Aytmatov Yılı Etkinlikleri Başladı

Ömür Var
Asra Bedel
 
Bozkırdaki Bilgemiz
Cengiz Aytmatov
 
Aytmatov Yılı
Etkinlikleri
Başladı
 
Türk Dünyasının dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov’un doğumunun 90’ıncı, ölümünün 10’uncu yılında 1 yıl süreyle anılacağı Aytmatov Yılı etkinlikleri 10 Aralık 2018 pazartesi günü Ankara’da başladı.
 
Proje Genel Koordinatörlüğünü daha önce Aliya İzzetbegoviç için aynı konseptte programlar gerçekleştiren Ömer Erdoğan’ın yaptığı “Bozkırdaki Bilgemiz Cengiz Aytmatov” üst başlığıyla düzenlenen etkinlikler 1 yıl süreyle Türkiye ve Kırgızistan’da muhtelif şehirlerde yapılacak.
 
Ömür Var Asra Bedel” adını taşıyan ve Aytmatov’un doğum gününe denk getirilen açılış etkinliğine sanat, siyaset ve kültür dünyasından seçkin davetliler katıldı.
 
“Kendi medeniyetimize katkı”
 
Metin yazarlığını Mehmet Aycı’nın yaptığı Aytmatov Portre Belgesel Film gösteriminin de yapıldığı Ankara’daki ilk etkinlikte konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bakanlığın Türk medeniyetine katkı sunan yazarları, sanatçıları, siyasetçileri, düşünce adamlarını çok iyi anlamak ve anlatmak için var gücüyle çalıştığını belirtti.
 
Alpaslan, "Dünyanın en çok okunan yazarlarından biri Cengiz Aytmatov'un eserlerinde anlattığı değerleri, ne kadar çok okur ve gençlerimize anlatırsak kendi medeniyetimize katkı sunmuş oluruz." dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe de Cengiz Aytmatov'un romanlarının hayatın gerçekleri ile örtüştüğünü ve toplumun sosyokültürel yapısını çok iyi yansıttığını söyledi.
 
"Eserleri 168 ülkede 70 milyondan fazla insana ulaştı"
 
Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov ise Aytmotov'un eserlerinin dünya var oldukça yaşayacağını ve okunacağını belirtti. Dünyaca ünlü yazarın böylesine anlamlı bir şekilde anılmasından onur duyduğunu söyledi.
 
Dzhunusov, "Aytmatov'un eserleri 168 ülkede 70 milyondan fazla insana ulaştı. UNESCO'ya göre dünyada William Shakespeare ve Lev Tolstoy'dan sonra en çok okunan üçüncü yazar Cengiz Aytmatov'dur. Tabiatı eserlerinde çok iyi yansıttı ve insanların nasıl yaşaması gerektiğini öğretti. İkinci Dünya Savaşını eserlerinde anlatmasına rağmen eserlerinde silah, tank ve korkunç anlatımlara yer vermedi. Aytmatov gelecek kuşakların temiz aşkı, sevgiyi görmelerini ve tanımalarını istedi." dedi.
 
Edebiyata adanan ömür
 
Etkinliğin proje koordinatörü Ömer Erdoğan da Aytmatov'un 80 yıllık ömrünün yarısını edebiyata adadığını anımsattı.
 
"Bozkırın uyanışı Cengiz Aytmatov" kitabının Ocak 2019'da yayımlanacağını vurgulayan Erdoğan, "Kitabımızın tanıtımı, Şubat 2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı nezaretinde Cumhurbaşkanlığı Millet, Kongre ve Sergi Salonunda teşrifleri halinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleşecektir." dedi.
 
Törende ayrıca, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, eski bakanlardan Prof. Dr. Sami Güçlü, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu da birer konuşma yaptı.
 
Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’e ödül
 
Konuşmaların ardından Aytmatov'un "Selvi Boylum Al Yazmalım" eserinden uyarlanan filmin başrol oyuncusu Türkan Şoray ve Ahmet Mekin'e ödül verildi.
 
Ödül törenine katılamayan Türkan Şoray'ın video mesajı yayımlandı.
 
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu ile KAF Yapım editörleri Prof. Dr. Abdilbijan Ahmetaliyev ve Prof. Dr. Adnan İsmail'e de çalışmalarından dolayı ödül takdim edildi.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir