Anadolu Mektebi Dergisinin 2. Sayısı

Anadolu Mektebi Dergisinin 2. SayısıNecip Fazıl
Dosyası
 
İrfan Gürdal
İle Söyleşi
 
Anadolu Mektebi
Dergisinin 2. Sayısı
Çıktı
 
Anadolu Mektebi dergisinin 2. sayısı çok kapsamlı bir “Necip Fazıl Dosyası” ile çıktı.
 
Anadolu Mektebi dergisinin 2. Sayısı “Editör’den” yazısıyla başlıyor:
 
Editör’den
 
“Anadolu Mektebi dergisi de Anadolu Mektebi’nin kendisi gibi büyük bir ilgi uyandırdı. Sanat, edebiyat ve kültür alanında çalışmalar yapan Anadolu Mektebi öğretmen ve öğrencileri, eserlerini yayınlayabilecekleri bir mecraya kavuşmaktan dolayı derginin çıkışını heyecanla karşıladılar. Dostlarımız dergi ile ilgili takdirlerinin yanında önem ve tavsiyelerini de dile getirerek heyecanımıza ortak, çabamıza destek oldular. Çok sayıda tebrik aldık.
 
Derginin yayınına boşlarken sürdürülebilirlik konusunda da samimi uyarılar aldık. Çünkü çok sayıda dergi büyük bir heyecan, gayret ve özveriyle çıktıktan kısa bir süre sonra yayın hayatına son vermek zorunda kalmıştır. Elbette Anadolu Mektebi dergisi için de sürdürülebilirlik sorunu söz konusudur. Fakat bir gençlik dergisi olarak Anadolu Mektebi bir dergiden çok fazla bir şeydir ve sayıları 3 bini aşan Türkiye’nin en büyük ve yaygın okuma grubunun eseridir.  Sürdürülebilirlik konusunda dergimizin en büyük teminatı gittikçe büyüyen ve yaygınlaşan bu okuma hareketidir.
 
Nitekim ilk sayımız yayınlandıktan sonra çok sayıda öğretmen ve öğrencimiz eserlerini göndermeye başladılar, ikinci sayımız ilk sayımızdan çok daha güzel ve daha fazla edebi ürünün yer aldığı bir sayı oldu.
 
Bu sayıda kapsamlı bir Necip Fazıl Dosyası hazırladık. Türk Dünyası Müzik Topluluğu kurucusu ve eski Sanat Yönetmeni İrfan Gürdal ile sizi Türk müziği ve müzik coğrafyamızda eşsiz bir yolculuğa çıkaran güzel bir röportaj yer alıyor. Yine bu sayımızda hikâye, şiir, deneme ve araştırma yazılarıyla birçok yeni isimle karşılaşacaksınız.
 
Dergimizde hepimizi sevindiren iki haber yer alıyor. Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM’ın 2019 yılı Stratejik Vizyon Özel Ödülü ile kültür, sanat ve edebiyat hayatına uzun süreli katkıları olan kişi ve kuruluşlara verilen Türkiye Yazarlar Birliği ‘Üstün Hizmet Ödülü' Anadolu Mektebi’ne verildi.
 
Bu sayının kapağında ve iç sayfalarında yer alan Necip Fazıl çalışmalarını dergimizde yayınlamamıza izin veren grafiker Ersin Bedbin’e, Necip Fazıl çizimlerini yayınladığımız Anadolu Mektebi öğrencilerinden Nevşehir Güzel Sanatlar Lisesinde okuyan Yurdanur Dağlı’ya teşekkürlerimizi sunuyor, katkılarının devamını diliyoruz
 
Daha iyi daha güzel ve daha dolu bir Anadolu Mektebi Dergisi için başta yazıları olmak üzere bütün öğrenci ve öğretmenlerimizin her türlü katkı ve desteklerini bekliyoruz.
 
Bir sonraki sayıda buluşmak dileğiyle…”
Anadolu Mektebi Dergisinin 2. Sayısı
 
Anadolu Mektebi Dergisinin 2. SayısıAnadolu Mektebi dergisinin ilk sayısı
 
Anadolu Mektebi dergisinin ilk sayısı çıktığında Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü “Bugün Anadolu Mektebi mensupları olarak çok önemli ve aynı zamanda büyük heyecan veren bir gelişme yaşıyoruz. İki yılı aşkın bir süredir konuştuğumuz, toplantılarımızın gündeminde hep yer alan, sonuç alamayıp ertelediğimiz, sürekli hatırlayıp vazgeçmediğimiz Anadolu Mektebi Dergisi, bugün Web sitemizde yayımlanmaya başladı. Tüzel kişiliği olmayan ve gönüllü bir faaliyet yürüten Anadolu Mektebi için çok önemli bir gelişme. Sevincimizi sizlerle paylaşmak istedim. Derginin hayat bulmasında çok sayıda arkadaşımızın emeği var; en başta Mehmet Çetin hocamıza, Anadolu Mektebi Merkezinde çalışan arkadaşlarıma ve bilhassa Özlem Bulut hocaya teşekkür ediyorum.  Anadolu Mektebi Dergisi hayırlı olsun." demişti.
 
Bu vesileyle Anadolu Mektebi dergisinin ilk sayısında yer alan “Başlarken” yazısını da aşağıya alıntılıyoruz:
 
Başlarken
 
“Uzun zamandır düşündüğümüz bir projeyi daha gerçekleştirdik
Anadolu Mektebi dergisinin ilk sayısıyla huzurlarınızdayız.
Bu dergi birçok emeğin, gayretin, heyecan ve fedakârlığın ürünü olarak yayımlanıyor. Baştanbaşa bir gönüllüler hareketi olan Anadolu Mektebi’nin dergisi olarak amatör olarak gönüllü bir çalışmanın sonunda gün yüzüne çıkıyor.
 
Elbette her derginin bir varlık gerekçesi diğer dergilerden farklı özellikleri ve bir hikâyesi vardır. Bizim de bir hikâyemiz var, derginin çıkışının yaslandığı bir gerekçelerimiz var, diğer dergilerden görünen ve görünmeyen farklarımız var.
 
Bu dergi hiçbir şeyin ve her şeyin ortaya çıkardığı bir dergidir. Bu derginin parası, maddi imkânlar, fiziki şartlar ve dergi çıkaracak deneyimli bir kadrosu, yani: hiçbir şeyi yoktu Ama bütün hu hiçbir şeyleri her şeye çevirecek bir sırrı vardı. Emek ve samimiyet vardı, var olma azmi ve coşkusu vardı, gönüllülük, katılımcılık vardı. İşte farkımız da varlık gerekçemiz de hikâyemiz de bu sırda saklıdır.
 
Dergimizin ilk sayısı varlık gayesinin doğası gereği Anadolu Mektebi’nin kendini ifade ettiği, yaptıklarını ve yapmak istediklerini anlattığı, amaç ve hedeflerini ortaya koyduğıı bir muhteva kazandı Umuyoruz ki daha sonraki sayılarımızda Anadolu Mektebi’ni anlatma ihtiyacımız azalır, daha ziyade nitelikli eserlere yer verme imkânımız doğar.
 
Derginin yayımlanma sürecinde bizi heyecanlandıran en önemli hususlardan biri hatta birincisi bu derginin yazarlarının tamamının Anadolu Mektebi'ne mensup öğrenci ve öğretmenlerden oluşmasıdır. Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu lise, çok azı ise üniversite öğrencisidir. Yazı hayatına erken başlamak ve eserlerini yayınlayacak bir mecraya sahip olmak öğrencilerimiz için anlamlı ve sistemli bir başlangıç yapma imkânı demektir.
 
Sayıları üç bini aşan Anadolu Mektebi öğrenci ve öğretmenleri bu derginin hem yazarları hem okuyucuları ve hem de yaygınlaşması ve etkisinin artması için çaba gösteren gönüllüleridir. Dergi ise onları yazı hayatına hazırlayan, teşvik eden ve eserlerini yayınlama imkânı sağlayan bir ocak olacaktır.
 
Dergimiz başlangıçta dijital ortamda imkan bulduğunda ise basılı olarak üç ayda bir yayımlanacaktır. Etkisi arttıkça zaman ve imkânlar çerçevesinde aylık bir dergiye dönüşebilir. Bu biraz da Anadolu Mektebi öğrencilerinin gayretine bağlıdır. Gönderilen yazıların nicelik ve niteliği aylık bir dergiyi gerekli kılacak bir orana ulaştığında dergimiz aylık periyoda dönebilir.
 
Evet, nihayet dergimiz çıktı.
Bu dergi sizler için çıkıyor.
Şimdi sıra sizde.
İyi çalışılmış, emek verilmiş eserlerinizi bekliyoruz.
Bir sonraki sayıda buluşmak üzere.”
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir