Uzak Ülke Filmi 39. İstanbul Film Festivali’nde

Uzak Ülke Filmi 39. İstanbul Film Festivali’ndeYönetmen
Erkan Yazıcı’nın
Uzak Ülke Filmi
39. İstanbul Film
Festivali’nde
Gösterildi
 
Yönetmen Erkan Yazıcı’nın Karadeniz'de 1925'te geçen bir mübadele hikayesini işleyen Uzak Ülke filmi 39. İstanbul Film Festivali’nde gösterildi
 
Uzak Ülke Filmi 39. İstanbul Film Festivali’ndeÇekimleri Karadeniz sahilinde yapılan film, 12 yaşındaki Trabzon Rum'u Paris ile Binbaşı Osman arasında yaşananları anlatıyor.
 
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 39. İstanbul Film Festivali’nde sinemaseverlerin beğenisine sunulan film, festivalin "Ulusal Yarışma" kategorisinde yarışıyor.
 
Uzak Ülke Filmi 39. İstanbul Film Festivali’ndeFilmi yazan ve yöneten Erkan Yazıcı, üzerinde 3 ay çalıştığı senaryoyu 2017'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdiğini, 2018'de ise Trabzon'da çekimlere başladıklarını anlattı:
 
"Kamp dışı çekimlerimizin yanı sıra Of'ta sahilde küçük bir koy vardı, orada bir plato kurduk. Toplam 5 haftada bitirdik filmi. Post prodüksiyonu uzun sürdü çünkü çok titiz çalışmak istedim. Ortaya uzun bir film çıkmıştı. 93 dakikada izliyoruz filmi ama aslında biraz daha uzundu. Hikâyeden fedakârlık etmeden olabildiğince makul sınırlara çekmeye çalıştım."
 
"Mekân hikâyeye hizmet etmeli, onu taşımalı"
 
Yönetmen Yazıcı, Karadeniz'de çok güzel bir manzara bulunduğuna dikkati çekerek, "Bizim platonun kurulduğu sahil de öyle yemyeşil bir yerdeydi ve önümüz denizdi. İsteseydik çok güzel belgeselvari resimler oluşturabilirdik fakat bu hikâyeye hizmet etmiyordu. İki öteki insanın hikayesini anlattığımız için doğrudan hikayeyle insanların ilişki kurmasını istedim. İzleyicinin manzaranın ayartıcılığına kapılıp hikâyeden kopmalarından çekindim. Mekân hikâyeye hizmet etmeli, onu taşımalı. Manzara benim atmosferimi bozabilirdi. Bundan kaçındım. Olabildiğince hikâye ve karakter odaklı bir yaklaşımla çektiğim için manzarayı fazla kullanmak istemedim." dedi.
 
"Uzak Ülke" filminin festival izleyicisinin yanı sıra farklı şehir ve salonlarda da insanlarla buluşmasını istediğini vurgulayan Yazıcı, "Bu bir Trabzon filmi. 3 Trabzon filmi yapacağım. Benim bir sinematografim olacaksa bunun ilk 3 filmi Trabzon sineması olacak. Şimdi ikinciyi yazıyorum. İnşallah bu film insanlara ulaşır. Ondan sonra ben de ikinci filmi yapmak için fırsat bulabilirim." dedi.
 
"Umudumuz daha geniş kitlelere ulaşabilmek"
 
Filmde "Binbaşı Osman" karakterini canlandıran başrol oyuncusu Haydar Şişman, filmin festival dışında da sinema gösterimlerinde izleyiciyle buluşarak geniş kitlelere ulaşmasının önemine değindi: " Umudumuz daha geniş kitlelere ulaşabilmek. Bu ülkenin tarihinin küçük bir kısmını, çok bilinmeyen geride kalmış bir sayfasını anlattık. İzleyicide nasıl bir karşılığı olacağını göreceğiz." dedi.
 
"Sahne aralarında sohbet ediyorduk"
 
Filmin 14 yaşındaki genç oyuncusu Abdurrahman Gönan ise ilk oyunculuk deneyimi olduğunun altını çizerek, "Yönetmen beni buldu. İyi ki de gitmişim. Çok güzel bir deneyim oldu benim için." diye konuştu.
 
Filmde "Paris" karakterini canlandıran Gönan, zorlandığı sahneler olduğuna vurgu yaparak, "Ekibimiz güzeldi. Herkesle anlaşıyor, konuşuyordum. Sahne aralarında sohbet ediyorduk. Sahnelere hazırlanırken çok yardımcı oldular. Çok heyecanlandım. Bazı yerlerde utandım, bazı yerlerde olmuyor diye sinirlendim ama güzeldi." dedi.
 
Altın Yazıcı'nın yapımcı olduğu filmin görüntü yönetmenliğini Murat Karabina, kurgusunu Umut Sakallıoğlu, müziklerini ise Burak Beşir yapmış.
 
Filmde, 12 yaşındaki Trabzon Rum'u Paris'in gemiye binmek için bekledikleri kamptan kaçmasıyla gelişen olaylar ve Binbaşı Osman ile arasında yaşananlar anlatılıyor.
 
"Uzak Ülke" 31. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda ve çeşitli festivallerde de izleyiciyle buluşmaya devam edecek.
 
 

 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir