Gülce Başer’in Yanığı Bulmak Romanı

Gülce Başer’in Yanığı Bulmak RomanıEn İyi Polisiye
Roman Ödüllü
Gülce Başer’in
Yanığı Bulmak
Romanı
Mylos Kitap
Yayınlarından
Çıktı
 
Şair ve yazar Gülce Başer’in ilk polisiye romanı 2015’de Bir Ceset Bir Söz adıyla yayımlanmıştı. Bu romanla Dünya Kitap Yılın En İyi Polisiye Romanı Ödülü’nü alan Gülce Başer’in yeni polisiye romanı Yanığı Bulmak, Mylos Kitap yayınlarından çıktı.
 
Polisiyemizin özgün kadın karakterlerinden biri olan Nihal, sade ve yalnız hayatının tadını çıkarırken tuhaf tesadüfler sonucu yolu yine Hakan’la çakışıyor; Nihal, bir anda ortadan kaybolan ünlü futbolcu Yanık’ın peşine düşüyor ve kendini tehlikeli olayların içinde buluyor.
 
Gülce Başer, ikinci polisiye romanında daha zor bir kurgunun altından başarıyla kalkarken Bir Ceset Bir Söz’de tanıyıp sevdiğimiz karakterleri yeni bir macerada tekrar buluşturuyor.
 
Yanığı Bulmak’la ilgili polisiye üstadı Erol Üyepazarcı şöyle söylüyor:
 
“Gülce Başer’in ilk romanındaki kahramanlarının başrolde olduğu yeni yapıtı; polisiye roman seven veya “kaçış zevkini” doyasıya tatmak isteyen okura hararetle önerilecek bir roman.
 
Son yıllarda artık bir zamanların baştacı olan, sonra da “postmodern roman” gibi biz ihtiyarların bir türlü zevk alamadığı akımlarla unutulup giden “toplumsal roman”ın işlevini polisiye romanın üstlendiği gerçeğini, Başer’in yeni romanı Yanığı Bulmak da kanıtlıyor. Yazarımız hiç ukalalık yapmadan, nutuk atmadan değişen koşulların hızla değersizleştirdiği ama geçerli olması gereken değer yargılarının erozyona uğramasını gerek Nihal’in kişiliğiyle gerek başarıyla çizdiği bitip tükenmiş ama yine de bir şeyler yapmak için çalışan polis ve gizli servis elemanlarının davranışlarıyla çarpıcı bir şekilde vurguluyor.”
 
Gülce Başer’in Yanığı Bulmak Romanı 
 
Gülce BaşerGülce Başer1973’de Almanya’da doğdu. Bornova Anadolu Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. 2011 yılında “1980-1983 Sıkıyönetim Döneminde Türk Şiiri” konulu teziyle Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde Modern Türkiye Tarihi alanında yüksek lisansını tamamladı. Aynı bölümde “1980'lerde Türk Şiirinde Siyasetin Dönüşümü” konulu teziyle de doktorasını 2016'da tamamladı.
 
Yasakmeyve dergisinde editörlük görevinin yanı sıra Varlık dergisinde “Şimdi Haberler”, artfulliving.com sitesinde de çeviri edebiyat haberleri bölümünü hazırladı. Pulbiber ve 221B dergilerinde edebiyat yazıları yazdı. Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi'nde genel sekreterlik görevini yürüttü. PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. Şiir, öykü, inceleme, söyleşi ve kitap tanıtımları Varlık, Yasakmeyve, Cumhuriyet Kitap, Eşik Cini, Siyahi, Heves, Şiir Saati, Siyahi, Duvar, Mühür, Peyniraltı Edebiyat, Kara Kalem, Gazete Ege gibi gazete ve dergilerde yer aldı.
 
Bir Delinin Gülcesi 2008 Cemal Süreya Seçici Kurul Özel Ödülü’ne değer bulundu. Bir Ceset Bir Söz, 2015 Dünya Kitap Altın Yaprak Yılın Polisiye Romanı seçildi. Hanımefendi Kızıldır ve Bir Ceset Bir Söz, Radikal Kitap'ın yayımlandıkları yıl için “Yılın 52 Kitabı” listesinde yer aldı.
 
Eserleri
 
Şiir
Bir Delinin Gülcesi -2008
Hanımefendi Kızıldır – 2012
Sokak Şeker Kokuyor – 2016
 
Roman
Bir Ceset Bir Söz – 2015
Yanığı Bulmak – 2020
 
İnceleme
Poetry of Self Definition: Turkish Poetry During 1980-83
Junta Period – 2017
Pursuit of New Antagonistic Discourses: Politics in the Poetry of 1980s  – 2017
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir