Pir Sultan Abdal Anılıyor

Büyük Halk Ozanı
Pir Sultan Abdal
Anılıyor
 
Büyük Halk ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.
 
Banaz köyü Topuzlu Baba Şenlik Alanı'nda düzenlenen Pir Sultan Abdal 30. Kültür Etkinlikleri, Pir Sultan Abdal anıtına çelenk sunulması ve 2 Temmuz 1993'teki Sivas olaylarında hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, burada yaptığı konuşmada, iki gün boyunca Pir'in huzurunda olacaklarını söyledi.
 
Geçmişte bu coğrafyanın ve toprakların çok şeyler gördüğünü belirten Kaplan, "Koyuncu Baba'nın, Kul Himmet'in, Pir Sultan Abdal'ın birleşip, Aleviliğin geleceğine dair stratejiler oluşturduğu topraklardır, bu topraklar. Bu topraklar çok acı gördü. Umut ediyorum ki bu topraklar bir daha bu acıyı görmez. Alevi toplumu olarak biz gerçekten çok acılar yaşadık. Her acı bir önceki acıyı bastırarak tazelendi. Biz o günden bugüne, bu anıtı diken arkadaşlarımıza, Banaz köy halkına ve tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
 
2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarla Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden Metin Altıok’un kızı, 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da konuşmasında barış, kardeşlik ve eşitlik temennisinde bulundu:
 
"Eğer biz aydınlık gelecek arzuluyorsak güzel günlere kardeşçe yan yana ilerlemek istiyorsak geçmişten bugünün bağını bugünden yarına kurmalıyız. Yaşadığımız acılarla hesaplaşmalı, yüzleşmeliyiz ama bunu asla intikam duygusuyla toplumu daha da ayırarak, ayrışmayı, kutuplaşmayı körükleyerek değil de barışarak, birleşerek, normalleşerek, iyileşerek yapmak durumundayız" dedi.
 
Arif Sağ ve Mazlum Çimen ile yerel sanatçıların sahne aldığı etkinlikte, semah gösterileri sunuldu. Pir Sultan Abdal'ın heykelinin olduğu yeri ziyaret eden vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Pir Sultan Abdal;  hakkında kaynaklarda kesin bilgi bulunmamaktadır. Tahminen 1480 yılında Sivas'ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır bucağına bağlı Banaz köyünde doğdu. Yaşamının büyük bölümü burada geçti. Kanunî Sultan Süleyman zamanında yaşadı. Osmanlı Devleti aleyhine olan isyana katıldığı gerekçesi ile Hızır Paşa tarafından Sivas'ta asıldı. İdam edilerek ölen Pir Sultan Abdal'ın ölümünün 1587-1590 yılları arasındaki bir tarih olduğu sanılmaktadır.
 
Pir Sultan Abdal, şiirlerinde Allah, İslam Peygamberi Muhammed, Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt sevgisini sıkça işlemiştir. Ayrıca sosyal konulara da yer vermiş ve bunları birer sosyal uyarı niteliğinde işlemiştir. Çoğu şiirini nefes tarzında ilahilerle yazmıştır. Alevi bir şair olduğundan Hakk-Muhammed-Ali motifini kullanmıştır. Alevi geleneklerine bağlı bir dergâh ortamında yetişmiştir. Alevi ekolü tekke eğitiminin etkisiyle insanlar arasında bu yola çağıran bir şahıs olmuştur. Medrese öğrenimini Erdebil'de görmesine rağmen, diğer bazı halk şairlerinin tersine, Divan Edebiyatı'ndan hiç etkilenmemiştir.
 
Pir Sultan Abdal, Aleviler arasında Yedi Ulular olarak bilinen Yedi Ulu Ozan'dan birisidir. Genellikle Osmanlı bürokrasisine karşı tutumuyla bilinir. Deyişlerinde eski Türk kültürünü ve Alevi inancını yansıtır. Ölümünün ve deyişlerinin etkisiyle kolektif bir bilinç oluşmuş, onun adına birçok şiir, söz, anı oluşturulmuştur. Anadolu halk kültürünün yaşayan bir ögesi olarak görülmüştür.
 
Sivas'ın Hafik ilçesinin Sofular köyünde yaşayan, Pir Sultan'ın adını duyup ondan feyiz alan, daha sonra Sivas Valisi olan Hızır Paşa tarafından idam edilmiştir.
 
Bir Pir Sultan Abdal Şiiri/Türküsü
 
PİR SULTAN ABDAL
Kâtip Arzuhalim Yaz Yâre Böyle
 
Kul olayım kalem tutan ellere
Kâtip arzuhalim yaz yâre böyle
Şekerler ezeyim şirin dillere
Kâtip arzuhalim yaz yâre böyle
 
Allah’ı seversen kâtip böyle yaz
Dün ü gün ol Şah’a eylerim niyaz
Umarım yıkılır şu kanlı Sivas
Kâtip arzuhalim yaz yâre böyle
 
Sivas ellerinde sazım çalınır
Çamlı beller bölük bölük bölünür
Yârdan ayrılmışam bağrım delinir
Kâtip arzuhalim yaz yâre böyle
 
Münafıkın her dediği oluyor
Gül benzimiz sararuban soluyor
Gidi Mervan şad oluban gülüyor
Kâtip arzuhalim yaz yâre böyle
 
Pir Sultan Abdal'ım ey Hızır paşa
Yazılan geliyor sağ olan başa
Beni hasret koydun kavim kardaşa
Kâtip arzuhalim yaz yâre böyle
 
SELDA BAĞCAN
Pir Sultan Abdal​ | Kâtip Arzuhalim Yaz Yâre Böyle
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir