Tarık Akan Vefat Yıldönümünde Anıldı

Türk Sinemasının
Efsane Oyuncusu
Tarık Akan
Vefat Yıldönümünde
Anıldı
 
Türk sinemasının usta isimlerinden, geçen yıl vefat eden efsane oyuncu Tarık Akan, ailesi ve sevenleri tarafından vefatının birinci yıldönümünde kabri başında anıldı.
 
Bakırköy Zuhuratbaba Mezarlığı'ndaki anma törenine,  Tarık Akan'ın hayat arkadaşı Acun Günay, çocukları, bazı STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Sevenleri tarafından kabri başına karanfiller bırakılmasıyla başlayan törende, dua okundu.
 
Sanatçının oğlu Barış Zeki Üregül, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasına büyük özlem duyduğunu dile getirdi. Babasının hiçbir kesimi ayırmadan yardımına koştuğunu ifade etti. Üregül, "Onu çok özlüyoruz. Babamı seven, gençken izleyen, posterlerini asan Türk halkına, babamın sevgisine sevgiyle karşılık verdikleri için teşekkür ediyorum." dedi.
 
Tarık Akan'ın 50 yıllık dostu, oyuncu Rutkay Aziz de törende duygu dolu anlar yaşadı. Aziz, "Fiziksel varlığından yoksun olsak bile içimizde her zaman yaşayacak olan değerli aydınımızı sevgiyle anıyoruz." diye konuştu.
 
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nın adının "Tarık Akan Özgürlük Meydanı" olacak dedi. Bunun için Büyükşehir Belediyesi'nden onay beklediklerini söyledi.
 
Kerimoğlu, "Geçen sene sözünü vermiştik, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nın isminin Tarık Akan Özgürlük Meydanı olarak değiştirilmesi konusunda belediye meclisi üyelerimizin oy birliğiyle kararı çıkardık. Büyükşehir Belediyesi'nden karar bekliyoruz. İnşallah Özgürlük Meydanı'nın adını Tarık Akan Özgürlük Meydanı olarak değiştireceğiz." ifadelerini kullandı.
 
Tarık Akan; 13 Aralık 1949 yılında İstanbul'da bir abla ve bir ağabeyden sonra üçüncü çocuk olarak dünyaya geldi.
 
Asıl adı Tahsin Tarık Üregil olanTarık Akan, subay olan babası Yaşar Bey'in görevi nedeniyle Erzurum Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı ilkokulu Kayseri'de tamamladı ve babasının emekliliğinden sonra ailesiyle İstanbul Bakırköy'de yaşamaya başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Makine Yüksek Mühendisliği'nde okuyan Tarık Akan, ardından Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu bölümden mezun oldu.
 
Yeşilçamın Yakışıklısı
 
Sinemaya geçmeden önce Bakırköy plajlarında cankurtaranlık ve işportacılık yapan Akan, 1970 yılında Ses Dergisi'nin açtığı Sinema Artist Yarışması'nı kazanarak 1971'de ilk filmi olan 'Solan Bir Yaprak Gibi'yle kamera karşısına geçti ve Tarık Akan adını aldı.
 
1979 yılında zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamlayan Akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol alarak Yeşilçam’ın en parlak günlerinde yer aldı.
 
Emel Sayın'la ‘‘Mavi Boncuk’’ta Hülya Koçyiğit'le ‘‘Sev Kardeşim’’de, Hale Soygazi ile ‘‘Gece Kuşu Zehra’’da oynadı ve ‘‘Hababam Sınıfı’’ ile Türk sinemasının unutulmazları arasına girdi.
 
Akan, daha sonra ‘‘değişirken yok olmayı’’ göze aldı ve mesajı olan filmler yapmaya karar verdi. Bu kararın ilk ürünü "Nehir"i, Cüneyt Arkın'la birlikte oynadığı ‘‘Maden’’, ‘‘Sürü’’, ‘‘Yol’’, ‘‘Kanal’’ gibi politik filmler takip etti.
 
Oğlu, Gençliğini Oynadı
 
1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen oyuncunun aynı yıl Barış Zeki Eregül adlı oğlu dünyaya geldi.
 
 İki yıl sonra, 1988 yılında Yaşar Özgür Eregül ve Özlem Eregül adındaki ikiz çocukları dünyaya geldi.
 
Evlendikten dört yıl sonra 1989 yılında boşandı. Akan'ın, ilk çocuğu olan Barış Zeki Eregül 2009 yılında Tarık Akan'ın da oynadığı "Deli Deli Olma" adlı filmde babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına atıldı.
 
2,5 Ay Hücre Cezası
 
12 Eylül döneminde Tarık Akan, askeri darbenin hemen ardından, 1981 başlarında, Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden yurda dönüşünde tutuklandı.
 
Tutuklanmanın nedeni, bir gazetenin manşete çıkardığı yanlı ve yalan haberdi.
 
 Böylece 12 yıl hapis istemiyle uzun bir yargılanma süreci başladı ve 2,5 ay hücre hapsi cezası aldı.
 
Yazarlıktan Eğitimciliğe
 
2002 yılında hapishane günlerini ve darbe sürecini "Anne Kafamda Bit Var"isimli kitabında anlatan Akan, yazarlık deneyiminin yanında 1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu Taş Özel İlkokulu'nu yap-işlet-devret sistemi ile alarak Özel Taş Koleji'ni kurdu ve eğitim sektörüne de giriş yaptı.
 
Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı
 
Eğitim konusunda da diğer işlerinde olduğu gibi başarılı oldu.
 
Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devir alan oğlu Ali Esin'den vakıf başkanlığını devir alarak, 2005 yılında Nesin Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yaptı.
 
Cannes’da Aday Oldu
 
120’yi aşkın sinema filmi ve 4 televizyon dizisinde rol alan ünlü oyuncu, 1985 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde “Pansiyon” filmi ile Gümüş Ayı Mansiyon Ödülü'nü aldı ve 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde “Yol” filmi ile En İyi Erkek Oyuncu adayı oldu.
 
1973 – 2002 yılları arasında 12 ödüle layık görüldü.
 
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir