15. İstanbul Bienali 16 Eylül’de Başlıyor

Tema: “İyi Bir Komşu”
 
15. İstanbul Bienali
16 Eylül'de Başlıyor
 
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 15.'si düzenlenen "İstanbul Bienali",
16 Eylül'de sanatseverlerle buluşuyor.

Sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset küratörlüğünde “iyi bir komşu” başlığıyla düzenlenen 15. İstanbul Bienali, ev ve mahalle kavramlarını pek çok açıdan ele alacak.
 
Özel Saint Benoit Fransız Lisesinde gerçekleşen basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Bienali'nin ilkinin1987'de gerçekleştiğini söyledi.
 
Bienalin dünyanın en güncel sanat etkinlikleri arasında yer aldığının altını çizen Eczacıbaşı, "(İstanbul Bienali) Uluslararası sanat çevrelerinin dikkatini Türkiye'ye çekiyor. Ülkemizin kültür ve sanat yaşamını, sanatsal ve düşünsel üretimini destekliyor. Sanatçıların ve sanatseverlerin nefes alabileceği özgür bir üretim ve ifade platformu olarak 30. yılımızı geride bırakmanın sevinci içindeyiz." dedi.
 
Eczacıbaşı, İstanbul Bienali'nin en önemli hedefinin güncel sanat üretimine katkı sağlamak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
"Geçtiğimiz 30 yıl boyunca İstanbul Bienali, yüzlerce yeni sanat eserine prodüksiyon desteğiyle katkı sağladı. İKSV olarak toplumsal yaşamda önemli bir yeri olan kültürün, kalkınmanın da ana etkenlerinden biri olduğu inancıyla bu alandaki uluslararası iş birliklerimizi güçlendiriyor ve ülkemizin kültür ve sanat yaşamını zenginleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde yine sponsorlarımızın, uluslararası kültür sanat kurumlarının ve değerli destekçilerimizin katkılarıyla bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz."
 
Etkinliğin ana sponsorlarından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç da kültür ve sanatın toplumsal gelişimin en önemli unsurlarından biri olduğuna işaret ederek, "Bu alanlara verdiğimiz desteği, bir öncelik ve sorumluluk addediyoruz. Bu sorumluluk duygusu, müzelerimizin ve sanat kuruluşlarımızın arkasındaki temel felsefeyi de oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
 
32 ülkeden 56 sanatçı
 
Sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset küratörlüğünde “iyi bir komşu” başlığıyla düzenlenen 15. İstanbul Bienali'nde 32 ülkeden 56 sanatçı eserleriyle yer alacak
 
Serginin küratörlerinden Michael Elmgreen de komşuluk teması üzerine yıllardır çalışma yaptıklarını söyleyerek, "İnsanlar farklı biçimlerde, farklı birliktelikte yaşıyorlar. Haberlerden duyduğumuz, gördüğümüz farklı hayatlar, birliktelikler de var. Bienali de bu farklı birliktelikleri ele alacak şekilde hazırladık." dedi.
 
Elmgreen, sanatçıların mekânın özelliklerine göre eser ürettiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
 
"Bienal sanatçılarımız pek çok kez İstanbul'a gelerek, mekânların mimari özellikleriyle sosyal işlevlerini de incelediler. Toplumdaki ana kurumlara eserlerle bir gönderme yaptık. Mekânlarda komşuculuk temasını kurgusal bir şekilde ele aldık. Ayrıca biz bu yıl bienale hazırlanırken Türkiye'nin komşuluk tavırlarını da izledik."
 
İstanbul Bienali 12 Kasım 2017 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
 
15. İstanbul Bienali Sergi Mekânları
 
15. İstanbul Bienali, birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda ziyaretçilerini ağırlayacak.
 
Sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset küratörlüğünde “iyi bir komşu” başlığıyla düzenlenen 15. İstanbul Bienali, ev ve mahalle kavramlarını pek çok açıdan ele alacak. Bienal sergileri bu yıl, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de İstanbul bienallerine ev sahipliği yapan mekânların yanı sıra, Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan sanatçı stüdyosu gibi konut özelliği taşıyan mekânlarda gerçekleşecek.
 
İstanbul Modern
Adres: Kılıçali Paşa Mahallesi, Meclis-i Mebusan Cd., 34433 Beyoğlu-İstanbul
 
Ambar olarak inşa edilen ve 8. İstanbul Bienali’ne yaptığı ev sahipliğinin ardından, 2004 yılında Türkiye’nin ilk modern ve güncel sanat müzesine dönüştürülen İstanbul Modern bu yıl da bienale ev sahipliği yapıyor. Bina, Tophane Meydanı’nın 1957-58 yıllarındaki düzenlenmesini üstlenen ünlü mimar Sedad Hakkı Eldem’in imzasını taşıyor.
 
İstanbul Modern’in içinde bulunduğu alan bugün yeni bir dönüşüm süreci içinden geçiyor. Bu dönüşüm süreci, bienal kapsamında müzeye yerleştirilecek işlerin seçiminde de önemli rol oynuyor. 15. İstanbul Bienali boyunca farklı ülkelerden pek çok sanatçının enstalasyonuna ev sahipliği yapacak müzede, büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi işler de yer alacak. Bienalle işbirliği uzun yıllara dayanan İstanbul Modern, serginin devamlılığını, deneyimini ve uzmanlığını işaret ediyor.
 
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu
Adres: Kemeraltı Cad. No: 49, 34425 Galata, Beyoğlu-İstanbul
 
15. İstanbul Bienali’nin bir diğer mekânı, İstanbul Modern’le aynı cadde üzerinde bulunan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu. 1885-1909 yılları arasında neo-klasik üslupta inşa edilen okul, yüz yıl boyunca Rum çocuklarına eğitim verdi. Rum nüfusun özellikle 1960’lardan bu yana hızla azalmasını takiben 1988’de kapandı, daha sonra tekrar açılsa da yeterli sayıda öğrenciye ulaşamayarak 2007’de eğitim faaliyetlerine tekrar son vermek zorunda kaldı.
 
Geçmiş mirası sayesinde bilginin ve öğrenmenin sembolü olarak karakteristik bir atmosfere sahip olan bina, bulunduğu mahalle için önemli bir kurum. Bienal süresince ziyaretçiler, sanatçıların okulun odalarına ve ortak alanlarına yerleştirdikleri farklı deneyimler sunan işleri görme imkânına sahip olacak.
 
ARK Kültür
Adres: Kılıçali Paşa Mahallesi, Batarya Sk. No:2, 34430 Beyoğlu-İstanbul
 
15. İstanbul Bienali kapsamında ilk defa bir bienal sergisine yer verecek olan ARK Kültür, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’na çok yakın bir noktada, Cihangir semtinde konumlanıyor. Bauhaus tarzında Fonksiyonalist bir anlayışla inşa edilen iki katlı bu müstakil evde uzun yıllar boyunca farklı aileler yaşadı. İtalyan bir antikacının sahipliğinde görünümü büyük ölçüde değişen bina, en son 2009 yılında mimar Gülfem Köseoğlu tarafından yapılan restorasyonla orijinaline yakın bir hâle getirilerek bir kültür ve sanat alanına dönüştürüldü.
 
ARK Kültür, 15. İstanbul Bienali için yeniden, fakat bu sefer kurmaca bir karakterin ev sahipliğinde, bir yaşam alanı olarak kapılarını açıyor. Bir “müze eve” dönüştürülecek mekânda ziyaretçiler çeşitli kurmaca ve tarihi hikâyelerle karşılaşırken, evin kendisi de bir ifade aracına dönüşecek.
 
Pera Müzesi
Adres: Meşrutiyet Caddesi No:65, 34430 Beyoğlu-İstanbul
 
1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının cephesi korunarak yenilenmesiyle 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan Pera Müzesi, 15. İstanbul Bienali’nin sergi mekânlarından biri olacak. 15. İstanbul Bienali müzenin üç ayrı katına yayılırken, Oryantalist resim koleksiyonu sergisine de bir müdahalede bulunacak. 
 
Geniş bir Oryantalist resim koleksiyonuna sahip beş katlı müzede “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarının yanı sıra ulusal ve uluslararası alanlarda önemli sanatçı ve koleksiyonlar sergileniyor.
 
Sanatçı Stüdyosu
Adres: Asmalımescit Mahallesi, Beyoğlu-İstanbul
 
15. İstanbul Bienali katılımcılarından İstanbullu bir sanatçı kolektifi, Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyolarını yeniden tasarlayarak ziyarete açıyor. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek stüdyoda, sanatçı kolektifinin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon yer alacak.
 
Küçük Mustafa Paşa Hamamı
Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, 34083 Fatih-İstanbul
 
Haliç’in karşı kıyısında, Balat’ta, diğer sergi mekânlarına biraz daha uzak olsa da yine kısa bir yürüme mesafesinde bulunan Küçük Mustafa Paşa Hamamı, İstanbul’un fethinden 24 yıl sonra, 1477’de Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski hamamlardan biri. Hamamın kadınlar ve erkekler bölümlerinin her ikisi de bienalde kullanılacak.
 
Hamam, erkekler bölümünde kadın bir sanatçının, kadınlar bölümündeyse erkek bir sanatçının eserlerine evsahipliği yapacak. Projeler mekanın cinsiyet üzerinden tanımlanan geleneksel altyapısıyla ilişkilenerek; erkeklik ve kadınlık, ataerkillik ve anaerkillik gibi kalıplaşmış kimlik algılarıyla oynayacak.
 
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir