Sezai Karakoç’un Hatıralar Kitabı

Sezai Karakoç’un Hatıralar KitabıŞair, Yazar ve Mütefekkir
Sezai Karakoç’un
Hatıralar Kitabı
Diriliş Yayınları’ndan
Çıktı
 
Sezai Karakoç’un Hatıralar KitabıŞair, yazar ve mütefekkir Sezai Karakoç’un 1988-1992 yılları arasında Diriliş dergisinde kaleme aldığı hatıralar ilk kez kitap olarak okurla buluştu
 
Karakoç’un geçtiğimiz yıl yaptığı bir konuşmada hatıralarını kitap olarak çıkarmak istediğini ancak ömrü yetmezse kendinden sonra basılmasını istediğini dile getirmişti.
 
Türk edebiyatının ve düşünce hayatımızın önemli isimlerinden olan ve geçtiğimiz yıl 16 Kasım’da 88 yaşında aramızdan ayrılan şair, yazar ve mütefekkir Sezai Karakoç’un 1988 ve 1992 yılları arasında Diriliş dergisinde yayınladığı Hatıralar, Diriliş Yayınları arasında ilk kez kitap olarak okurla buluştu. İki cilt olarak basılan kitabın ilk cildinde ailesi, çocukluk yılları ve okul hayatı yer alıyor, ikinci ciltte ise üniversite sonrası dönem yer alıyor ve hatıralar 1974 yılına kadar devam ediyor.
 
Hatıralar Köşesi
 
Diriliş dergisinin yedinci ve son döneminde neşredilen “Hâtıralar” başlığını taşıyan köşe, 25 Temmuz 1988 tarihinden itibaren haftalık olarak çıkan derginin her sayısında düzenli olarak okurla buluşmuş ve son hâtıra, 5 Şubat 1992 tarihli dergide yer almıştı. Ailesinden, çocukluğundan okul yıllarından ve çalışma hayatından bahseden, çıkardığı dergileri, dostlukları ve yazı hayatını, dönemin edebi, siyasi ortamını anlattığı hatıralar 1974 yılında son buluyor. “Geriye dönmek belki kimileri için çok zevkli bir uğraştır. Ama benim için hiç de öyle değil. Baştan beri bir daha yaşamak demek olan hâtıraları gözden geçirmek, ateşten bir azap demek benim için. Ama öyle de olsa tecrübelerimizden yararlanacak birkaç kişi çıkacaksa, bu azaba katlanmaya değer…” ifadelerini kullanan Karakoç bu hatıraları yazma sebebini ise şu cümlelerle açıklıyor:” Kader başlattı. Her hafta dergi yakama yapışıyor ve istesem de istemesem de ‘bir parça’ hâtıra koparıyor. Haftalık gıdası gibi. Bunda hâlâ bir tereddüdüm var. Bu Hâtıralar’ı yazmalı mıydım, yazmamalı mıydım? Ama madem ki yazmaya başladım, hakikatleri yazmalıyım. Bunları gizlersem okura ve camiaya, gençlere karşı görevimi yapmamış olurum…”
 
Hatıraların basılması için Karakoç sağlığında da birtakım hazırlıklar yapmıştı. İstanbul Üniversitesi tarafından geçtiğimiz yıl verilen fahri doktoranın yayınevinde takdiminden sonra yapılan sohbette, Karakoç hatıraları için “Eğer biz sağlığımızda basabilirsek basacağız yoksa sizler basarsınız” demişti .Diriliş Yayınlarını aileyi temsilen sürdüren ve Üstad Sezai Karakoç’un yeğeni olan Abdulaziz Karakoç ‘’Amcam Hatıralar’ın yayımlanmasını arzu ediyordu, bizler bu konuşmasındaki sözlerini bir nevi vasiyet olarak değerlendirdik ve dergide yayımlanan metni kitap halinde okurla buluşturduk. Yaşadığı dönemin toplumsal, kültürel ve siyasi hayatına ışık tutacak olan bu eserin, aydınlar ve gençler tarafından dikkatlice okunacağına ve yakın tarihin daha sağlıklı değerlendirileceğine inanıyoruz’’ dedi.
 
Hatıralar I
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir