Side Antik Kenti’nde 3 Heykel Bulundu

Antalya'daki
Kazı Çalışmalarında
 
Side Antik Kenti'nde
3 Heykel Bulundu
 
Antalya'daki Side Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait iki erkek ve bir kadın heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Uzmanlar, koruma altına alınan eserlere yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
 
Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Side Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait iki erkek ve bir kadın heykeli bulundu.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Side Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında yeni eserler gün ışığına çıkarıldı.
 
Antik kentte geçen aylarda ayakta duran bir kadın ve bir erkek heykeli bulunarak koruma altına alınmıştı. Devam eden kazı çalışmalarında uzmanlar, giyimli ve düşmüş vaziyette iki erkek ile bir kadın heykeline daha ulaştı.
 
Milattan sonra 3. yüzyıla ait eserleri koruma altına alan uzmanlar, buluntular üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.
 
Giyimli erkek heykelleri Roma döneminin yüksek memurları
 
"M binası" olarak adlandırılan yapıda ortaya çıkan nişlerin önünde bulunan heykellerin, giyimli ve düşmüş vaziyette olması dikkati çekiyor.
 
Kazı alanında bulunan "porticus" içerisindeki başsız bir kadın heykeli ile ortaya çıkan giyimli 2 erkek heykeliyle, Roma dönemine ait yüksek memuriyetten kişilerin tasvir edildiği düşünülüyor.
 
Nişlerde ayakta durması beklenen heykellerin yere düşmüş vaziyette olması da uzmanların incelemeleri açısından önem taşıyor.
 
Heykeller yeniden şekillendirilmiş olabilir
 
Öte yandan, açıklamada, uzmanların heykellerin yeniden şekillendirilmiş olabileceğine yönelik tahminlerine de yer verildi.
 
Buna göre, uzmanlar, milattan sonra 4. yüzyılda M binasının güney porticusunun yeniden yapısal olarak değiştirilmesi sırasında oluşturulmuş nişlere yerleştirilmek üzere heykel gerektiğinde, daha önceki yüzyılda yapılmış olanların kullanıldığını ve bu sırada da heykellerin baş kısımlarının yeniden yontularak yeni portre betimlemelerinin yapıldığını tahmin ediyor.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sabri Alanyalı ise milattan sonra 4. yüzyılda baş kısımları yeniden yontularak yeni portre betimlemeleri olan heykellerin tekrar kullanılmasının Geç Roma Dönemi için oldukça yaygın bir gelenek olduğunu bildirdi.
 
Alanyalı, "o dönemde yaşanan ekonomik krizden dolayı bu şekilde kullanımların zorunlu tutulduğu" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir