“Kütüphane Ve Okuma Kültürüne Katkı 2016 Ödülleri”

Kütüphane-ve-Okuma-Kültürüne-Katkı-2016-Ödülleri--afiş"Kütüphane Ve Okuma Kültürüne Katkı 2016 Ödülleri”
Sahiplerini Buluyor
 
Okul Kütüphanecileri Derneği’nin 2013 yılından itibaren vermeye başladığı Geleneksel “Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri”nin 4.’sünü 52. Kütüphane Haftası​ kutlamaları kapsamında 28 Mart Pazartesi günü Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonunda saat 12.00'de gerçekleşecek ödül töreninde sahiplerine verilecek.
 
“Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri” kitaba, kütüphaneye, okuma kültürüne, sanata, edebiyata ve topluma katkı sunan, kişi, kurum ve kuruluşlara veriliyor.
İlki; Yazar, Gülten Dayıoğlu, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne,
İkincisi; Hayata Renk Ver Derneği "Koridor Kütüphanesi Projesi"; açtığı Halk, Çocuk Şiir Kütüphaneleriyle Bursa Nilüfer Belediyesi ve çocuklar için yıllardır yazan kütüphaneci dostu-çocuk dostu: yazar Yalvaç Ural'a,
Üçüncüsü; Günışığı Kitaplığı, yazar Mustafa Ruhi Şirin, çizer-ressam Mustafa Delioğlu ve Kadıköy Belediyesi Başkanlığı'na verildi.
 
Dördüncüsü bu yıl; Okuma Kültürü konusunda yenilikçi çalışmalar, çalıştaylar ve sempozyumlar yapan, yayınlar çıkaran okullarda kamu ve sivil toplum işbirlikleri ile Z-Kütüphaneler kuran, okul kütüphanelerinin, kütüphaneciliğin ve kütüphanecilerin önemini topluma yayan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araçları ve Yayımlar Daire Başkanlığı adına Daire Başkanı Sayın Ercan Şen'e ve yayıncılar, yazarlar, öğretmenler ve öğrenci işbirliği ile kurulan öğrenciler için bir yaşam merkezi olan okuma atölyeleri ve yazar buluşmaları gerçekleştiren Hatay Narlıca Anadolu Lisesi İpekli Mendil Okul Kütüphanesi' adına Sayın Mehmet Tutar'a verilecek.
 
Ödül Töreni:
Ödüller; 28 Mart Pazartesi günü Ankara'da Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi öncülüğünde gerçekleşen 52. Kütüphane Haftası açılış töreninde Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonunda saat 12.00'de gerçekleşecek ödül töreninde sahiplerine verilecek.
52. Kütüphane Haftası açılış töreni ve ödül töreni tüm kütüphanecilere, kitap, edebiyat ve kütüphane dostu tüm sanatseverlere açıktır.
 
İpekli Mendil Kütüphanesi ve Ödül Hakkında Yekta Kopan'ın yazısı:
 
YEKTA KOPAN
 
İpekli Mendil adını verdiğim kitabı nasıl oluşturduğumuzu, neden böyle bir kitap yapma isteğine kapıldığımı anlatmıştım daha önce. Merak edenler, kitabın önsözünü okuyarak da öğrenebilir. (Aman yanlış anlamayın, kitabı almak zorunda değilsiniz, bir kitapçıda ayaküstü okunabilecek kısalıkta bir önsöz.)
 
İpekli Mendil, baskı aşamasına geldiği günlerde, böyle bir projenin ne şekilde kitap sayfalarından çıkıp yaşamaya başlayacağını düşünüyordum. Evet, öğrencilerimle kafa kafaya verip bir çeşit öykü sözlüğü yazmıştık. Edebiyatımızın öykü yollarına ışık düşürmeye çalışmıştık ama sonuçta kitap "sabit" duracaktı. Yıllar içinde baskılar yapması ya da çok sayıda okura ulaşması, onu bu durgun halden çıkaramayacaktı. Öykünün yoluna düşürülen ışıkla, okurunun yoluna düşürülen ışığın çakışması gerekiyordu.
 
Üstelik okur olmak da meselelerimden biriydi. Edebiyatın bilirkişilerinin dayatmacı diliyle belirlediği bir okurdan, daha özgür bir okura ulaşmanın en doğru yolu, özellikle gençlere kendi kararlarını verme yolunda bir yapı sunabilmekti sanırım. Neyse… Uzatmayayım. Çok sayıda düşünce uçuşuyordu kafamda.
 
Bu düşünceler, yıllar içinde gördüğüm kütüphanecilik uygulamalarının yanlışlarıyla birleşince, karar verdim. Uygulamaya yine öğrencilerimle geçtik. Bir kütüphane kuracaktık.
 
Bunun için en doğru adres-kişi, bizi Antakya Narlıca'dan çağırdı. Daha önce "ince uzun bir edebiyat öğretmeni" diye adlandırdığım o acayip insan: Mehmet Tutar. 
 
Mehmet Tutar'a hiç düşünmeden acayip diyorum. Kusura bakmaz, biliyorum. Çünkü ben öğrencileriyle böyle içtenlikli ilişki kuran, edebiyatın içinde böyle yanıp kavrulmayı göze alan az öğretmen gördüm. (Belki de hiç görmedim)
 
Bu yazı sadece bir kutlama yazısı olacağı için, İpekli Mendil Kütüphanesi'nin kuruluş öyküsünü uzun uzun anlatmayacağım. Ama özellikle İpekli Mendil kitabının yazarları olan öğrencilerimin düşünce ve emek yoğun çalışmalarını asla unutamam. Onlar da herhalde kütüphanenin açılış günü çektiğimiz halayı unutmazlar. Harika bir gündü. O gün bizi halaya kaldıran bütün öğrencilere ve müdür başta olmak üzere okulun bütün öğretmenlerine teşekkür ederim.
 
İpekli Mendil Kütüphanesi, "2016 Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülü" sahibi artık. Bu ödülü resmi bir kurumla paylaşan, sivil bir kütüphane… Bizlerin kurduğu, Mehmet Tutar'ın öncülük ettiği ama tümüyle Narlıca Anadolu Lisesi öğrencilerinin sahibi olduğu bir kütüphane…
 
Ödül töreninde Mehmet Tutar sahnede olacak. Ödülü elbette o alacak. Bizlere sadece alkışlamak düşer. Ben bir kez de Fil Uçuşu'nun satırlarında tebrik ediyorum uzun ince bir edebiyat öğretmenini. Alkışlar sana öğretmenim.
Kütüphanemiz artık ödüllü. Peki, bizim işimiz bitti mi?
 
Asla.
 
Daha yapacaklarımız var. Kafamda birdirbir oynayan düşünceler var. Ama şimdilik şöyle bir durup keyfini çıkaralım.
 
Şimdi kutlama zamanı…
 
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir