Dünyasının
Başı Sağolsun
Fikir ve Sanat İnsanı,
Yazar, Yönetmen,
Oyuncu ve Siyasetçi
Sırrı Süreyya Önder
Vefat Etti
Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve geçirdiği ameliyatın ardından yoğun bakımda tedavisi süren fikir ve sanat insanı, yazar, yönetmen, oyuncu ve siyasetçi Sırrı Süreyya Önder vefat etti
Hastaneden Açıklama: Hayatını Kaybetti
Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den acı haber geldi. Önder, tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Yoğun bakım sürecinde tedaviye yanıt vermeyen ve nörolojik tablosunun bozulduğu dile getirilen Önder, çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 16.10'da hayatını kaybetti.
Hastaneden yapılan açıklamada "Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, 15.04.2025 tarihi ve saat 22:41’de şuuru kapalı, solunum ve kardiyak arrest tablosunda ambulans ile kalp-akciğer masajı eşliğinde hastanemize getirilmiştir. Kendisine acilen “Aort Diseksiyonu” tanısıyla Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı yapılmıştır. Hastamızın ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitemizde ECMO (Kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi tedavi altında hemodinamik stabilitesi sağlanmıştır. Hayati tehlikesi giderek artan hastanın nörolojik tablosu ağırlaşmış, çoklu organ yetmezliğine girmiştir. Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, yoğun bakım ünitemizdeki tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 03.05.2025 tarihi ve saat 16:10’da hayatını kaybetmiştir" ifadeleri yer aldı.
Önder'in cenazesi yarın Zincirlikuyu mezarlığında defnedilecek.
Sırrı Süreyya Önderin vefatı sonrası hastane önüne sevenleri akın etti
Haberi Alan Annesi Fenalık Geçirdi
Şişli'deki Florence Nightingale Hastanesi'ne gelenler arasında, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nuri Aslan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan ile bazı milletvekilleri, partililer ve sanat camiasından isimler yer aldı. Ziyaretçiler, Önder'in annesi Zeliha Önder ve kızı Ceren Önder Kandemir ile bazı aile bireylerine başsağlığı diledi. Öte yandan, hastanede beklediği sırada Önder'in vefat haberini alan annesi Zeliha Önder, fenalık geçirdi. Bazı vatandaşlar da Önder'in vefat haberinin duyulmasının ardından hastane önünde toplandı.
Cenaze Programı Belli Oldu
Dem Parti'den cenaze töreniyle ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Sırrı Süreyya Önder 5 Mayıs Pazartesi İstanbul'da son yolculuğuna uğurlanacaktır. Önder’in cenaze programının detayları şöyle: Saat 12:00’de AKM'de anma etkinliği düzenlenecektir. İkindi namazından sonra Levent’teki Barbaros Camiinden cenaze namazı kılınacaktır. Ardından Önder’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığında defnedilecektir. Yarından itibaren bütün il ve ilçe örgütlerimizde taziyeler kabul edilecektir
Bugün de saat 19.15'ten itibaren Şişli'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezinde taziyeler kabul edilecektir
Sırrı Süreyya Önder (7 Temmuz 1962, Adıyaman – 3 Mayıs 2025, İstanbul), Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, gazeteci ve siyasetçiydi. DEM Parti İstanbul Milletvekilliği ve TBMM Başkanvekilliği yaptı.
Yönetmenlik, senaristlik, oyunculuk, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku (BDP'nin desteklediği bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde, İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. 2014 yerel seçimlerinde HDP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı oldu, ancak kazanamadı. HDP saflarında katıldığı Haziran 2015 genel seçimlerinde ve Kasım 2015 genel seçimlerinde ise Ankara 1. bölgeden milletvekili seçildi. TBMM 24. Dönem İstanbul, 25. Dönem ve 26. Dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı. 2023 Türkiye genel seçimlerinde DEM Parti'den 28. dönem İstanbul milletvekili seçildi.
Hayatı
Sırrı Süreyya Önder, 1962 yılında Adıyaman ilinin merkez ilçesinde, Türkmen kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Berber ve arzuhalci olan babası, 1960'lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin Adıyaman kurucusu ve il başkanı oldu. Sekiz yaşındayken babası sirozdan ölen Önder, annesi ve dört kardeşi ile dedesinin evine taşındı ve bu dönemde bir fotoğrafçıda çırak olarak çalışmaya başladı. Fotoğrafçılıktan aldığı ücretin ailesini geçindirmeye yetmemesi üzerine 16 yaşını bitirdikten sonra Sıtma Savaş ve Eradikasyon Teşkilatı'na mevsimlik işçi olarak girdi. Milliyetçi Cephe Hükûmeti kurulunca bu işini kaybeden Önder, bir lastik tamirci dükkânı açtı.
Eğitim yılları ve siyasi yaşamı
1978 yılında Adıyaman Lisesinde lise iki öğrencisi iken Maraş Katliamı’nı protesto ettiği için tutuklanarak cezaevine giren Önder, tahliye olduktan sonra üniversite sınavında yaptığı ilk tercihi olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak Ankara'ya gitti. 12 Eylül Darbesi yapıldığında Ankara'daydı. İlk tutuklama furyasında hapse girdi. Uzunca bir yargılama sürecinin ardından 12 yıl hapse mahkûm edildi. Afişlerle aranmaya başladığı zaman Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda saklanan Önder, geçmiş yıllarda beraber işkence gördüğü bir arkadaşının, saklandığı yeri ihbar etmesi ile yakalandı ve 105 gün DAL adı verilen bir yerde tutuldu. 105 günlük tutukluluk ardından mahkûmiyeti sona erdi. Açlık grevi gibi protestolar ve eylemler nedeniyle infazlarının yakılması sonucu çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı.
2013 Taksim Gezi Parkı direnişine karıştı ve biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu hastaneye kaldırıldı, Abdullah Öcalan ile Türk Hükûmeti arasında 28 Şubat 2015'te Dolmabahçe Mutabakatı'na yol açan diyalogu kolaylaştıran HDP'li siyasetçilerden oluşan bir heyetin parçasıydı. Önder, 2013 yılında Nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle 3 Aralık 2018'de 43 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 Aralık 2018'de Kocaeli'de cezaevine girdi. Önder, bir gün önce Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesi üzerine 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı.
Yazarlık
Önder, gazeteciliğe Ocak 2010 – Mart 2010 tarihleri arasında BirGün gazetesinde köşe yazıları yazarak başladı. Ekim 2010'dan sonra Radikal gazetesinde, 2011 Mayıs – Haziran aylarında Özgür Gündem gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
Kitap
Beynelmilel 2009
Sinema
Filmografi
Dizi
2005 – 2008 Emret Komutanım Senarist
2008 Kalpsiz Adam Senaryo Danışmanı
Film
Uzun Metraj
2006 Beynelmilel Yönetmen, Senarist, Müzik, Oyuncu
Sis ve Gece Oyuncu
2007 Mutluluk Uyarlama
2008 O… Çocukları Senarist
2009 Ada: Zombilerin Düğünü Oyuncu
Ejder Kapanı Oyuncu
2010 Mar Oyuncu
2012 Yeraltı Oyuncu
F Tipi Yönetmen, Senarist
2012 Feraahfeza Oyuncu
2013 Düğün DernekOyuncu
2014 İtirazım Var Senarist, Oyuncu
2015 İçimdeki Ses Kendisi
2017 14 Tirmeh Oyuncu
2018 Manyak Oyuncu
Kısa Film
2007 Taş Yok mu Taş Yönetmen, Senarist, Yapımcı, Oyuncu
Ödüller
2007 – 18. Ankara Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması, Onat Kutlar "En İyi Senaryo" ödülü (Sırrı Süreyya Önder)
2007 – 14. Altın Koza Film Festivali, Ulusal yarışma, En İyi Senaryo – Sırrı Süreyya Önder
2009 – 7. Karaçi Uluslararası Film Festivali, En iyi Yönetmen (Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez)