“Sebilürreşad” Dergisi Yeniden Yayında

SEBİLÜRREŞAD1008.-Sayı-Kapak“Sebilürreşad” Dergisi
108. Doğum Gününde
1008. Sayısı İle
Yeniden Yayında
 
1908’de Sırat’ı Müstakim adıyla Mehmet Akif Bey ve Eşref Edip’in yayına başlattığı mecmua, Sebilürreşad adıyla yayınına devam etmişti. İslamcı çizginin en etkili mecmuası Sebilürreşad kapatılmasının üzerinden 50 yıl sonra yeniden yayında.
 
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ailesinin de destek verdiği yeniden Sebilürreşad yayını gazeteci yazar Fatih Bayhan yönetiminde mecmuanın ilk çıkış yaptığı 14 Ağustos 1908 esas alınarak 14 Ağustos 2016’da yayında.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Fatih Bayhan, Sebilürreşad’ın tarihçesini anlatarak, “Osmanlı coğrafyasının bölünmeye başlandığı döneme damgasını vuran Sebilürreşad Mecmuası, İslamcılık fikri etrafında mütefekkir, şair ve etkili isimleri bir araya getirerek İslam coğrafyasının dağılmaması, birlik ve kardeşliğini koruması için Mehmet Akif Ersoy’un başmuharrirliğinde Eşref Edip beyin yönetiminde yayına çıkıyordu. Kurtuluş savaşında Mustafa Kemal’in davetiyle Kastamonu ve Ankara’ya yayın merkezini taşıyan Sebilürreşad, TBMM tarafından nüshaları çoğaltılarak cephelere gönderilmiş, Mehmet Akif’in şiir ve yazılarının asker ve toplumda oluşturduğu tesirle kurtuluş mücadelesine büyük katkı vermiştir. 1925’te kapatılan Mecmua, Akif’in vefatından 10 yıl sonra yeniden aynı adla Eşref Edip bey tarafından latin harfleriyle neşredilmiş 1966’a kadar yayın hayatında kalmıştır. Ancak ekonomik nedenlerle Eşref edip Bey üstadımız mecmuayı kapatmış, aradan 5 yıl sonrada vefat etmiştir” dedi. Mehmet Akif Beyin başmuharrirliğini yaptığı Sebilürreşad’ın aradan geçen bu 50 yıllık aranın ardından yine onun ailesinin desteğiyle yayına hazırladıklarını ifade eden Bayhan, “Allah’a hamdederiz ki bu hayırlı hizmetin devamı yine Akif’in ve onun dostlarının desteğiyle yeniden hayat buluyor. Aynı kaygılarla, aynı hedefle Allah’ın inayetiyle yola devam ediyoruz. Sebilürreşad bir fikrin, davanın, kaygının eseriydi. Derdi olanların eseriydi. İslam coğrafyasının yine ehli salip eliyle karıştırıldığı bir dönemde Sebilürreşad’ın yeni şeyler söylemek için yayına başlaması Allah’ın bir inayetidir, lütfudur, keremidir. Eksiklerimiz var, ıslah edeceğiz, düzelteceğiz. Bu vazifeye layık hizmet üretmeye gayret edeceğiz. İslam coğrafyasının derdini, sancısını çekenler herhangi bir fırkaya, cemaate ihtiyaç duyamadan Sebilürreşad’ın açtığı o temiz, berrak damarı daha da güçlendirerek çalışmalarımızı tüm dünyaya ileteceğiz. Dünyanın bu çağrıya ihtiyacı var. Adil, insani, islami yaklaşımlara geçen yüzyıldan daha ziyade ihtiyacı olan bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemi susarak, köşelerimize çekilerek geçirmek vebaldir” dedi.
 
Sebilürreşad’ın devlet-i Aliye’nin ittifakı ve intihabı için bir araya gelen mütefekkirler eliyle neşredildiğini ifade eden Bayhan, “Yusuf Akçura’da burada Peyami Safa’da… Said Halim Paşa, Hasan Basri Çantay, Ahmet Hamdi Akseki, Yahya Kemal burada yazılar yayınlamış. Yeni Türkiye aydınlanmasının neredeyse öncü isimlerinin çoğu Sebilürreşad yazarıdır. Bu değerli mecranın akamete uğramaması için yeniden yola çıkıyoruz” dedi. Fatih Bayhan, şimdilik yayın merkezini Sebilürreşad’ın Ankara’ya taşındığında yerleştiği Hacı Bayram bölgesinde Anafartalar caddesinde Sakarya Apartmanı No:50/12’de tuttukları bir yazıhanede oluşturduklarını belirterek, İstanbul’dan tüm islam coğrafyasına nasıl ulaşıldıysa Ankara’dan da aynı etkiyi yapmaya gayret edeceğiz. Siyasi başkenti mütefekkirsiz bırakmak çoraklatır, dedi.
 
Sebilürreşad’ın 14 Ağustos’ta kaldığı sayı ve ciltten devam edeceğini açıklayan Fatih Bayhan, “1007. Sayı, 40. Ciltte kalmıştı. Şimdi 1008. Sayı 41. Ciltten devam edeceğiz. Her ayın 14. Gün de neşredeceğiz ve şimdilik sadece abonesine göndereceğiz. Sebilürreşad’a yeni Türkiye fikrine sarılanların sahip çıkacağına inanıyorum. Asım’ın nesli nasıl iradesine sahip çıktıysa onun fikri temellerini atan Sebilürreşad ceride-i islamiyesi mecmuasına da sahip çıkacaktır, dedi.
 
SEBİLÜRREŞAD-tanıtım-afişSebilürreşad Dergisinin
Tanıtım Toplantısı
 
TBMM Mustafa Necatı Kultur Evı-Kızılay
Mithatpaşa Caddesi No:35, 06420 Ankara 
Tarih: 12 Ağustos 2016, Cuma 
Saat: 14.30
 
Sebilürreşad’ın
okur ve abonelerine
çağrısı var
 
Muhterem abonelerimiz, değerli okuyucularımız!
 
Elli yıl fasıladan sonra yeniden neşredilmeye başlayan Sebilürreşad, bir dava ve aksiyon dergisi olduğu kadar, bir ilim ve fikir mecmuası, edebi ve tarihi bir vesikadır. Sizlerin bu bilinçle Sebilürreşad’ı takipe başladığınıza inanıyoruz. Mehmet Akif ve Eşref Edip Bey’in 1908’de Sırat-ı Mustakim adıyla başlattıkları bu yayın çizgisi, sadece bir dergi olmanın ötesinde bir misyonu temsil etmiştir. O misyon Devlet-i Aliye’nin dağılmaması, Müslümanların bir arada, güç birliğini koruması inancını temsil ediyordu. Bugün Sebilürreşad’ın misyonu ve inandığı ilkelerin bize ne kadar doğru istikamet çizdiği aradan geçen bunca yıl sonra yeniden kıymetli hale gelmiştir.
 
Mehmet Akif bey’in, “Ehli salip” olarak tanımladığı ve “Sözüne güvenilmez” diye not düştüğü Batı medeniyeti, bizi bir bedenin parçaları gibi gördüğü için ayırmak istemişti. Bunda başarılı olmuştur. Ancak bu ayrılış 108 yıldır ne ayrılana, ne de asıl bedene huzur, sükûnet, güç ve iktidar getirmemiştir. Hatta bu ayrım, cetvel koyarak haritalandıran Batı medeniyetini dahi huzurlu kılmamıştır. Şimdi Lozan’ın 100. Yılına giriliyor. Sevr’i fiili kılamayan Ehli salip, yeni planını devreye soktu. Ancak bu sefer Ümmet-i Muhammed daha organizeli, daha cesur, biraz daha ne istediğini bilir durumdadır. Bu yüzden işleri kolay olmayacaktır.
 
İslam coğrafyasına “Arap Baharı” adını vererek uygulamaya soktukları “sosyal darbeler” ümmetin maddi manevi mahvına neden olurken 15 Temmuz’da bu kez ümmetin kalbine darbe indirmek istemişler, ancak muvaffak olamamışlardır.
 
Bu tahlile neden ihtiyaç var; zira Sebilürreşad çizgisi aradan geçen bunca karanlık yılların yeniden aydınlık günlere evrilmesi için ayakta durması gereken, bayrağının dalgalanması gereken bir fikir ocağıdır.  Bu ocak, manevi inkişaf için gayret gösteren samimi insanların ocağıdır. Vatan, millet, bayrak ve din için fedakarlık yapabilen, kalbi islam coğrafyası için atan sevdası büyük insanların ocağıdır. Mehmet Akif’in, Eşref Edip’in eli vardır üzerimizde.
 
Giriştiğimiz manevi sorumluluğun idrakindeyiz. Okuyucularımızın da bunun idrakinde olduğunu biliyoruz. Bu yüzden Sebilürreşad’a abone olarak, dostlarınızı buna abone yaparak, uygun olursa reklam vererek, toplu alım yaparak, mecmuayı gençlere ulaştırarak sorumluluk sahibi olduğunuzu gösteriniz.
 
Eşref Edip üstadımız bu dergiyi 1966’da “ekonomik nedenlerle”, yani abonelerinin dergi bedellerini zamanında göndermemesi yüzünden kapattığını unutmayınız.
 
İlk sayımızı 10 bin adet basıp başta Türkiye’mizin tüm vilayetlerine, aydın ve mütefekkirlerine, saniyen islam coğrafyasına, aydın ve mütefekkirlerine ulaştıracağız. İnternet gibi ortak bilgi havuzunun bulunduğu bir dönemde yazılı mevkuteyi ayakta tutmak zor denilebilir. Lakin öyle değil. Sebilürreşad’ı hediye edebilirsiniz ama, onu dijital olarak sadece tavsiye edebilirisiniz.
 
Dokunabileceğiniz, okuyabileceğiniz bir mecmua için emek veriyoruz.  Bulunduğunuz vilayette il temsilcimiz aracılığıyla abone olabileceğiniz gibi, banka hesap numarası adresine havale yaparak da abone olabilirsiniz.
 
Dua istiyoruz. Dua ediyoruz. Allah islam coğrafyasını kültürel istiladan korusun…
 
Allah yardımcımız olsun.
 
Abone olmak ve Sebilürreşad’a sahip olmak için iletişim bilgileri:
 
Abone ve Dağıtım Sorumlumuz: Mustafa Bağcı  05052019409
Anafartalar cd. Sakarya Apt. No: 50/12 Altındağ/Ankara
Abone mail: sebilürresadabone@gmail.com
Abone için
Yıllık bedel: 120 TL
6 Aylık bedel : 70 TL
Hesap no : TR500209000000697517000001 ZİRAAT KATILIM BANKASI ULUS ŞB. Nezihe Bayhan  adına
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir