösterileceği bilgisini verdi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ise, Bakan Nabi Avcı'nın selamını ileterek, "Bizler büyük Türk medeniyetinin evlatlarıyız. Önceliklerimiz bu medeniyeti, birikimleri korumak ve bizden sonra gelecek nesle aktarmak. Bunun için de her türlü aracı kullanmak zorundayız, sinema da bunlardan birisi ve günümüzün de en önemli kitle iletişim araçlarından birisi." diye konuştu.
 
Gül, festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ederek, ödül alanları kutladı.
 
Zeytinburnu Belediye Başkanı ve TDDB Başkan Vekili Murat Aydın ise, ödül törenine ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu ifade ederek, "Bir ilk daha galasını Zeytinburnu'nda gerçekleştiriyor, Zeytinburnu demografik yapı olarak Türk dünyanın özeti bir kenttir." dedi.
 
Yarışmanın Jüri Başkanı, Türkmenistanlı yönetmen Hocakulu Narlıyev ise, şöyle konuştu: 
"Ben bir Türkmenim ve burada olmaktan mutluluk duyuyorum ama maalesef Rusça konuşuyorum, çünkü Türkiye ile iletişimimiz azdı. Bu işlerin, festivallerin artması bizim iletişim kurmamıza da vesile olacaktır. Kadim zamanlarda bizim topraklarımızda milletimiz bir araya geliyor, güzel doğamızda buluşarak iletişim kuruyordu. İletişim kurmak bizim manevi bir yanımızdı."
 
Festivalin Türk dünyası için önemine değinen Narlıyev, "Bu festivaldeki filmler vesilesiyle Türk milletinin tarihini, geçmişini, sorunlarını da görmüş oluyoruz." dedi.
 
Ödüller
 
Yarışmada,Kırgız yönetmen Artıkpay Süyündükov'un "Koç" belgeseli birinciliğe,
Hakasyalı yönetmen Yuriy Kuroçka'nın "Ben Hakkas" belgeseli ikinciliğe, 
Tatar yönetmen Salavat Yuzeev'in "Shunu Gelecek" belgeseli üçüncülüğe layık görüldü.
 
Yarışmanın mansiyonları ise 
Türkiye'den "Misafir" belgeseliyle Ahmet Bikiç,
Gagavuzya'dan "Avrupadaki Türk Soluğu Gagavuzlar" belgeseliyle İvanna Köksal,
Türkiye'den "Bozkırın Çocukları" belgeseliyle Oğuzhan Koç'a verildi.
 
Yaşamını 2013'te yitiren gazeteci Servet Somuncuoğlu adına verilen özel ödülü, "Baba Ocağı" belgeselinin yönetmeni Azeri Rodion İsmailov'a, merhum yazarın eşi Nevin Somuncuoğlu takdim etti.
 
Türk Dünyası Özel Ödülü, Kırgız yönetmen Adilet Karcoev'in "Sarı Oy",
jüri özel ödülü ise Türk yönetmen Eren Pektaş'ın "Müsahip" belgesellerinin oldu.
 
Törende, yaşamı "Suhunu Will Come" adlı belgesele konu olmuş Altaylı ünlü gırtlak ve komuz sanatçısı Satin Dobrina da mini bir konser verdi.
 
Festival kapsamında ayrıca, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde 14 ülkeden 35 belgeselin gösterimi yapıldı, akademisyen ve yönetmenler söyleşi gerçekleştirdi.
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir