27 Mart Dünya Tiyatro Günü Kutlu Olsun

Devlet Tiyatrolarında
Oyunlar Ücretsiz
 
27 Mart
Dünya Tiyatro Günü
Kutlu Olsun
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, "Tiyatro, bir toplumu geliştirirken aynı zamanda o toplumun kültürel hafızasını da canlı tutar." dedi.
 
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün de Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla bir bildiri yayınladı.
 
27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Devlet Tiyatrolarında oyunlar ücretsiz.
 
Bakırköy Belediye Tiyatroları da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ücretsiz oyun sahneleyecek.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü münasebetiyle yayımladığı mesaj şöyle:
 
“İyiyi, güzeli ve doğruyu esas alan bir sanat anlayışı, toplumların gerek kültürel yapısını gerekse ahlaki birikimini sağlamlaştıran bir niteliğe sahiptir.
 
İnsani ve vicdani yönlerimizi güçlü bir şekilde ifade eden, uygarlık tarihinin en kadim sanat dallarından biri olan tiyatro, kendine özgü araçları ve ifade biçimleriyle toplumların gelişiminde, evrensel değerlerin benimsenmesinde önemli rol oynamaktadır.
 
Meddah, kukla ve gölge oyunu gibi türleriyle gelenekselleşen, vatandaşlarımız tarafından her dönem yoğun ilgi gösterilen tiyatronun, çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplum için etkili bir eğitim aracı olduğu unutulmamalıdır.
 
Bu anlayışla milli kültürümüzü yaşatma ve geliştirme, evrensel değerlerle bütünleştirme çabalarında, tüm sanat dallarımızda olduğu gibi tiyatroda da toplumsal hassasiyetlerin gözetildiği, kaliteli ve seçkin eserlerin izleyiciyle buluşturulması büyük önem taşımaktadır.
 
Ülkemizi her alanda olduğu gibi, kültür ve sanat alanında da muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşırken, bu yolda önemli katkı sağlayan kıymetli sanatçılarımızın hayat şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürecek, sanatsever vatandaşlarımızın da desteğiyle bu alandaki zenginliklerimize her zaman sahip çıkacağız.
 
Değerli tiyatro sanatçılarımızın, tiyatro çalışanlarının ve sanatseverlerin Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyor, tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum.”
 
Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, "Tiyatro, bir toplumu geliştirirken aynı zamanda o toplumun kültürel hafızasını da canlı tutar." dedi.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, hayat ve insan üzerine düşünme, yorumlama fırsatı sunan tiyatronun, gelenek ve birikimiyle milletlerin hayatında önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
 
Tiyatronun, bir toplumu geliştirirken aynı zamanda o toplumun kültürel hafızasını da canlı tuttuğunu ifade eden Avcı, şunları kaydetti:
 
"Üçüncü Milli Kültür Şurası'nda da vurgulandığı üzere, birçok sanat dalıyla birlikte tiyatroda da hayatımızı daha çok güzelleştirecek, insanı daha da yüceltecek, bizi millet kılan değerlerimize sahip çıkacak, toplumsal dokumuzu koruyarak geliştirecek bir kültür iklimini hayata geçirmek için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Bu düşüncelerle, tiyatro sanatına gönül veren bütün yazarlarımızın, tiyatro eleştirmenlerimizin, yönetmenlerimizin, oyuncularımızın, tiyatro sanatçılarımızın ve tiyatroseverlerimizin Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyorum."
 
Bakan Avcı'dan taziye mesajı
 
Öte yandan, Bakan Avcı, “Karagöz” sanatçısı Orhan Kurt'un vefatı nedeniyle taziye mesajı yayımladı.
 
Avcı, mesajında, Kurt'un yurt içinde ve dışında tanınan bir sanatçı olduğunu belirtti.
 
Kurt'u yitirmenin üzüntüsü içinde olduğunu dile getiren Avcı, "Karagöz'ün yurt içinde ve dışında tanınmasında ve yaşamasında önemli bir rol oynayan Kurt, aynı zamanda bu alanda UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ilan edilmişti. Müzikten resime birçok sanat dalında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ve kültürel mirasımıza katkıları dolayısıyla her zaman saygıyla anılacak merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum." dedi.
 
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün de Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla bir bildiri yayınladı:
 
Daha çok HİKÂYE… Daha çok TİYATRO…
 
Bugün, “Dünya Tiyatro Günü”… Bugün, sahnede olma günü… Bugün, birbirimize sarılma, destekleme ve özgürlüğü dillendirme günü… Bugün bayramlaşma günü… Hepimize kutlu olsun!
 
Tiyatro, insanları bir arada tutmanın en içten, en yalın ve en EVRENSEL ARACI…
 
İnandığımız ve savunduğumuz değerlerin en ETKİLİ KONUŞMACISI…
 
İnsanlık tarihinin yaklaşık 2500 yıllık HİKÂYE ANLATICISI…
 
İnsanoğlu tarih boyunca varlığını sürdürürken çok büyük değişimlerden geçmiştir. Neredeyse ışık hızıyla yaşanan değişimlerin içinde değişmeden kalan çok az şeyden birisidir Hikaye Anlatıcılığı… İnsanların bir arada yaşadıkları ortamlarda, ortak yaşama kodlarının belirleyicisidir. Bunların nesilden nesile aktarılmasına yardımcı olur. İşte kolektif bilincin kaynağını aldığı sanatlardan birisi de, gücünü hikayelerden alan Tiyatro’dur.
 
Bazen acı, bazen tatlı; bazen hüzünlü, bazen sevinçli; bazen eleştiren bazen birleştiren hikâyelerdir bunlar. Ama hep insana ait, insanca hikâyeler. Zaman içinde tiyatro, yöntemini, biçimini, aracını değiştirdi ama hikâyeler hep var oldu. Bizi; öfkemiz, hırslarımız, ikiyüzlülüğümüz ve adaletsizliğimizle yüzleştirerek kendimizi temize çekmemize yardım etti, ediyor ve edecek…
 
Bugün dünyadaki hemen hemen tüm ülkelerin inanılmaz bir hızla içine düştükleri bu kaotik ortamda, tiyatronun anlattığı ve anlatacağı hikayelere çok ihtiyacımız var. Çünkü:
 
Ruhlarımız yoruldu…
 
Yüreklerimizdeki sevgi azaldı…
 
Akıllarımız tutulmaya başladı…
 
Öleni-öldüreni, sürüleni-süreni, yok edileni-yok edeni ve tüm bunların nedenlerini anlamakta zorluk çekiyoruz. Ama kaçış yok! Bu kaotik şartlar altında dahi hayat yaşanacak, oyunlarımız perdelerini açmaya devam edecek. Belki de bu yüzden Shakespeare bütün dünyayı bir sahneye ve bütün insanları da oyunculara benzetmiştir, sahneyi dünyaya değil…
 
İşte tam da bu noktada daha fazla sarılmalıyız TİYATROYA…
 
Üretmeye mecburuz. Yani, yazmaya, oynamaya, sahnelemeye, kısacası tüm gücümüzle hikayelerimize sahip çıkmaya mecburuz. Çünkü bizi birbirimize yaklaştıracak ve duygularımıza dokunarak ruhlarımızı iyileştirecek hikayeler yine tiyatronun içinde var.
 
Tiyatro bizim en insani sığınağımız. Etrafta fırtınalar koparken içinde bulunmaktan huzur duyacağımız, birbirimize olan sevgimizi paylaşacağımız ve ortak değerlerimizi daha güçlü bir şekilde savunabileceğimiz bir sığınak…
 
İşte, bugün Tiyatro’nun iyileştirici gücüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.
 
Dostoyevski, “Anlatılacak bir hikayen yoksa sen o yaşadığına yaşam diyebilir misin?” der. Anlatacak hikayelerinizin ve açılacak perdelerinizin hep varolması dileğiyle…
 
Haydi, gidin ve perdelerinizi açmaya hazırlanın!
 
27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde
Devlet Tiyatrolarında Oyunlar Ücretsiz
 
27 Mart “Dünya Tiyatro Günü” dünyanın çeşitli yerlerinde farklı etkinliklerle kutlanırken, Devlet Tiyatroları da ücretsiz sahnelenecek oyunlarla seyircisini tiyatroyla buluşturacağını duyurdu.
 
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, “Dünya Tiyatro Günü” nedeniyle 27 Mart Pazartesi günü 23 farklı oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek. Sanatseverler, Devlet Tiyatroları’nın 12 yerleşik bölgesindeki 23 sahnesinde ve Caddebostan Kültür Merkezi'nde oyunları ücretsiz izleyebilecek. Yaklaşık 8 bin kişinin ücretsiz tiyatro izlemesini sağlayacak etkinlikte bir oyun da çocuklar için sahnelenecek.
İngiliz yazar Anthony Shaffer’ın Kapan (Sleuth) adlı oyununun ilk gösterimi de 27 Mart Pazartesi günü yapılacak. İnsanlar arasındaki psikolojik oyunları işleyen tiyatro eserini, Göksel Kortay Türkçe’ye çevirdi, Gökhan Kocaoğlu yönetti. Dünya Tiyatrolar Günü’deki temsilin ardından oyun, sezon boyunca Erzurum Devlet Tiyatrosu sahnesinde izlenebilecek.
 
Sekiz bin kişinin ücretsiz tiyatro izleyebileceği etkinlikteki oyunlar şöyle:
 
Ankara Devlet Tiyatrosu;
Söylentiler – Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi,
Gayri Resmi Hürrem – Şinasi Sahnesi,
Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım – Küçük Tiyatro,
Moby Dick (Beyaz Balina) – Akün Sahnesi,
Felatun Bey ile Rakım Efendi – Altındağ Tiyatro Sahnesi,
Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye – İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi,
Nehir – Oda Tiyatrosu,
Akıl Defteri – Stüdyo Sahne,
Yeraltından Notlar – Ziraat Sahnesi,
 
İstanbul Devlet Tiyatrosu;
Bersisa – Cevahir Sahneleri Salon 2,
Yunus Emre – Küçükçekmece Kültür Merkezi,
Hamlet – Üsküdar Tekel Sahnesi,
Coriolanus – Cadde Bostan Kültür Merkezi,
 
İzmir Devlet Tiyatrosu;
Yanık – Konak Sahnesi,
 
Bursa Devlet Tiyatrosu;
Bursa 4. Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali kapsamında Makedonya Tetova Ulusal Tiyatrosu yapımı Minik Thomas’ın Ordusu – Ahmet Vefik Paşa Sahnesi,
 
Adana Devlet Tiyatrosu;
Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali açılış oyunu, Devlet Tiyatrosu Sahnesi,
 
Trabzon Devlet Tiyatrosu;
Gürültülü Patırtılı Bir Hikâye – Atapark Haluk Ongan Sahnesi,
 
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu;
Ruhlar Gelirse – Orhan Asena Sahnesi,
 
Antalya Devlet Tiyatrosu;
Geçmişten Gelen Kadın – Haşim İşcan Kültür Merkezi Küçük Sahne,
 
Erzurum Devlet Tiyatrosu;
Kapan (Sleuth) – Erzurum DT sahnesi,
 
Konya Devlet Tiyatrosu;
Çocuk oyunu Sayı Dedektifleri – Konya DT Sahnesi,
 
Sivas Devlet Tiyatrosu;
39 Basamak – AKM Sahnesi,
 
 Van Devlet Tiyatrosu;
Delil Yetersizliği – Kültür Merkezi Sahnesi.
 
 
Bakırköy Belediye Tiyatroları da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ücretsiz oyun sahneleyecek.
 
Belediye Tiyatroları da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde William Shakespeare ‘in yazdığı ,  Bülent Bozkurt’un çevirdiği,Timothy Supple ‘ın yönettiği  Yanlışlıklar Komedyası adlı oyununu tiyatroseverlere  ücretsiz sahneleyecek.
 
BBT Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesindeki oyun 20.30 ‘da başlayacak.

Yanlışlıklar Komedyası, Shakespeare’in iyi bilinen ama en az sahnelenmiş komedisidir. Olaylar, Efes'te, sınır komşusu iki ülkenin savaşı sürerken geçer. Çılgın ve şaşkın insanlarla dolu büyülü bir atmosferin egemen olduğu oyunda insanlar, daha önce hiç görmedikleri ikiz kardeşlerine, artık bulmaktan ümitlerini kestikleri eşlerine kavuşur, çoğu ise kendi benliklerinin varlığını dahi bilmedikleri yönlerinin ortaya çıktığını görür.
 
Dahi yazarın seyircisini kahkahalara boğarken, savaş, kadın-erkek ilişkisi, kölelik, göçmenlik gibi güncel konularda yine söyleyecek çok sözü var. İngiltere Royal Shakespeare Company yönetmenlerinden Tim Supple'ın rejisiyle sahnelenmekte.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir