Altyazı Sinema Dergisi Kasım-Aralık 2018

Altyazı Sinema Dergisi
Kasım-Aralık 2018
Sayısı Çıktı
 
Kapak Konusu: Roma
Altyazı Aylık Sinema Dergisi 188. sayısında kapağını Oscar ödüllü yönetmen Alfonso Cuarón’un Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan son filmi Roma’ya ayırıyor. Ali Ercivan, Meksikalı yönetmenin çocukluğundan da izler taşıyan filmin katman katman açılan dünyasını, sinema dilinin geleceğine dair verdiği ipuçları üzerinden değerlendiriyor.
 
Climax
Fransa sinemasının en provokatif isimlerinden Gaspar Noé’nin korku-müzikali Climax, bir grup dansçının kendini kaybettiği bir partiyi anlatıyor. Aslı Ildır, farklı türleri birleştiren ve saykodelik bir deneyim sunan filmi duyusal üslubu üzerinden inceliyor.
 
Yaz
Cannes Film Festivali’nde yarışan Kirill Serebrennikov imzalı Yaz, 80’li yıllar Leningrad’ında Batı’dan esinlenerek müzik yapan Viktor Tsoi ve Mayk Naumenko’nun hikâyesini ele alıyor. Fırat Yücel, bir tür ‘arada kalma’ hâlini sıradışı bir nostaljiyle tasvir eden filme dönemin siyasi ve toplumsal atmosferi üzerinden bakıyor.
 
İzliyorum: Bartu Küçükçağlayan
Son olarak başrolünde ve senarist ekibinde yer aldığı Bartu Ben’de izleyici karşısına çıkan oyuncu ve müzisyen Bartu Küçükçağlayan, Altyazı’nın İzliyorum köşesine konuk oluyor. Abbas Bozkurt ve Selver Sezen Kutup’un filmlerden sahneler eşliğinde gerçekleştirdiği sohbette Küçükçağlayan hayran olduğu filmleri, aklına kazınan sahneleri ve ‘Bartu Ben’in ilham kaynaklarını Altyazı okurlarıyla paylaşıyor.
 
Umut Tazeleyen Filmler
Altyazı’nın Umut Tazeleyen Filmler köşesinde bu ay Murat Özyaşar, Abbas Kiarostami’nin 1987 yapımı Arkadaşımın Evi Nerede? (Khane-ye Doust Kodjast?) filmini yazdı.
 
Bir Sinema Psikopatının Listesi
Son olarak ‘Anons’a imza atan kurgucu Çiçek Kahraman, bu sayıdaki Bir Sinema Psikopatının Listesi’nde ‘Kesintisiz Planlar’ başlıklı kişisel bir film seçkisini Altyazı okurlarıyla paylaşıyor.
 
Altyazı’da ayrıca
Mutlu Lazzaro (Lazzaro Felice): Alice Rohrwacher’den büyülü gerçekçi atmosferiyle dikkat çeken bir masal 
Suspiria: Luca Guadagnino’dan 1977 tarihli Argento klasiğine yeni yorum. 
Soğuk Savaş (Zimna Wojna): Siyah-beyaz estetiğiyle önce çıkan, melankolik bir aşk hikâyesi. 
Gürcan Keltek: Meteorlar ve Gulyabani gibi deneysel belgeselleriyle tanınan yönetmen Gürcan Keltek’in sinemasına yakından bakış. 
Cameron Post’a Ters Terapi (The Miseducation of Cameron Post): Dayanışmanın önemini vurgulayan bir büyüme hikâyesi. 
Serra Ciliv ve Pelin Turgut ile Söyleşi: !f İstanbul Bağımsız Filmler festivalinin on yedi yıllık direktörleriyle festivalin bugüne kadarki yolculuğu üzerine. 
Bir Yıldız Doğuyor (A Star is Born): Öncüllerinin melodramatik dokusunu koruyan bir uyarlama. 
El Royale’de Zor Zamanlar (Bad Times at the El Royale): Postmodern bir tür denemesi.
Anons: Absürd bir darbe komedisi.
Anaokulu Öğretmeni (The Kindergarten Teacher): Sanata verilen değeri sorgulayan bir mesel.
Müze (Museo): Biçimci yaklaşımıyla önce çıkan bir soygun filmi.
Bir Yönetmen Beş Madde: Tolga Yalur’un kaleminden Béla Tarr sineması.
Ayın Kısası: Barış Sarhan’ın yönettiği Cemil Şov.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir