Bahtiyar Aslan Edebiyat Dergiciliğini Anlattı

"Türk Edebiyatı
Yaz Okulu-2019"
 
Türk Edebiyatı Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni
Bahtiyar Aslan
Edebiyat Dergiciliğini
Anlattı
 
Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği Türk Edebiyatı Yaz Okulu-2019 kapsamında Bahtiyar Aslan Edebiyat Dergiciliğini Anlattı.
 
"Türkiye'de Edebiyat Dergiciliği ve Türk Edebiyatı" başlıklı seminer Sultanahmet'teki Türk Edebiyatı Vakfı'nda gerçekleştirildi.
 
Vakfın Ahmet Kabaklı Salonu'nda Bahtiyar Aslan edebiyat dergiciliğini anlattı. Aslan, dergiciliğin tarihinin çok eski olmadığını söyledi.
 
Aslan, ilk dergilerin Osmanlı'nın son dönemlerinde 1850 sonrasında ortaya çıkmaya başladığını, dergiye de zamanla ihtiyaç duyulduğunu anlattı:
 
"Modern hayat çok enteresan bir şey. Biz modernleşmeye başladığımızda adı çok yeni konulan bir kavram vardı, bilginin demokratikleşmesi. Bilgi demokratikleşsin yani yaygınlaşsın, herkes bilgiye ulaşabilsin. İnterneti de bize bilginin demokratikleşmesi adına pazarlıyorlar."
 
"Geleneksel metinler bazı şeyleri çok net söyler"
 
Aslan, klasik metinlerin bir dogma gibi bir yasa gibi ele alınması gerektiğini vurguladı: "Atalarımız yanılmaz, klasikler yanılmaz, klasiklerde hata bulamazsınız, gelenekte hata bulamazsınız. Geleneksel metinler bize bazı şeyleri çok net söyler ve biz onu tartışamayız, tartışsak da inkâr edemeyiz." dedi.
 
Bahtiyar Aslan, "Edebi metinler, dergilerde yazılan hikâyeler, şiirler ruhumuzda meydana gelen yaraları tedavi etmek, iyileştirmek için vardır." dedi.
 
Aslan, Türk Edebiyatı dergisinin Ahmet Kabaklı zamanından bugüne geçtiği dönemlere ve dergiye katkıda bulunan meşhur isimlere ilişkin de bilgi verdi.  Aslan, seminerin ardından katılımcıların sorularını cevapladı.
 
Daha sonra yaz okulu öğrencileri Ahmet Kabaklı'nın girişimiyle kurulan Türk Edebiyatı Vakfı içesindeki Kabaklı'nın çalışma odasını gezdi. Yaz okulu öğrencileri, Bahtiyar Aslan'dan Kabaklı'nın eşyalarına ve çalışmalarına dair bilgi aldı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Türk Edebiyatı Yaz Okulu-2019
 
YEE’nin düzenlediği etkinliğin amacı: Türkoloji ve tercümanlık alanlarında çoğunluğu lisansüstü eğitim alan yabancı katılımcılara Türkçeyi ve Türk edebiyatını anlatmak.
 
Etkinlik, Türk edebiyatının seçkin yazarları, şairleri ve akademisyenlerini seminer, ders ve atölyeler aracılığıyla uluslararası öğrencilerle buluşturuyor.
 
Türk Edebiyatı Yaz Okulu kapsamında katılımcılar Klasik ve Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının örneklerini görüyor.  Türk edebiyatının seçkin yazarları ve şairleriyle bir araya gelerek farklı edebi türleri ve eserleri tanıma imkânı buluyor.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir