Anadolu Mektebi Dergisinin 7. Sayısı

Anadolu Mektebi Dergisinin 7. SayısıMehmet Âkif Ersoy
Dosyası
 
Anadolu Mektebi
Dergisinin 7. Sayısı
Çıktı
 
Anadolu Mektebi Dergisinin 7. sayısı çok kapsamlı bir “Mehmet Âkif Ersoy Dosyası” ile çıktı
 
Anadolu Mektebi Dergisinin 7. Sayısı “Editör’den” Yazısıyla Başlıyor:
 
Editör’den
 
Merhaba kıymetli okuyucular.
 
Anadolu Mektebi Dergisi'nin bahar sayısı olan 7. sayısıyla siz kıymetli okuyucularla tekrar buluşuyoruz. Her yeni sayıyla, taptaze ve sımsıcak bir heyecanın filizlendiğini ve yeşerdiğini hisseder gibi okuyucunun karşısına dopdolu güzelliklerle çıkmak tarif edilemez bir duygunun ete kemiğe bürünmüş hâlidir. Heyecanımız bizi yepyeni güzelliklerin kap ısını aralamaya itiyor. Düşüncenin ikliminde ıslanarak yazı ile var olmanın soylu ruhunda yeni ve anlamlı ürünlere yelken açılıyor.
 
Mekteb'in okuma serüveni düşünceyle filizleniyor, yazıyla var oluyor. Okumayla can suyu alır gibi yeni ürünler, yazıyla meyveye duruyor. Bir düşünceye ve yazıya imza atmak var olduğumuzu hissettiriyor. Akletmek ve düşünmek, insanı diğer varlıklardan bariz bir şekilde ayıran ve biricik olan bir olgu. İnsanın bu biricikliği çok kıymetlidir. Düşünceyi, anlamlı yazı faaliyetiyle kristalize etmek, insanın kendini evrende konumlandırması ile ilgilidir. Bu aynı zamanda bir tanı ma ve keşfetme duygusudur. Her yazı, yeni bir konumlanma, kendini tanıma ve keşfetme duygusuna can verir. İnsanı yeniden düşünmeye ve eksiklikleri ve fazlalıkları ayırt etmeye sevk eder. Kozmolojik bir serüvendir bu, zamanda ve mekânda.
 
Öğrenci ve öğretmenleriyle Anadolu Mektebi, okumanın, düşünmenin ve yazının yıllar içerisinde adresi oldu artık. Bir kitabı evire çevire okumak ve oradan yeni düşünceler filizlendirmek ve sonra o düşünceyi yazıyla görünür kılmak başlı başına kıymete haiz bir eylemdir. Bu 'kıymetli' olgu, hayalhanemizde yeni ve bambaşka düşüncelerin şekillenmesinde itici bir güç olarak varlığını sürdürür. Zihnimiz düşünmeye alıştı mı artık bir yazıya gönül düşürmek gerekir. Yazı, hay atın kıy ısında köşesinde ne var ne yok onu hissetmek ve algılamakla kendini görevli bilir. Büyük bir yolculuğa çıkarır yazı bizi ve sonra tekrar bizde son bulur, belki de yeniden var olur. Her var olma endişesi; yeni hayallere, düşüncelere ve yazıya umut olur. Var olmanın işaretidir, hayal etmek/düşünmek ve yazmak. Bu da iltifata tabi olan bir marifettir. Dergimizde yer verdiğimiz yazılara, iltifatın tezahürü olarak da bakılabilir.
 
Dergimizin 7. sayısında daha önce ilan ettiğimiz üzere, Mehmet Akif'i odağımıza aldık. 2021 yılı "Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı Yılı" olarak da ilan edilmiştir. Anadolu Mektebi okuma programında yıllardır Âkif okunur ve üzerinde konuşulur. Bu ciddi bir birikimdir. Bu birikimin dergimizde görünür kılınması da bu yıla y ani 2021'e nasipmiş.
 
Dergimizde ilk olarak Türk edebiyatının önemli hikâyecilerinden olan Cihan Aktaş'ın Kitap Anket’imize verdiği cevaplarla başladık. Cihan Hanım, kendi okuma macerası çerçevesinde yıllar içerisinde kitaba ve yazma faaliyetlerine ilişkin çarpıcı ve bir o kadar öğretici açıklamalarda bulunuyor. Cihan Aktaş'a bu güzel ve emek ürünü cevaplan için müteşekkiriz.
 
Dosya konumuz "Mehmet Akif" çerçevesinde üç önemli konuğumuzla kısa ama oldukça anlamlı ve öğretici söyleşiler gerçekleştirdik. İlk söyleşimiz Akif'in torunu Selma Argon Hanımefendi ile yaptığımız konuşmadır. Selma Hanım, dedesi Akif'in dünyasına ilişkin bize yepyeni ufuklar açan değerlendirmelerde bulunuyor.
 
İkinci söyleşimizi ise Akif üzerine yıllardır araştırmalar ve çalışmalar yapan D. Mehmet Doğan ile gerçekleştirdik. Mehmet Bey, yılların birikimini imbikten geçirircesine okuyucularına Akif'in ve dolayısıyla Safahat'ın bir mekteb olduğuna işaret ediyor.
 
Bir diğer önemli Akif araştırmacılarımızdan olan Âlim Kahraman Hoca'mız ile de büyük Şairimizin şiirini ve dünyasını konuştuk. Farklı ve derinlikli bir perspektifle yeni ufuklar açıyor Hoca'mız.
 
Dergimizin ilerleyen sayfalarında ise Akif üzerine yazılan metinler ve değerlendirmeler bulacaksınız. Bu çerçevede öğrenci ve öğretmenlerimizin katkıları ile ortaya çıkan Akif çizimleri ve görselleri de sizleri bekliyor. Emek ürünü ve nitelikli bu görseller dergimize farklı bir hava ve canlılık katıyor. Resim çalışmalarıyla bize katkı veren tüm arkadaşlara emekleri için teşekkür ediyoruz.
 
Şiir, deneme, makale, şehir tanıtımı, film ve kitap analizleriyle dopdolu bu sayıyı bir solukta okuyacağınıza inanıyoruz.
 
Değerli okuyucularımız, bir sonraki sayımızın odak şahsiyeti geçen yıl kaybettiğimiz, dergimizin başlangıcından Anadolu Mektebi'nin diğer faaliyetlerine kadar çok önemli katkılar sunan şair, araştırmacı ve yazar Mehmet Çetin Ağabeyimiz olacaktır.
 
Düşünce ve yazı iklimini bir ömür boyu taşımanız temennisiyle bereketli okumalar dileriz.
 
Ne demişler 'marifet iltifata tabidir.
 
Anadolu Mektebi Dergisinin 7. Sayısı 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir