Mimar Sinan

İLKNUR İŞCAN KAYA Mimar Sinan

İLKNUR İŞCAN KAYA
Mimar Sinan
 
Ağırnas’a vardım bugün. Yol aldıkça Ağırnas’a varmak istedi aracımız. Her daim en büyük ihtiyacımız olan güven ve bu güveni -bu kadar acının içinde yoğrulurken- Mimar Sinan’da aramaktan tabii ne olabilirdi ki.
 
İLKNUR İŞCAN KAYA Mimar SinanŞimdilerde Kayseri’nin Melikgazi Belediyesi’ne bağlı bir mahalle olan Ağırnas'ın girişinde, mezar taşları karşıladı bizi. Dünya’nın faniliğini hatırlatan mezar taşları. Kıymayın ikinci sayfaya; hepinize ihsan edilen ilk sayfanızı doğru doldurun; hayatı doğru okuyun der gibiydiler.
 
İLKNUR İŞCAN KAYA Mimar SinanKoca Sinan’ı okumak istedim. Anlayışını, çalışkanlığını, işbilirliğini. Yegâne olabilmeyi… Onu görmeden, yüzyıllara damga vuran, kıymet biçilemez maddi, manevi mirasını… Bugünü hüzünle izleyen eserlerini…
 
Dar sokaklarda gördüğüm, toprak değildi sadece. Gördüğüm, henüz küçücük yaşında o sokaklarda belki koşturan, belki çömelerek elindeki çubukla yapılarının ilk tasarımını yapan, yaşı küçük idealleri büyük, zekâ timsali Sinan’dı. İlerideki yaşamında bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar olacak Sinan’ın ayak izleriydi.
 
İLKNUR İŞCAN KAYA Mimar SinanKokladığım hava değildi sadece; değere layık olanın soluğu, soluduğuydu. İzlediğim çevre bu topraklarda yetişen, bu topraklara layıkıyla yapılar inşa ederek teslim eden, ilelebet adından övgüyle söz ettirecek büyük şahsiyet Koca Sinan’ın gördüğü, görüşüydü.
 
İLKNUR İŞCAN KAYA Mimar SinanO büyük şahsiyet… Kesme taşlı yapıların hâkim olduğu, her adımda geçmişin izlerinin bulunduğu, dar sokaklarına karşın geniş gönüllerin sığdığı küçük avluları, küçük pencereleri, balkonları gördü… Birbirine bitişik evlerden tüten sıcak komşuluk ilişkilerini tattı… Ve tüm bunları bugün Ağırnas haber vermekte.
 
Mimar Sinan… Koca Sinan… Üç yüz altmış beş esere ağır bir imza kazıyarak ebedi aleme göç eden Mimar Sinan. İşinin ehli, vücuda getirdiği, dimdik duran varlık iklimiyle gönüllerin zamanların birincisi Mimar Sinan…
 
Teknolojinin günümüzdeki kadar ileri olmadığı yıllarda, bahaneleri kıyısına yanaştırmayan, eserlerine çıraklık, kalfalık, ustalık unvanları vererek kendi sınav karnesini vicdanıyla notlandıran. Kendini kendi değerlendiren. Yaptığı işin tüm detaylarını, inceliklerini hücrelerine işleyen büyük şahsiyet. Senin gibi büyük bir üstad daha gelmedi. Kaç geceyi bu kaygıyla uykusuz geçirdin; kaç gündüzü kan oturmuş gözlerle karşıladın? Senin gibi düşünen, senin gibi hisseden olmak. Ne büyük bir ayrıcalık, ismine layıklık.
 
Ağırnas’ ta bir Koca Sinan… Gönüllerde daima yaşayacak. Ruhun şad, mekânın cennet olsun…
 
Şehirlerimiz hüzün içinde… Yuvalarımızın her köşesi tutuşmuş yüreklerimizle. Canlarımız gitmiş; bu vatanın evlatları. Vatan Koca Sinanlar beklemekte. Sendeki ruhtan bir nebze ruhuna eğiren. Yok değil varlar; acıların son bulması, sayılarının artması dileğiyle…
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir