ve inceleme alanında
bir çok eseri bulunan
şair, yazar
Mehmet Kurtoğlu'nun
geçtiğimiz günlerde "Çizgi" yayınlarından
3 yeni kitabı daha
yayınlandı.
İşte o kitaplar:
Necip Fazıl, Türk sanatçıları içinde belki en şanslı olanıdır… Çünkü o henüz yaşarken hakkında o denli çok şey yazılmış, çizilmiştir ki, kendi ifadesiyle yazdıkları eserlerin katıyla hakkında yazılar kaleme alınmıştır… Necip Fazıl gibi büyük sanatçılar üzerine yazmak büyük bir sorumluluk gerektirdiği kadar, sıkıntısı da verir. Birincisi onun açtığı yolda yürüyenlerin onun eleştirilemez görmeleri, diğeri ise onun çekemeyenlerin hafife almasıdır. Bir yanıyla büyük üstatların dokunulmazlıkları vardır, diğer yanıyla Himalaya gibi görünür ve büyük olduklarından kıskanılır ve eleştirilirler. Edebiyatımızda sanatçılar genellikle bu iki uç noktada tanımlanmıştır. Oysa sanatçıları gerçek kimlikleri ve sanatçılıklarıyla anlatabilmek ancak onların hayatı ve sanatını ayırmadan, ifrat ve tefrite varmadan tanımlamakla mümkündür. Mehmet Kurtoğlu'nun Necip Fazıl'ın hayatı ve eseri üzerine kaleme aldığı yazılarından oluşan "Metafiziğin Trajik Şairi Necip Fazıl" kitabı farklı okumalar içermektedir. Necip Fazıl'ın Hayatı, sanatı, kişiliği ve nüktelerinin yer aldığı mütevazı bir çalışma. . (Kitabın arka kapak yazısından)
Tanpınar'da Şehir ve Kadın
Tanpınar'ın trajedisi, macera dolu bir yaşamdan değil, bilakis macerasız, silik bir yaşamın getirdiği bir trajedidir. Zira gerçekleştirmek isteyip de gerçekleştiremediği şeylerden acı ve sıkıntı çekmiş, kısır bir döngü içinde ruh halini eserlerine yansıtmıştır. Döneminin kendisi gibi aydın ve sanatçı portresini romanlarında yaratmış, günü yaşamaktan daha çok görkemli şehirlere bir sanatçı duyarlılığıyla bakarak teselli aramıştır. Hasret çektiği şehirler ve kadınlar yüzünden kendi deyişiyle hep azap çektirmiştir.
"Hasret ve Azap" adını verdiğimiz bu kitap, farklı zamanlarda başta şehir ve kadın olmak üzere Tanpınar üzerine kaleme alınmış yazıların bir araya toplanmasından oluşmuştur. Mehmet Kurtoğlu'nun, Tanpınar'ın hayatı ve eserleri üzerinden kaleme aldığı "Hasret ve Azap"ı severek okuyacağınızı düşünüyoruz. (Kitabın arka kapak yazısından)
"Uzun yıllar boyunca Shakespeare okumaları yaparken, tuttuğum notların hayli kabarık olduğunu gördüm. Ayrıca onun eserleri ve hakkında yazılanları göz önüne aldığında bu okumalarımın farklı yaklaşımlar sunduğunu, bana gelen tepkilerden anlıyordum. "Shakespeare'i, bu denli büyük ve büyülü yapan şey nedir" sorusuna cevap aranmakla birlikte, okumalarım sonucunda tek bir Shakespeare değil, birçok Shakespeare'in olduğunu ve bu özelliği onu birçok yönlü bir sanatçı yaptığını gördüm. Bu kitapta denemeye çalıştığım şey; hiç kuşkusuz inanç başta olmak üzere, Doğu ve Batı ekseninde bir Shakespeare okuması yapmaktı." Bir Doğulu gözüyle Shakespeare'in anlatıldığı "Bir Batı Masalı Shakespeare", Mehmet Kurtoğlu'nun uzun yıllar çalıştığı çelişkileri, inancı, tutkularıyla eğlenceli bir kitap. Bir nevi doğu batı kültür ve medeniyetinin Shakespeare üzerinden tahlili… Severek ve zevkle okunacak bir kitap. (Kitabın arka kapak yazısından)