7. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali

7. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali"Balkan Esintileri"
 
7. Uluslararası
İstanbulensis
Şiir Festivali
 
Bu yıl "Balkan Esintileri" temasıyla düzenlenen 7. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Türkiye'den ve yurt dışından şairlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Festivalin Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılışında önce festivale ilişkin film izlendi..
 
7. Uluslararası İstanbulensis Şiir FestivaliSultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, açılış konuşmasına coşkulu bir selamlama ile başladı.
7. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali"Şiirin kalbi Sultanbeyli'den, medeniyetimizin hür yüreği İstanbul'dan Bosna Hersek'i, Hırvatistan'ı, Kosova'yı, Romanya'yı, Arnavutluk'u, Kuzey Makedonya'yı, Yunanistan'ı, Sırbistan'ı, Bulgaristan'ı ve gönül coğrafyamızda olan gönül dostlarımızı muhabbetle selamlıyor, kıyamete kadar kardeşliğimizin daim olmasını diliyorum." dedi
 
Keskin, geleneksel hale gelen festivalde bu sene Balkanlar'dan gelen şairleri halkla buluşturmanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi: "Bu yıl temamızı 'Balkan Esintisi' olarak belirledik. Elbette bunun bir sebebi var. Ülkemizin en önemli sınırları Balkanlar'dan başlar. Balkanları koruyamazsak ülkemizi koruyamayız. Son zamanlarda şunu daha iyi idrak ediyoruz ki Balkanlarda huzuru, kardeşliği ve tüm zenginlikleri bir arada tutabilecek tek ülke Türkiye'dir. Bunun sebebi ise evlatlarımıza bırakacağımız en önemli miras olan şanlı tarihimizde yatar." dedi.
 
Leyla Şerif Emin
"Şairler her zaman yol gösterici olmuşlardır"
 
Keskin, Balkanlar'da yaşayan, bölgenin sorunlarını çok iyi bilen, bu sorunlara çözüm arayan, şiirleriyle bir kardeşlik köprüsü kuran şairleri Sultanbeyli'de ağırlamaktan onur duyduklarını dile getirdi. "Bizim medeniyetimizde şairler her zaman yol gösterici olmuşlardır. Şiir kadar bizi derinden etkileyen hiçbir sanat dalı olmadığı gibi biz siyasetçilere de yol gösteren işte o mısralara koca bir dünyayı ve büyük bir vicdanı sığdıran şairlerimizdir." dedi.
 
"Gönül coğrafyamızdan misafirlerimiz var"
 
Hüseyin Keskin, festivali yedinci kez düzenledikleri ve geleneksel hale getirdikleri için şükrettiklerini belirtti. "Her yıl bir temamız vardır, bu senenin teması da 'Balkan Esintisi'. Bu vesileyle Balkanlarımızdan, gönül coğrafyalarımızdan misafirlerimiz, ülkemizden şairlerimiz var." dedi.
 
Keskin, önceki festivallere katılan rahmetli şairler Nuri Pakdil, Bekir Sıtkı Erdoğan, Bahattin Karakoç ve Sedat Umran gibi isimleri rahmet ve minnetle yâd ettiklerini söyledi.
 
Konuşmaların ardından Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç, Makedonya'dan Leyla Şerif Emin, Romanya'dan Hayat Memiş, Arnavutluk'tan Jolanda Lila Tusku, Sırbistan'dan Milica Lilic ile Türkiye’den Cengizhan Orakçı, Şadiye Kılıç, Mehmet Özger, Selim Sina Berk ve Ali Sali kürsüye gelerek şiirlerini okudu.
 
Festivalin 1. gün etkinlikleri sonunda, Türk Halk Müziği sanatçısı Şükriye Tutkun,  Balkan Şarkıları konseri verdi.
 
Fesitval çeşitli etkinliklerle 3 gün boyunca sürdü. Şairler okullarda gençlerle buluştu.
 
Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesinde şiir dinletilerinde şairler Bulgaristan’dan Resmiye Mümin, Kosova’dan İbrahim Arslan, Yunanistan’dan Maria Koulouri, Karadağ’dan Flutur Mustafa, Bosna Hersek’ten Asmir Kujovic, Hırvatistan’dan Ervin Yahic ile Türkiye’den Arif Dülger, Eray Sarıçam, Talip Işık, Murat Saldıray, Zeynep Tuğçe Karadağ ve Rıdvan Tulum şiirlerini okudu.
 
Festival, kapanış konseriyle sona erdi.
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir