Ahmed Fatih Andı Vefat Etti

Ahmed Fatih Andı Vefat EttiSanat Dünyasının
Başı Sağolsun
 
Hüsn-i Hat Sanatçısı
Hattat
Ahmed Fatih Andı
Vefat Etti
 
Hat sanatının yaşayan en önemli isimlerinden Hattat Ahmed Fatih Andı vefat etti
 
Ahmed Fatih Andı, oğlu Tahir Fatih Andı’yla yaşadığı İstanbul’da dün 91 yaşında vefat etti.
 
Ahmed Fatih Andı Vefat EttiHattat Ahmed Fatih Andı dünyaca ünlü hat sanatçısı Hattat Hamid Aytaç’ın önemli talebelerinden, hat sanatının duayenlerindendi.
 
Ahmet Fatih Andı, Bediüzzaman Said-i Nursi ve Mahmut Sami Ramazanoğlu ile birlikte İstanbul’da Muhammed Es’ad Erbili’nin Kelâmiye Medresesi’nde okuyan hoca Muhammed Fatih’in oğludur.
 
Hattat Ahmed Fatih Andı, yarın Adana Asri Mezarlığı’nda öğle namazının ardından defnedilecek.
 
Ahmet Fatih Andı; 1930 yılında Adana’da Hoca Muhammed Fatih Andı'nın üç erkek evladının üçüncüsü olarak dünyaya geldi. Dolayısıyla 13, 14 yaşlarındayken merhum Sami Ramazanoğlu'nu gördü ve çevresinde büyüdü.
 
‘’Her geldiğimde de bir hafta boyunca İstanbul’da kalırdım. Hocamdan ders alırdım, otele giderdim, saatlerce meşk ederdim.’’ diye anlatırdı. Bu yüzden talebelerine “Ben sanatımı öğretmem, çalacaksın. Ayık olacaksın, kalemin cilvelerini kaçırmayacaksın!” diyen Hamid Aytaç'tan hat derslerini 10 yılda tamamlayan Ahmet Fatih Andı, icazetini 1971 yılında aldı.
 
Ahmet Fatih Andı, çocuk yaşta İslami ilimlere ve sanata meraklıydı. 1960 yılında dünyaca tanınan sanatçılardan Hattat Hamid Aytaç’la tanıştı ve hüsn-i hat dersleri almak için her ay Adana'dan otobüsle İstanbul'a gelip bir hafta otelde kalarak meşk etmeye başladı.
 
‘’Her geldiğimde de bir hafta boyunca İstanbul’da kalırdım. Hocamdan ders alırdım, otele giderdim, saatlerce meşk ederdim.’’ diye anlatırdı. Bu yüzden talebelerine “Ben sanatımı öğretmem, çalacaksın. Ayık olacaksın, kalemin cilvelerini kaçırmayacaksın!” diyen Hamid Aytaç'tan hat derslerini 10 yılda tamamlayan Ahmet Fatih Andı, icazetini 1971 yılında aldı.
 
Ahmet Fatih Andı, “Allah ve Resulullah kelamından başka bir şey yazmadım” derdi. Uzun yıllar Adana῾da yaşayan sanatçı daha sonra İstanbul’da yaşadı. Solak (yesari) olması nedeniyle zor olacağından hiç öğrenci yetiştiremedi.
 
Adana’da, Adana-Tarsus yolu üzerindeki Paktaş Camii’nin, Hacı Mahmut Gülek Camii’nin hüsn-i hatları en bilinen eserlerindendir. Ayrıca birçok kurum, kuruluş ve şahıs koleksiyonlarında eserleri vardır.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir