Yedi İklim Dergisinin Kasım 2020 Sayısı

Yedi İklim Dergisinin Kasım 2020 Sayısı“Üstad
Sezai Karakoç’a
Armağan”
 
Yedi İklim
Dergisinin
Kasım 2020
Sayısı Çıktı
 
Yedi İklim dergisinin 368’inci sayısı olan Kasım 2020 sayısı “Üstad Sezai Karakoç’a Armağan” özel sayısı olarak çıktı
 
Yedi İklim Dergisinin Kasım 2020 SayısıYayın hayatına 33 yıldır aralıksız devam eden Yedi İklim dergisi kuruluşundan bu yana Sezai Karakoç düşüncesini ve eylemini hep anlama gayreti içinde olmuştur. Bir dergi için azımsanmayacak uzun bir zaman ve zorlukta olan bu süreç içerisinde Sezai Karakoç’a ilişkin çok sayıda inceleme, deneme ve makale dergide yer aldı.
 
1993, 2000 yıllarında hazırlanılan özel sayılardan sonra bu sayı ile birlikte Yedi İklim dergisi (2020 Kasım, Sayı 368) Sezai Karakoç’a dair üçüncü özel sayısını hazırlamış oldu.
 
“Üstad Sezai Karakoç’a Armağan” başlığıyla hazırlanılan bu özel sayıda, Sezai Karakoç’u anlamaya yönelik, üçü şiir olmak üzere tam olarak 68 metin, 68 yazar tarafından ele alındı. Kendisinin çok boyutlu kimliği nedeniyle dergideki yazılar da onun şiir, düşünce ve eylemine ilişkin alanlarda dağılım göstermekte. Sezai Karakoç’un Diriliş Akımı olarak isimlendirdiği eylemi, her yaş kuşaktan yazarın yer aldığı bir tabloda kavrayışların çok ötesinde ve farklı okunacak bir biçimde kendini belli etmekte. Özellikle Sezai Karakoç birikimi ile ilgili ilk defa yazmayı deneyen genç yazarların yeni ve taze keşifleri kim bilir belki yıllar sonra Sezai Karakoç şiiri ve düşüncesine yeniden dönüp bakan yazarların bazı olguları yeniden fark etme tavırlarını bir arada görmek oldukça ilginç olacaktır.
 
Derginin kapağındaki Sezai Karakoç yazılı hattı Hattat Mustafa Cemil Efe hazırladı. Sezai Karakoç her şeyden önce bir şair olmakla birlikte imkân ve estetik bakımdan kavrayışların çok ötesinde yüksek mertebeli dil kurdu. Bu ufuk açıcı dil bugün zihnimizin daraldığı, gönlümüzün karardığı, karartıldığı bu ortamda kendi sınırlarımızı zorlayarak anlamamız gereken bir genişliğe ne kadar da ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Bu yüzden bu özel sayıda onun düşünce sistematiği, düşünsel zemini, düşüncenin yenilenişi-diriliş ekolü, şiir dilinin ufuk açıcı gücü, diriliş çağrısı, öngörüleri, kültür ve medeniyet algısı, uygarlığa bakışı gibi konular titizlikle işlendi.
 
Sezai Karakoç Türkçe yazan bir şair ve düşünür. Ancak onun yazdıkları, dile getirdikleri Türkçe okuyup yazanların ötesinde öncelikle İslam coğrafyasında yaşayan Müslümanların, sonra da bütün insanlığın duymaları gereken bir mesajdır.
Abdullah Yalın Karadağ |
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir