Siyer Vakfının Üçüncü Kısa Film Yarışması

Ödül Töreni
19 Şubat 2017’de
 
Siyer Vakfının Üçüncü
Kısa Film Yarışması
 
Siyer Vakfı  tarafından 2014 yılında ilk defa düzenlenen 50 kısa filmin katıldığı, toplam 15.000 lira ödülün dağıtıldığı, 2015 yılında 103 kısa filmin katıldığı toplam 35.000 lira ödülün dağıtıldığı Âlemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın üçüncüsü düzenlendi. 500 kısa film katılımının hedeflendiği yarışmaya son başvuru tarihi olan 30 Aralık 2016 tarihine kadar 150 kısa film katıldı.
 
Bu yıl uluslararası bir kimlikle tüm dünyadan kısa filmlerin katıldığı, dereceye girenlere toplam 65.000 lira ödülün dağıtılacağı yarışmanın gala ve ödül töreni 19 Şubat 2017’de Haliç Kongre Merkezi'ndeyapılacak…
 
Birincinin 25 bin lira
İkincinin 15 bin lira
Üçüncünün 10 bin lira ile ödüllendirileceği yarışmada ayrıca
5 bin lira "Sponsorluk Ödülü",
4 bin lira "Mansiyon Ödülü"
3’er bin lira da "Siyer Vakfı Özel Ödülü" ve "Jüri Özel Ödülü" verilecek
 
Uluslararası Yarışmaya Uluslararası Jüri
 
Bu yıl uluslararası bir kimlik kazanan yarışmanın jürisi de uluslararası bir yapıda.
Kurmaca ve animasyon türündeki filmlerin de katıldığı yarışmanın danışma ve ön seçici kurulunda Abdulhamit Güler, Bedir Acar, Bünyamin Yılmaz, İhsan Kabil, Tarık Tufan, Yalçın Parmaksız yer alıyor.
Jüri başkanlığını Hocakulu Narliyev’in üstlendiği yarışmanın jüri heyeti ise Nazif Tunç’un yanı sıra Elif Eda Karagöz, Firdevs Azizi, Gülcan Tezcan, Hasan Kaçan, İsmail Güneş, Mustafa Demirci, Nacer Khemir ve Nihad Kresevljakovic’den oluşuyor.
 
Onur Konuğu Mustafa Akkad
 
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın Gala ve Ödül Töreni’nin bu yılki onur konuğu merhum yönetmen Mustafa Akkad olarak belirlendi.
 
Sinema Söyleşileri
 
Yarışma kapsamında ayrıca sinema söyleşileri de var. Sinema festivali kıvamında bir etkinlik takvimi ile devam eden yarışma, gala ve ödül töreni öncesinde sinema söyleşileri düzenleyerek uluslararası jüri heyetini sinema severler ile buluşturuyor.
 
Türk Dünyası Sinemasında Manevi Boyut
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması kapsamında düzenlenen Sinema Söyleşileri 15 Şubat Çarşamba günü Saat: 17:00’de başlayacak. “Türk Dünyası Sinemasında Manevi Boyut” konusunun ele alınacağı söyleşiyi sinema yazarı İhsan Kabil yönetecek. Hocakulu Narlıyev ve Firdevs Azizi söyleşinin konuk isimleri.
 
Hikâye Anlatma Sanatı Olarak Sinema
Sanat Eleştirmeni Bedir Acar’ın yöneteceği “Hikâye Anlatma Sanatı Olarak Sinema” başlıklı söyleşi ise, 15 Şubat Çarşamba günü saat: 19.00’da başlayacak. Yönetmen Nazif Tunç, Akademisyen Sanatçı Mustafa Demirci ve senarist Elif Eda Karagöz söyleşi konukları olacak.
 
Medeniyet Anlayışımızın Sinemada Temsili
16 Şubat Perşembe günü yönetmen ve sinema yazarı Abdulhamit Güler’in yöneteceği “Medeniyet Anlayışımızın Sinemada Temsili” konulu söyleşi var. Nacer Khemir ve Nihat Kresevlyakovic’in konuşmacı olarak katılacağı söyleşi saat 17.00'de başlayacak.
 
Ahlaki Değerlerin Sinemaya Yansıması
Aynı günün akşamında (16 Şubat Perşembe) saat: 19.00’da gazeteci Bünyamin Yılmaz’ın yönetiminde “Ahlaki Değerlerin Sinemaya Yansıması” konuşulacak. Hasan Kaçan ve Gülcan Tezcan söyleşinin konukları olacaklar.
 
15 Film Finalde
 
Siyer Vakfı tarafından üçüncüsü gerçekleştirilen "Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması"na ilişkin, açıklamada bulunan Siyer Vakfı Kültür Komisyonu Başkanı Mehmet Kaman yarışmaya bu yıl 150 eserin katıldığını belirterek, finale 15 filmin kaldığını söyledi.
 
Kaman, İsviçre, Dubai ve Tunus dahil birçok ülkeden yarışmaya katılım olduğuna işaret ederek, özellikle de Suriyeli vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.
 
Siyer Vakfı Kültür Komisyonu Başkanı Mehmet Kaman, "Sinemayı en güzel Müslümanlar yapmalı. Siyer Vakfı olarak yarışmanın ilk yılından itibaren bu konuyu özellikle vurgulamıştık. Müslümanların da sinemada söyleyecek sözlerinin olması lazım. Çünkü Müslümanların sahip olduğu medeniyet ve müktesebat buna çok müsait." dedi.
 
Mehmet Kaman, yarışmanın temasının "Kamil İman-Kamil İnsan" olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:
 
"Peygamber Efendimiz, hayatı boyunca tüm dünyada karakterli, bilinçli, akıllı ve bunları imanla pekiştirmiş insan modeli ortaya çıkartmayı hedefledi. Bunun en güzel örneğini sahabe neslinde gördük. Sahabe toplumu maya bir toplumdu. Bu özelliklerinden hareketle, gittikleri her toprakta o toplumun dönüşmesine etki eden unsur olarak ön plana çıktılar. Dönüştürme noktasında da Peygamber Efendimiz'i örnek ve model alarak, üstün bir çaba sarfettiler. Dolayısıyla biz de sahabenin bıraktığı bu mirası, Efendimiz'in bıraktığı mesajı omuzlanarak ve bıraktığı rol modele sahip olarak devam ettirebiliriz. Efendimiz'in koyduğu ideal imana, karakterli, şuurlu, akıllı ve imanlı hedef insan modelini yakalayarak ulaşabiliriz." 
Birçok ilahiyatçıyla röportaj yaptıklarını aktaran Kaman, "Hepsi de bu konunun yüzde yüz desteklenmesi gerektiğinin ve sinemayı bir tebliğ aracı olarak kullanmanın ötesinde, uluslararası arenada uzun metraj filmlerin de yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çağrı filminden sonra iyi bir yapım olmadığı için bunun açlığının ilahiyat camiasında da yaşandığını söylediler." dedi.
 
Yarışma temasına ilişkin olarak katılımcıları sosyal medya aracılığıyla bilgilendirdiklerini söyleyen Kaman, kamil insanın, dürüst olan ve aldatmayan kişi olduğuna vurgu yaparak, "Kamil insan, etrafıyla barışıktır, olgundur. Her şeye parlamaz, köpürmez. Kamil insan yardımseverdir ve merhametlidir. Bu tip konuları, katılımcılarımıza yardımcı olabilmek amacıyla görsel materyallerle de destekleyerek, sosyal medyada yoğun bir şekilde vermeye çalıştık." dedi.
 
Mehmet Kaman, 2005'te hayatını kaybeden "Çağrı" filminin yönetmeni Mustafa Akkad ile ilgili kısa bir filmin de gösterileceği ödül töreninde, ünlü yönetmenin anısına ödül takdim edileceğini kaydetti.
 
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir