Yolcu Dergisinin 88. Sayısı

“Son İnsan Çağından;
Selamunaleykum!”
 
Yolcu Dergisinin
88. Sayısı Çıktı
 
Yolcu Dergisinin 88. Sayısında yer alan isimler:
*Ömer İdris Akdin *Nureddin Durman *M. Varol Öztürk *Adem Turan *Bülent Sönmez *Mehmetaycı *M. Varol Öztürk *Faik Öcal *Hikmet Kızıl *Banuözbek *Mediha Taş *Mustafa Everdi *Rıza Kemal G. *Ömer Vural *Suavi Kemal Yazgıç *Bilal Can *Sena Alper *Gülçin Yağmur Akbulut *Lütfi Bergen *Veysel Tepeli *Mustafa Uçurum *Müştehir Karakaya *Ferhat Özbadem *Şevket Hüner *Merve Can *Necati Atilla Soykan *Fatma Serenli *Aydın Uzkan *Hamza Çelenk *Murat Tartuk *Fatma Zehra Gündüz *Davut Güner *Aykağan Yüce *Aydın Hız *Yıldırım Beşkardeş *Fatma Küçüker Yaşar *Nihat İlhan *Aziz Savaş *Bünyamin Doğruer  *F. Sueda Kurt *Ali Bedir *Mehmet Aktaş
 
Ömer İdris Akdin, Seyir Defteri’ni Yazmış:
“Genlerimizin dönüştürülmesinden tutun da alışkanlıklarımızın oluşturulması ve aklımızın yönlendirilmesine kadar; ürettiği her materyal ile sanal, psikolojik ve biyolojik bir işgali ustaca yürütebilen; kendini ‘büyük akıl’ olarak zımnen dünya halklarına kabul ettiren Amerika, yalnızca Amerika mıdır? Peki bütün bunların farkına varılmasına işaret etmeyen din, sahih bir din olabilir mi? Sonra; televizyondan huşu içinde ulu hoca ve profesörler tarafından verilen dini telkinlerin Muppet Show kadar neden etkisi yok? Bu kurbağa dini, İslam’ı temsil edebilir mi?”
 
Metin Acıpayam, Gökhan Akçiçek Üzerine Yazmış, Söyleşmiş:
“Modern hayat büyüğün dünyasından şiiri kovmaya yelteniyor. Şiirin yüzyıllardır biriktirdiği hassasiyetleri unutmaya ve göz ardı etmeye razı olan bir insan tipi oluşuyor artık. Bu tipleri uzaklarda aramayalım lütfen. Hepsini tanıyoruz, biliyoruz. Bizim mahallede oturuyorlar, hatta en yakınlarımız onlar. Çocukları, bu tablonun dışına çıkmaya daha meyilli görüyorum.”
 
Bülent Sönmez, Yeni Tanrı-İnsanlara Değinmiş:
“Kötü bilinen şeyleri yapanlara “insan değil!” türünden ifadelerle tepki koyarız. Bu bizim insan derken bir türden çok, ahlaki bir varlıktan bahsediyor oluşumuzun ifadesidir.”
 
Banu Özbek, The Lobster Filmi Üzerinden Yorgos Lanthimos
Sinemasını İncelemiş:
“İnsan, avını okşayan avcı gibi. Hem mahvını hızlandırıyor -hayatını anlamdan yoksunlaştırarak ya da yoksunlaştırılmasına göz yumarak- hem de mahvolmuşluğuna ağıt yakıyor. Sınırsızlığın, hadsizliğin en üst noktası acz sınırına çarpıyor. Eğer kendine bir adım atarsa beşer olarak başladığı yolculuğunu insan olarak sürdürecek. Ama bu sefer kibirle değil tevazuyla. Zalimce değil merhametle.”
 
Lütfi Bergen Homo Sapiens Üzerinden Son Dönem Tartışmalarına Katılmış:
“Günümüzde ise ‘veri’, makinaların yerini almak üzeredir. Eğer bu gerçekleşirse insanlık sınıflara değil türlere ayrılacaktır.”
 
Şevket Hüner, Sinek Kovucuların Caizliği Üzerine Ses Vermiş:
“Bundan 21 gün sonra Avustralya’dan bir kargo aldık. Koliyi açtığımızda içinde sinek kovucuya ait bir trafo ve yanında şöyle bir not vardı; “İslami hassasiyetinize uygun yaptığım çalışmada trafoya yeni bir elektronik devre tasarladım. Bu trafo sineği yakmıyor şoklayarak hazneye düşmesini sağlıyor.”
 
Veysel Tepeli Çektiği Fotoğrafların Öykülerini Yazmış:
“Çamaşır makinası yok, sıcak su yok, deterjan yok, temiz su bile yok ama yine de mutlu, yine de gülümsüyor.”
 
Aydın Hız, Ahmet Büke Öykücülüğüne Dokunmuş:
“Üslup sahibi bir yazar olarak, marjinal insanların  yaşama tutunma ya da tutunamama hallerini konu edinmekte daha çok.”
 
Aziz Savaş, Usta Ve Üstad Üzerine Yoğunlaşmış:
“Usta ve üstatlar, zaman ve mekân planında her biri bir mesleğin zirvesinde duran, istikamet belirleyen, maya çalan, terbiye eden öncüler, veliler ve mürşitlerdir.”
 
Ali Bedir, Modern Dünya Rehberini Okumuş-Yazmış:
“Yazar okuyucuya modern dünyanın mahiyetini ve dine karşı yaklaşımlarını kronolojik bir süreç içerisinde nasıl değişimler yaşadığını bilginler ve akımlar üzerinden anlatmış.”
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir