Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/asanatlar.com/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/post-head.php on line 73

Temmuz Dergisinin Şubat 2017 Sayısı

“Edebiyatın 28 Şubat’ı
Bitti mi?”
 
Temmuz Dergisinin
Şubat 2017 Sayısı Çıktı
 
Temmuz dergisi, Şubat 2017 tarihli 7. sayısında şiir, öykü, deneme, söyleşi, çizgi, sinema, eleştiri, günlük ve makale türlerinde farklı ve önemli çalışmalara yer vermiş.
“Edebiyatın 28 Şubat’ı Bitti mi?” başlıklı sunuş yazısında, 28 Şubat zorbalığının 20 . yılında  edebiyatın, özellikle de müslüman edebiyatçıların tutumunun sorgulandığı dergide, Aykut Ertuğurul ve Güray Süngü ile “Korkut Ata Ne Söyledi” kitabı ekseninde yapılmış bir söyleşi de var.
 
Derginin arka kapağında “Ne 28 Şubat’ın soğuğunda üşüdük ne de 15 Temmuz’un sıcağında kavrulduk” ifadesi yer almış.
 
Hasan Aycın’ın bir çizgisiyle açılan derginin bu sayıdaki şairleri Mustafa Yılmaz, Ali Emre, Dilek Kartal, Mehmet Aycı, İsmail Söylemez, Sadık Koç, Ayşe Çelikkaya, Emre Miyasoğlu, Ahmet Laçin, Mehmet Gemci, Ercan Ata, Mustafa Işık, Rasim Demirtaş ve Necati Atilla Soykan.
 
Ayrıca Fereydun-i Moşiri’nin, İsmail Söylemez tarafından çevrilen bir şiiri de yer almış dergi sayfalarında.
 
Temmuz’un yeni sayısında öyküler de ağırlık bir yer tutmuş. Erdoğan Aydoğan, Mehmet Kahraman, Mustafa Başpınar ve Hale Beyza bu sayıya öyküleriyle katkıda bulunan isimler.
 
Büşra Yurtseven, Şiir Çiziyorum köşesindeki çalışmasıyla Şubat sayısına renk katmış.
 
Mustafa Uçurum, Muhammed Enes Kala, Serkan Akın ve Gökhan Ergöçün’ün denemeleriyle yer aldıkları dergide, Ertan Alp mensur-şiir özelliği taşıyan bir metinle yer almış.
 
Şakir Kurtulmuş, sıcak ve samimi bir dille kaleme aldığı günlüklerinden bir bölümü paylaşmış Temmuz okuyucusuyla. Erkam Kuşçu, bu sayıdaki yazısında Amerikan sinemasındaki kahraman imgesini ve ekonomik çekişmeleri irdelemiş.
 
Büşra Ceyran, yıllardır ilgiyle okunan “Göğü Delen Adam” kitabını değerlendirmiş Şubat’ın Temmuz’unda. Sema Tendürek, öykücü İsmail Isparta’nın “Sonrası”, Özlem Göktaş, Cemal Şakar’ın “Kara” adlı son öykü kitabına eğilmiş. Egemen Doğan, Turgut Cansever’in “Osmanlı Şehri” kitabı üzerinden bir değerlendirme yapmış.
 
Oğuz Atay, Yusuf Atılgan ve Bauman’a Farklı Bakışlar
 
Temmuz’un Şubat sayısında nitelikli ve derinlikli incelemeler, kapsamlı makaleler de dikkat çekici. İsmail Süphandağı imzalı “Çocuk Edebiyatı Metinlerinin Nitelikleri Üzerine Kuramsal Bir Çerçeve” başlıklı yazı bunlardan biri.
 
Secaattin Tural’ın “Bir Aydın Parodisi: Tutunamayanlar veya Şapka Metaforu Üzerinden Türk Aydınının Trajik – Hüzünlü Macerası” başlıklı makalesi de okunup tartışılması gereken yazılardan.
 
İsmail Alper Kumsar, “Yusuf Atılgan’ın Siyasi Görüşleri Üzerine Düşünceler” başlıklı incelemesinde, ünlü yazarın karanlıkta kalan bazı özelliklerine, gençlik yıllarındaki milliyetçi tutumuna akademik bir bakışla eğilmiş.
 
Mustafa Yılmaz’ın, geçtiğimiz günlerde 91 yaşında ölen sosyolog ve filozof Zygmunt Bauman’ı merkeze alan yazısı da ünlü düşünürü, kitaplarını ve temel çıkarımlarını yakından görmek, tanımak, tartışmak için iyi bir fırsat…
 
Cahit Çollak’ın Ardından
 
Temmuz, Bursa’nın önemli kültür adamlarından ve yayıncılarından Cahit Çollak’ı da unutmamış. Yunus Emre Altuntaş, yakından tanıdığı Çollak ile ilgili kapsamlı yazısıyla güzel bir vefa örneği sergilemiş: “Hâl ile Dem Arasında Bir Ömür; Cahit Çollak”.  Aziz Avar da daha çok kendi anıları ve tanıklıkları eşliğinde bir Cahit Çollak portresi çizmiş okuyucuya.
 
Güray Süngü ve Aykut Ertuğrul ile “Korkut Ata Ne Söyledi” Üzerine
 
Temmuz dergisi, bu ay, birlikte hazırladıkları “Korkut Ata Ne Söyledi” kitabı hakkında Güray Süngü ve Aykut Ertuğrul ile yapılan bir söyleşiyi sayfalarına taşımış. Akif Hasan Kaya’nın sorularıyla zenginleşen bu tematik söyleşi, Dede Korkut Hikâyelerini yeni ve özgün bir bakışla güncelleyen on iki öyküye ışıklar düşürmüş. Hüseyin Cömert de yazısında bu kitapla ilgili kanaatlerini paylaşmış.
 
Derginin son sayfasında Necmettin Asma’nın yine güzel bir çizgisi yer almış.
 
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir