Hayatı Anlatıyor
Milliyet Sanat
Dergisinin
Temmuz 2025
Sayısı Çıktı
Milliyet Sanat dergisinin Temmuz 2025 sayısı çıktı
Milliyet Sanat Temmuz 2025 sayısının kapağında okurları, Ayın Söyleşisi’nde nehir söyleşi kitabı Türkan ve Hayat’ı anlatan sinemamızın sultanı Türkan Şoray ile karşılıyor.
Türkiye’nin sanat hafızası Milliyet Sanat, Temmuz 2025 sayısının Asu Maro ile Ayın Söyleşisi’nde Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray’ı ağırlıyor. Bircan Usallı Silan imzalı nehir söyleşi kitabı Türkan ve Hayat’ı anlatan Şoray, kitabı “Türkan’ın ruhuna yolculuk” diye tanımlıyor.
Ölümünün 25. yılında Kemal Sunal için hazırlanan dosyada duygusal bir yolculuk sunan sinema sayfaları, David Corenswet’in oyunculuğuyla perdeye gelecek 2025 model “Superman”, Halle Berry’nin başrolünü üstlendiği “Never Let Go/Asla Bırakma” ve Scarlett Johansson’ın başrolünde olduğu “Jurassic World: Rebirth/Jurassic World: Yeniden Doğuş” filmlerinin incelemeleriyle devam ediyor. Attila Dorsay bu ayki “Sinemanın Hazineleri” köşesini, John Mills ve Michael Caine’nin bir dede ile toruna hayat verdiği “The Wrong Box/Yanlış Kutu” filmine ayırıyor.
Temmuz 2025 sayısının plastik sanatlar sayfaları, Mezo Digital Art tarafından geliştirilen ve İstanbul Dijital Sanat Festivali küratörlerinden olan Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü Avind’in röportajıyla açılıyor. Yapı Kredi Galeri’de “Bir Arada” ismi altında devam eden, Fulya Çetin’in “Gündüz Rüyaları” ve İlhan Sayın’ın “Geyikli Gece”; Paris’teki Musée Carnavalet’de düzenlenen “Agnès Varda’nın Paris’i, Oradan Buraya”; Ankara CerModern’de devam eden “Büyülü İtalya” ve Akbank Sanat’ın bu yıl 43. kez düzenlediği Günümüz Sanatçıları Ödülü sergilerin inceleme yazıları okurları bekliyor. Hasretinden Prangalar Eskittim adlı tek kitabıyla Türk edebiyat tarihine damgasını vuran Diyarbakırlı şair Ahmed Arif için açılan “Hani Kurşun Sıksan…” ve “Seni Baharmışın Gibi…” sergilerini ise Küratör ve eleştirmen Mahmut Wenda Koyuncu anlatıyor. Ayşegül Sönmez “Sanatatak” köşesini Palazzo Barberini’de devam eden “Caravaggio 2025” sergisi vesilesiyle Rönesans’ın bu avangard sanatçısına ayırıyor.
Sahne sanatları sayfalarında, “Elma Labrador Çimen” oyununda sahneyi paylaşan Nergis Öztürk ile Engin Hepileri’nin ve Lefkoşa’da açılan Bandabuliya Sahnesi üzerine ARUCAD Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Modern Dans Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Handan Ergiydiren’in röportajları yer alıyor. Sezon boyunca onlarca oyun izleyen beş tutkulu tiyatro izleyicisinin, bu yılın öne çıkan yapımlarını değerlendirdiği sayfalarda Seçkin Selvi “Ve Perde…” köşesini Cihangir Atölye Sahnesi’nin “Kanlı Düğün” oyununa ayırıyor. İstanbul Uluslararası Opera-Bale Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştiren “Deliriyum” ve Işıl Kasapoğlu’nun ilk kez kadınlardan oluşan bir kadroyla sahnelediği “Bulaşıkçılar” oyunlarının değerlendirmeleri de sanatseverleri bekliyor.
Son dönemlerin en çok okunan ve merak edilen yazarlarından Édouard Louis’in çevirmeni Ayberk Erkay’ın, yazarın İstanbul günlerini kaleme aldığı edebiyat sayfalarında Başar Başarır, İthaki Yayınları’ndan çıkan kitabı Fukaranın Ahı’nı; ülke müziğimizin yakın tarihine ışık tutan Yavuz Hakan Tok yeni kitabı Şarkı Hikâyeleri’ni anlatıyor. Hülya Avtan ise “Sayfayı Çevir” köşesiyle her zamanki gibi edebiyatseverlere geniş bir öneri seçkisi sunuyor.
1-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 32. İstanbul Caz Festivali’yle açılan müzik sayfalarında UNESCO desteğiyle hazırlanan “Müzikte Eşitlik: Türkiye’de Müzisyenin Durumu” raporu üzerine müzik profesyoneli kadınların değerlendirmeleri okurları bekliyor. Mehmet Tez “Müzik Dünyasından” köşesinde Anadolu pop geleneğini devam ettiren isimleri; Kemal Küçük “Diapason” köşesinde flüt virtüözü, besteci ve eğitmen Halit Turgay’ın Paris’te yaptığı son kaydı yazarken Naim Dilmener her zamanki gibi geçen ayın müzik gündemini değerlendiriyor. Eray Aytimur ise “Bırak Dağınık Kalsın” köşesinde tüm zamanların en büyük davulcularından Al Foster, Keith Jarrett’ın 80. yaşı gibi konulara yer veriyor.
Milliyet Sanat Temmuz 2025 sayısı, “Fotoğraf ve Her Şey” podcast serisini hazırlayıp sunan Gülderen Bölük ve Güliz Karaoğlan’ın röportajıyla sona eriyor.
Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de, Trendyol’da, dergikapinda.com’da, shopier.com’da ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.