“Melamet” Dergisinin 4. Sayısı

melamet-4.-sayı-kapak“Trendeki Derviş
Şimdi Nerede”
 
“Melamet” Dergisinin
4. Sayısı Çıktı
 
Şair Mustafa Baki Efe, bu sayının sunuş yazısında “dildaşlarımız” dediği okurları, derginin meselelerine şu sözlerle davet ediyor: “(…) bir kez daha çağırıyoruz sizi düşünmenin sarp yokuşlarına. Ve dağlara çağırıyoruz, dağların doruklarına. Sizi gaib olmaya çağırıyoruz dağların ormanlarında. Dağların gecesinde kendi “Hira”mızı yaşamaya. Dağ hakikattir. Söz hakikatin hatırı için söylenmelidir.”
 
Genel Yayın Yönetmenliğini şair Celal Fedai’nin yaptığı Melâmet Dergisi 4. sayısında Mısırlı yazar Tevfik El-Hakim’in 1981 yılında Nabi Avcı tarafından dilimize çevrilen önemli bir tiyatro eserini Trendeki Derviş’i yeniden gündeme getiriyor.
 
Melâmet dergisi, “Trendeki Derviş Şimdi Nerede” sorusuyla “Müslümanca Sanat”ın olabilirliğinin yollarını sorguluyor, araştırıyor.  Bu bölümde Enver Gülşen, Celâl Fedai, Prof. Dr. Bilal Sambur, Murat Saldıray, Hasan Hüseyin Çağıran ve Yahya Kurtkaya’nın kaleme aldığı telif yazılar var. Ayrıca Majeed Mohammed Mıdhın’dan Osman Fedai’nin çevirdiği, El Hakim’in bir yazar olarak yüklendiği sorumluluklar üzerine yoğunlaşan bir yazı var.. Bu bölümün öncesindeyse, Melâmet’in her sayısında yer verdiği “Melâmet Konuşmaları” yer alıyor. Celal Fedai, Hüseyin Karaca, Yahya Kurtkaya ve Serdar Kacır’ın, Sanatta Müslüman duyarlık üzerine tartışmaları ufuk açıcı ve dikkat çekici.
 
Melâmet’in bu sayısında iki söyleşi var: Şair, yazar Cem Yavuz’la Hüseyin Karaca söyleşmiş. Psikiyatri alanından Mustafa Merter’le de Metin Erol ile Kübra Baysal konuşmuşlar.  Genç şair Metin Erol’un Mustafa Merter söyleşisini tamamlayan Nefs Psikoloji üzerine uzunca yazısı da dikkate değer.
 
İnceleme yazılarında, Kamil Yıldız’ın Northrop Frye’ın Eleştirinin Anatomisi, Emrah Yolcu’nun Halit Asım üzerine yazısıyla, A. S. Byatt’tan Merve Çeliksümer’in çevirdiği Coleridge incelemesi var.
 
Ayrıca Ali K. Metin’in reel siyaseti evrensel değerlerle birlikte ele alan yazısı, Hakkı Özdemi’in edebi eserde “kahraman” meselesini irdelediği yazısı ve Mustafa Baki Efe’nin “Başımıza Gelen Fenalığı Soylu Düşünmek” başlıklı yazısı var.
 
Selma Türköz’ün Patrick Süskind’in “Koku”su üzerine yazısıyla, Hıdır Toraman’ın yaşanan zamana kayıtlar düştüğü yazısını da özellikle anmak gerek.
 
Öykü editörlüğünü Ali Işık’ın yürüttüğü Melâmet’in bu sayısında Arzu Şahin, Oğuzhan Dursun, Mehmet Akgül, Mesut Ateş ve Ali Işık’ın öykülerinin yanında Muhammed Ali Cemalzade, Simin Danişver’den de öyküler yer alıyor dergide.
 
Abdurrahman Badeci’nin hazırladığı Ayşe Şasa Günlükleri bu sayıda da devam ediyor…
 
Bu sayının şairleri: Celâl Fedai, Ali K. Metin, Mustafa Muharrem, Serdar Kacır, Mehmet Aycı, Selim Erdoğan, Enes Talha Tüfekçi, Hüseyin Yıldırım, Emrah Yolcu, Hüseyin Karaca, Mustafa Baki Efe, Yahya Kurtkaya, Metin Erol, İsmail Uslu, Abdullah Turut, Bedri Nermutlu ve Hayrullah Arslantekin.
Melâmet, genel seçimlerle beraber çıkacak 5. sayısının konusunuysa şimdiden belirlemiş gibi: “Siyaset Şimdi Ne Yapmalı?”
 

BIR YORUM YAZIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir