Göğü Çadır Eyleyenler Fotoğraf Sergisi

78 Eserin Yer Aldığı
Mültecileri Anlatan
Göğü Çadır Eyleyenler
Fotoğraf Sergisi Açıldı
 
Nurettin Boydak, Abdullah Kibritçi ve Burak Berberoğlu'nun fotoğraflarıyla mültecilerin hayatlarının yansıtıldığı sergi, 16 Mart'a kadar görülebilecek.
 
Ümraniye Belediyesi'nin sanat etkinlikleri kapsamında, Nurettin Boydak, Abdullah Kibritçi ve Burak Berberoğlu'nun fotoğraflarının yer aldığı sergi, Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.
 
Dünyanın çeşitli yerlerindeki mültecilerin hayatlarını yansıtan sergiye ilişkin açıklama yapan serginin küratörü ve fotoğrafçı Nurettin Boydak, göçleri anlatmak için Türkiye'de yeterli sayıda proje yapılmadığına işaret etti. Fotoğraf sergilerinin bu konuyu daha iyi anlatabileceğini söyledi.
 
Boydak, dünyada şu anda ciddi bir göç akımının yaşandığını belirtti: "Özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra gerçekleşen göç algısının bugün de devam ettiğini görüyoruz. Bizler bu algı konusunda bir farkındalık oluşturmak için sergi açarak, göç konusuna dem vurmak istedik." dedi.
 
Serginin başlığına da değinen Boydak, "Aslında sergi için göçmenlik, mültecilik ya da sığınmacı başlıklarını ele aldığımız zaman, ilk önce bu insanların ekonomik sıkıntı, iç savaşlar gibi farklı nedenlerden dolayı göç ettiğini gördük. Kimisi de gönüllü olarak ülkelerini terk ediyorlardı. Fakat tüm bu insanların ortak bir amacı vardı, daha iyi bir hayat yaşamak için göç etmeleri. Bu bakımdan bize göre gökyüzü onlar için bir çadır. Bu şekilde bir kompozisyonla serginin ismi oluştu." dedi.
 
"50 bin kişinin şehirden çıkışına şahit olduk"
 
Yazar ve fotoğrafçı Abdullah Kibritçi de insani yardım kuruluşlarında çalıştığını belirterek, "Bu dünyadaki görevimin, kaçan insanların hikayelerini diğer insanlara anlatmak olduğuna inanıyorum." dedi.
 
Kibritçi, son 5 yılda dünyada yaşanan büyük göçleri fotoğrafladığını dile getirdi: "Avrupa'ya büyük bir göç başlamıştı. İnsanlar Makedonya'ya kadar gelip, oradan yürüyerek Sırbistan'a geçiyorlardı. Bizim göç sırasında bulunduğumuz yer, bir tren istasyonuydu ve günde 4 bin yolcu oraya gelerek, yollarında devam ediyordu. İçlerinde kadınlar, çocuklar, hastalar, engelliler vardı. Onların yaşadıklarına şahitlik ettim ve fotoğrafladım. Yine büyük göç olaylarından bir tanesi de Suriye'de yaşandı. Halep komple tahliye edilme durumundaydı. Tahliye sırasında şehirden yaklaşık 50 bin kişinin çıkışına şahitlik ettik." dedi.
 
Orta Afrika Cumhuriyeti'ne de gittiğini aktaran Kibritçi, şunları söyledi:
 
"Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Çad sınırına kaçan Müslümanlar vardı. Çünkü Hristiyan anti-Balaka çeteleri, Müslümanları katletmeye başlamışlardı. Bu kaçış esnasında kampa bir şekilde ulaşmayı başaranların fotoğraflarını çekerek, onların hikayelerini anlatmak istedim. Kaçanlar arasında Mebrük adında bir kız vardı. Sergide de fotoğrafı var. Karşılaştığımda 13 yaşındaydı. Bir gece annesiyle beraber kaçmaya çalışırken, pusuya düşürülüyor ve annesi gözlerinin önünde öldürülüyor. Daha sonra teyzesi ile tekrar kaçma girişiminde bulunarak, Çad'a geçmiş. Ben onunla kampta tekrar karşılaştım. İHH'dan daha önce arkadaşlar ona ufak bir sermaye bırakmıştı. O da bu sermayeyi kullanarak yumurta alıp haşlıyor ve satıyordu. Bu şekilde teyzesine katkıda bulunmaya çalışıyordu. Biz o kampa ulaştığımız zaman, insanların yiyecekleri kalmamıştı. Hayvanların kıkırdaklarını, kemiklerini, kulaklarını yiyorlardı. İHH ile bir ramazan günü orada malzeme dağıttık. Bu anları da fotoğrafladım."
 
"Bir vagona 500 insan zorla sığdırıldı"
 
Fotoğraf sanatçısı Burak Berberoğlu ise 2015'in Eylül ayında mültecilerin Avrupa'ya göçü sırasında Makedonya ve Sırbistan'da fotoğraflar çektiğini anlattı: "Göç yolunda mültecilerin bindiği trene ben de bindim. Hayatımda yaptığım en zor yolculuktu. Çünkü yaklaşık 100 kişinin durabileceği bir vagona ortalama 500 insan zorla sığdırıldı. Oradaki insanların hikâyelerini dinleyip, onları görüntülemek benim için eşsiz bir deneyimdi. O yolculukta çektiğim fotoğraflar, ayrıca bu zamana kadar çektiğim en etkili fotoğraflardır." dedi.
 
Berberoğlu, 2016 yılında kendisinin de Halep'teki tahliye anlarını fotoğrafladığını dile getirdi: “Tahliye edilen insanların hikâyeleri çok etkileyiciydi. Çektiğim fotoğraflar arasında beni bu zamana kadar en fazla etkileyen fotoğraf ise doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan bir amcaydı. Otobüs camında onu görmüştüm ve ağlıyordu." dedi.
 
Yaklaşık 78 eserin yer aldığı sergi, 16 Mart'a kadar görülebilecek.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir